PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247689
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

no właśnie ja troszkę odebrałem ten film jako krytykę trochę usa? mamy tutaj starszych ludzi , których mdli ich własny kraj! zwłaszcza ta scena jak tommy lee jones wchodzi do domu swego ojca i mówi ,że już ma wszystkiego dość a jego ojciec mówi mu ,że z roku na rok w tym kraju jest coraz gorzej! czyżby ten film symbolizował starsze pokolenie , które żyło ciężką pracą a te obecne pokolenie ma wszystko w dupie?!Tommy lee Jones bez kitu przedstawia mą babcię , która nie może pogodzić się z tym ,że młodzież coraz gorsza jest nie garnie się do roboty, więcej kradną ,ćpają itp!Może to zabrzmi dziwnie ale tommy lee jons przypomina mi kreację walta kowalskiego z grand torino tam też był zmęczony życiem i już nie mógł patrzeć jak młodsze pokolenie jest tragiczne!Patrząc nawet teraz na mój kraj to niestety muszę przyznać troszkę rację mej babci! Nawet wczoraj koło mnie młodzież siedziała piła piwa i klęknęła i się przechwalała komu oni nie nawalali ba najgorsze jest to ,że dziewczyny porażały mnie swą głupotą!

ocenił(a) film na 10
paul_van_dyk_87

Tresc filmu moze i troche oklepana (swiat schodzi na psy, zycie nie jest sprawiedliwe) ale Coenowie i tak opowiedzieli ja po mistrzowsku. Kazda postac wlasciwie cos symbolizuje, tak jak wspomniales o Tommym Lee Jonesie (stare lepsze czasy, czlowiek zyjacy ze starymi zasadami musi jakos sie podporzadkowac do tego swiata). Intrygujaca postacia jest tez Chirurgh, zimnokrwisty zabojca majacy jednak majacy wlasne reguly. Jak dla mnie to nie tyle obraz ameryki ale i calego swiata.

ocenił(a) film na 10
paul_van_dyk_87

O tak, fajnie że ktoś coś takiego napisał zgadzam się;]
Niemniej trzeba przyznać, że oczywiście jest to bardziej widoczne u kowalskiego ale to pewnie dlatego że cały film jest akurat na nim max skupiony:}