To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 248338
8,3 67 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Film jest bardzo wciągający,od pierwszego kadru przykłuwa uwagę,rozwój akcji jest zaskakujący,śledzimy wydarzenia z ciekawością aż do zaskakującego finału...Film ma jedną ,niewatpliwą zaletę,można do niego za jakiś czas wrócić i obejrzeć ponownie...i to bardzo dobrze,bo nie lubię i nie szanuję filmów jednorazowych,takich typu ;obejrzeć,zapomnieć...
Film,jak to już było w innych filmach braci Coen,zawiera znakomitą groteskę,przerysowanie postaci i zdarzeń do granic absurdu...naprawdę można- przy ponownym oglądaniu filmu- szczerze się uśmiechnąc w niektórych momentach,zabójca \Bardem\ prowadzi ze swoimi ofiarami kulturalne i swobodne rozmowy,pyta ich o różne,zwyczajne rzeczy,budzi dużą sympatię...a potem ich zwyczajnie zabija,dla niego to takie proste i oczywiste,mocny gość...Wędruje cierpliwie ze swoją opuszczoną przy nodze flintą z doczepionym olbrzymim tłumikiem,i kosi co spotka...
Można go zranić,ale trudno go zabić,i ta jego namaszczona,poważna mina,czasem zmęczenie na twarzy...On to robi już długo,fachowiec,żyje z tego...
No i nikt go nie ściga,żaden szeryf,chociaż tyle jest ofiar...
Natomiast jak dopadli uciekającego z kasą głównego bohatera\Brolin\to
już naprawdę nie wiem,nie pokazano tego,nawet myślałem że wymyślił jakiś fortel i jakoś przeżył,a tu takie zaskoczenie!On zginął!
No i czy przeżyła dziewczyna ...Nie pokazano,albo ja to przeoczyłem...
Fajny film,polecam!