To właśnie Anglia

This Is England
2006
7,6 25 tys. ocen
7,6 10 1 24937
7,6 13 krytyków
To właśnie Anglia
powrót do forum filmu To właśnie Anglia

rozwaliła mnie dość wybitnie jedna scena, a mianowicie combo, kiedy wypowiada się jak typowy nazista o swoim kraju, o "jebanych pakistańcach" zalewających wyspę, czy to już nie hipokryzja, gdy koleś, który dopiero co wyszedł z paki, pewnie nie ma roboty, kradnie, niszczy swój kraj wpajając chore ideały, ma pretensję do biedaków z reszty świata szukających jakichkolwiek możliwości..?generalnie czy faszyzm to nie paradoxalne zjawisko, stek bzdur z kupą gówna..?i przede wszystkim, co ma zrobić ze swym doświadczeniem życiowym dziecko pozbawione jakichkolwiek autorytetów..film raczej unikatowy, ponadczasowy, który odnieść możemy do każdego systemu, reżimu czy rządu w każdym kraju

ocenił(a) film na 9
twojebejbe

Sluszne spostrzezenie.A mowiac dygresyjnie : dosc przerazajaca analogia ... teraz my jestesmy "tania,sila robocza" "zabierajaca" miejscowym prace ... mam nadzieje ze anglicy moga jeszcze na nas patrzec ;)

ocenił(a) film na 7
Occult_Soul

no jak widać i słychać to raczej nie ;), z jednej strony sorry ale nie dziwie sie, gdyż jakby ktoś kradł prace mi, tez bym sie wkurzyła.

balerina

"..gdyż jakby ktoś kradł prace mi, tez bym sie wkurzyła. "

A mnie rozwalają takie teksty ;)

ocenił(a) film na 7
Occult_Soul

ja mam nadziej,ze juz nie mogą na nas patrzec.............

ocenił(a) film na 7
MAKARON

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=paki+bashing
podobno w ostatnich latach również rozprzestrzenił się termin "pole bashing"

ocenił(a) film na 8
twojebejbe

Owszem, skinheadzi może zbyt mocno krzyczeli o swoich pretensjach, ale częściwo mieli rację, bo imigranci mają dodatkowe świadczenia socjalne i inne zapomogi - to może denerwować. No, cóż - ale to raczej wina państwa, a nie Pakistańczyków, stąd skinheadzi powinni raczej zbuntować się wobec państwa opiekuńczego nasączonego socjalizmem, aniżeli bogu ducha winnych imigrantów. Ponadto skinheadzie powinni sami wziąć dupy w troki i konkurować na rynku pracy z imigrantami. Niestety w skinheadach siedziała zazdrość, co pokazała jedna z ostatnich scen [spoiler], gdy Combo rozkwasił Milka [spoiler]. Na szczęście w filmie nie ma zbyt dużo ideologii nacjonalistycznej, a jak już jest to z dozą krytycyzmu. Główny wątek to chłopiec i jego poszukiwanie własnej drogi. Poza tym bardzo dobre zdjęcia i muzyka. Film oceniam na 8/10.

ocenił(a) film na 7
McCoval

Oni też szukali sobie słabszego wroga, bo sami byli nieudacznikami - to, że Pakistańczycy podejmowali się prac, których przeciętny Brytyjczyk by nie chciał, przecież w niczym im nie szkodziło. Zresztą czy wtedy było państwo opiekuńcze? Akcja toczyła się w czasach rządów Thatcher - robotnicy byli zwalniani z pracy i protestowali raczej przeciwko niskiemu socjalowi, zamiast się przekwalifikowywać. Imigranci pojawiali się tam żeby pracować, a nie siedzieć z rodziną na zasiłku (jak to miało miejsce np. w Niemczech lub we Francji).

ocenił(a) film na 10
McCoval

Odróżnij czasem skinheada od nazisty/nacjonalisty/faszysty.

ocenił(a) film na 7
Machu99

A kto nie odróżnia? O filmie tu piszemy ;)

ocenił(a) film na 8
Glanc

Wiele się nie zmieniło. Byłam w te wakacje w Coventry. Tam 90% prowadzą pakistańcy, do których anglicy odnoszą się bardzo negatywnie. Podobnie jak i do polaków.

ocenił(a) film na 8
Vanillia

90% - sklepów (jako właściciele). ** podobno mają taki system, że dorabiają się na sklepie - kupują dom - dają w wynajem, kupują następny - także wynajmują i dopiero trzeci kupują dla siebie. A przy tym ciągną z kraju ile się da. Jak jest naprawdę ? Nie wiem....

ocenił(a) film na 8
Vanillia

No i co z tego? To źle, że dobrze kombinują?

McCoval

Niech kombinują we własnym kraju, imigruje taki światowiec do Polski, i dostaje sobie 1000 zł, ot tak - co by mu się wygodnie żyło. Dla porównania moja babcia po 40 latach pracy dostaje 1200 zł.
Zresztą o czym tu mówić? Zalewają Europę, w Rosji jest ich już 24 mln, we Francji 40% dzieci to Muzułmanie, w dużych miastach nawet 50%. Na jedno białe dziecko przypada 8 muzułmańskich. To tylko kwestia czasu, aż przejmą całą Europę, 25-30 lat.

ocenił(a) film na 7
healskream

Polacy też "niech kombinują we własnym kraju", najlepiej w PGR-ach.. :|

"w dużych miastach nawet 50%. Na jedno białe dziecko przypada 8 muzułmańskich" coś chyba nie tak z rachunkami? bo 50% to "na jedno białe dziecko przypada 1 muzułmańskie" :D

ocenił(a) film na 9
Glanc

Mieszkam w Anglii od dluzszego czasu i ani razu nie spotkalam sie z chocby najmniejszym rasizmem czy nietolerancja.Wrecz przeciwnie - kazdego dnia spotyka mnie sama zyczliwosc! Mam wrazenie ze polki ogolnie ciesza sie tu spora popularnoscia bo kilku moich znajomych wyrazilo pragnienie posiadania polskiej zony ;)Podobnie jest chyba z czeszkami.

Co do wielonarodowosci, to jest ona absolutnie fascynujacym zjawiskiem! Mam znajomych zarowno z Litwy jak i z Indii, Chin... Anglii tez oczywiscie :)Mlodzi ludzie (z ktorymi mam codziennie do czynienia na universytecie) sa ciekawi innych kultur.Studiuje artystyczny kierunek i praca w takiej wielonarodosciowej-grupie jest fantastyczna! Inne spojrzenie na sztuke czy inne upodobania estetyczne niezwykle wzbogacaja projekty, stymuluja kreatywnosc, inspiruja ...

Nie mam pojecia ile muzulmanskich dzieci przypada tu na jedno polskie/angielskie ale jestem niezmiernie szczesliwa ze w ogole jakies przypada! :)I pozwole sobie wyrazic te mysl raz jeszcze:
WIELONARODOWOSC WSPOMAGA ROZWOJ.Spojrzcie na Londyn, Nowy york, Paryz ... to sa tygle kulturowe! Niesamowite bogactwo literackie, artystyczne, roznorodnosc kuchni i muzyki! Tak wiec mam gleboka nadzieje ze migracje do Polski stana sie popularniejsze, dzieki czemu sie odrobine "zblizymy" do innych stolic Europy.

ocenił(a) film na 8
Occult_Soul

masz jakiekolwiek pojęcie o czym takim, co nazywamy tożsamością narodową...?

ocenił(a) film na 8
karrrczoch

Najlepsze co może być, to kosmopolityzm. I koniec z podziałami !
Tożsamość narodowa...phi...to prowadzi zawsze do tego samego... wojen :/

ocenił(a) film na 7
cobra666444

A kosmopolityzm? Do utopizmu/komunizmu :]

ocenił(a) film na 7
Glanc

Jaki kosmopolityzm? Jaka utopijność? Ludzie... ogarnijcie się. Film przedstawia coś całkiem innego. Moim zdaniem to pewien rodzaj antyutopii, która pokazuje do czego bardzo szybko zmierzamy. Film świetnie to pokazał, dając do zrozumienia, że oprócz obawy przed łysolami, trzeba bać się również o swoje dzieci...

ocenił(a) film na 9
cobra666444

Nie moge czytać takich durnych dyrdymałow!!! Ta nachalna wielonarodowość i kosmopolityzm doprowadza powoli Europe na skkraj bankructwa!!! Europa chwieje się na swoich glinianych nogach , własnie przez takie myślenie. Paryż, Rzym , Londyn te miasta swoją świetność uzyskały dawno temu ,kiedy coś takiego jak multikulti nie istanialo wieć proszę NIE KŁAMAĆ!!
Wysokie zasiłki , powodują nieustanny napływ kolejnych fal NIEROBÓW z Afryki czy też z Bliskiego Wschodu!
Czym tu się zachwycać? Tym , że tworzą się małe getta w tych miastach , tym ,że w niektórych dzielnicach nie można spokojnie przejść nie obawiając się o własne życie????
Nie mam nic przeciwko przyjmowaniu emigrantów , tylko na normalnych zasadach. Praca, szkoła,asymilacja społeczna i wtedy jest git!!! Obojętnie czy czarny , zólty ,biały itd... Nie może być tak jak teraz ,że emigant ma więcej praw od rdzennego mieszkańca w IMIE POPRAWNOŚCI POLITYCZNEJ!! Np. Nie można w miejscu pracy nosic krzyżyka , ALE muzułmanom mozna robić sobie przerwy na modlitwy itp...(Jestem ateistą , chodzi o zasadę)
Ps. Dla mnie jest czymś abstrakcyjnym wypiąć się na swoją narodowość i pochodzenie. Wcale nie popycha mnie to do walki z iinymi narodowościami, tylko do walki o zachowanie zdrowego rozsądku i nie przeginanie pały w żadną ze stron!

ocenił(a) film na 8
faderrdk

Jesteś egoistą. Ciekawe czy miałbyś takie same poglądy, gdybyś urodził się w innym (znacznie biedniejszym) kraju .

ocenił(a) film na 9
cobra666444

Dlaczego jestem egoistą, bo wymagam sprawiedliwego traktowania? Ropzumiem , że według Ciebie imigranci powinni dostać wszystko na tacy, czyli dom (oczywiście w pełni umeblowany) oraz zasiłek na każdą gębe w rodzinie. Czy to popycha do rozwoju, do działania? NIE!!!! To powoduje , że pojawia się myśl w ich głowach , że nie trzeba pracowac skoro wszystko jest za darmo. Zróbmy więcej dzieci to będzie więcej kasy .
Nie twierdze , że wszyscy tak myślą , ale duża część! Teraz powiedz mi kto jest kur... egoistą? Ja , chcąc aby pracowali i się kształcili ,aby nie produkowali kolejnych pokoleń nierobów! Czy może oni i Ty ( ich obrońca) , chcecie mieć wszystko za darmo bez własnego wkładu pracy??!?!
Czy glodnemu czowiekowi lepiej dać pelne wiadro ryb czy może wędke co??? Wiadro zeżre i koniec przyjdzie po drugie , trzecie itd... Jeśli dasz mu wędke to będzie samowystarczalny .
Rozumiesz ,czy nie dociera?

faderrdk

faderrdk - z takim lewym myśleniem nie wygrasz. :)
Nie chcę za bardzo wzniecać tutaj jakiejś forumowej wojny, ale taka prawda. Czerwonogłowi by chcięli wszystko na tacy i do pyska. Niestety.

ocenił(a) film na 8
faderrdk

Nie spinaj się tak, bo ci żyłka pęknie ;/ "Nie może być tak jak teraz ,że emigant ma więcej praw od rdzennego mieszkańca w IMIE POPRAWNOŚCI POLITYCZNEJ" <- WTF?!
Emigrant powinien mieć dokładnie takie same prawa. Jadę za granicę (gdziekolwiek) i jestem GORSZY?! Z jakiej racji? Kto o tym decyduje?
Aha...i nie uważam, że imigranci "powinni dostać wszystko na tacy". Przyjadą, znajdą pracę, zaczną zarabiać na siebie i swoje rodziny. Dla mnie to oczywiste ;). Piszesz, że jestem obrońcą nierobów.... BRAWO....ale nie wiem skąd to wywnioskowałeś ....
Ps. Nie, nie dociera

ocenił(a) film na 9
cobra666444

Zapewniam Ciebie , że się absolutnie nie spinałem , ani obecnie się nie spinam pisząc tego posta :) Nigdzie nie napisałem , że imigranci powinni mieć gorsze prawa od rdzennej ludności , wręcz przeciwnie powinni być równi wobec prawa ,czyli NIE POWINNI BYĆ SPECJALNIE UPRZYWILEJOWANI ! Z tąd przykład zakazu noszenia krzyżyka , ale zezwalaniu na muzułmańskie modły w godzinach pracy( JEST TO RAŻĄCE WYPACZENIE TYCH RÓWNYCH NIBY PRAW - nawet dla mnie ateisty)
Skoro nie uważasz , że powinni mieć wszystko podane na tacy (bardzo dobrze) to czemu nazywasz mnie egoistą pod moim pierwszym postem gdzie napisałem ,że cytuje:
"Nie mam nic przeciwko przyjmowaniu emigrantów , tylko na normalnych zasadach. Praca, szkoła,asymilacja społeczna i wtedy jest git!!! Obojętnie czy czarny , zólty ,biały itd... Nie może być tak jak teraz ,że emigant ma więcej praw od rdzennego mieszkańca w IMIE POPRAWNOŚCI POLITYCZNEJ!"
Użyłem w stosunku do Ciebie określenia "obrońca nierobów" właśnie przez post gdzie nazywasz mnie egoistą dlatego ,że nie chce dawać "przybyszom" wszystjkiego za darmo.
Napisałeś/łaś dodatkowo ,że jesteś zwolennikiem/zwolenniczką kosmopolityzmu , typowego dla "obrońców uciśnionych kosztem zwykłych obywateli".
Bardzo się jednak cieszę , że uważasz za oczywiste pracę i naukę oraz asymilacje imigrantów. Przez słowo asymilacja mam na myśli nie tworzenie zamkniętych gett/społeczności , które zawsze powodują narastanie niechęci drugiej strony.
Jak widzisz nikomu nie chce zabierać żadnych praw , wręcz odwrotnie chcę przestrzegania prawa dla każdego takiego samego.
Brzydzę się natomiast podejściem roszczeniowym typu "jestem biedny , przyjechałem do waszego kraju z 15-stoma dzieciakami , dajcie nam wszystko". Bo na te "wszystko" moi / Twoi rodzice, dziadkowie, pradziadkowie pracowali całe życie.
Naród składa się z małych części składowych ze mnie i z Ciebie. Nasi przodkowie tak jak przodkowie w innych krajach Europy pracowali setki lat na obecny stan dobrobytu. Nie można od tak zrobić z Europy wielkiej kasy zapomogowej , która wszystkim daje bez oczekiwania wniesienia wkładu własnego. Jest to najnormalniej w świecie nieuczciwe wobec nas i naszysz przodków , dodatkowo jak już pisałem wczesniej nie prowadzi to do rozwoju , tylko do stagnacji.
Ps. Obecnie w Europie widzimy zataczający coraz szersze kręgi kryzys gospodarczy , który spowodowany jest życiem na kreske. Nieustanne wydawanie więcej niż ma się w portfelu powoduje zawsze nieuchronne bankructwo czy to wskali mikro czy makro.
Rozdawnictwo socjalne między innymi na "przyjezdnych" jak i rdzennych nierobów powoli się kończy co mnie bardzo cieszy. Nie cieszy mnie tylko fakt , że będe musiał spałacać nie swoje zaciągnięte długi na te pijawki.
Sory , że trochę przydługo , pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
faderrdk

Ty wciąż o bankructwie i o kryzysie a ja o wolności i możliwoiści wyboru. Nie zgodze się z przykładem który podałeś -dotyczący modłów. Nie uważam tego za SPECJALNY PRZYWILEJ. Taka religia. Kwestię rozwiązania problemu w tym momencie zależy od pracodawcy. Jeśli zostanie im to zabronione oznaczać to będzie typowe ograniczenie wolności (żeby nie było, też jestem ateistką).
Z resztą się zgadzam (zasiłki dla ludzi "zdrowych" niepracujących z gromadką dzieciaków itp.) Dlaczego nazwałam cie egoistą? Bo widocznie za dobrze żyje Ci się w tym kraju.

ocenił(a) film na 9
cobra666444

Absolutnie nie chce ograniczać nikomu wolności. Chce właśnie aby jej nie ograniczano. Nie zrozumiałaś mnie co do modłów muzułmanów. Skoro im tego nie zabroniono to również nie powinno się zabraniać noszenia krzyżyka przez pielęgniarki. Muzułmanów może obrażać krzyż ale te pielęgniarki (katoliczki) nie mogą czuć się dotknięte modłami muzułamńskimi.
Mi osobiście jest to obojętne ale rozumiem ludzi wierzących , którzy buntują się przeciwko tego typu dyskryminacjom religijnym. W Europie na siłę starają się być "poprawni" wobec przybyszów , nie zachowując wymiernej równowagi wobec rdzennych mieszkańców i to mnie razi.
Dokładnie tak jak napisałaś "stanowi to typowe ograniczenie wolności" !!!
Ps. Prosiłbym o nie wydawanie sądów na temat komfortu mojej egzystencji w tym kraju bo jak ona wygląda, tego nie wiesz . Jeżeli mój pierwszy post ma świadczyć o egoizmie to Twój ostatni moze świadczyc o ignorancji ( nie znając mnie wydajesz powierzchowne opinie).
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
faderrdk

dokładnie to samo moge powiedzieć o tobie - sam mnie oceniłeś pisząc, że jestem obrońcą nierobów HIPOKRYTO ;D

Occult_Soul

co do pierwszego odstepu -> nie bylam w anglii ale mieszkalam jakis czas w amsterdamie i faktycznie wszyscy lubia polki -> tyleze BZYKAC :DD kochaja polki bo tylko polki daja wszystkim dupy...

cale szczescie nie jestem polka...

(zeby nie bylo, ja tylko cytuje niemalze 100% poznanych mi mezczyzn w amsterdamie:))

ocenił(a) film na 7
twojebejbe

Plus dla założyciela tematu.

A co do tego, że ktoś kradnie pracę... Taki typ, jak główny bohater jest tylko bidnym i nieszczęśliwym frustratem, któy poza agesją nie potrafi zrobić z własnym życiem nic konstruktywnego.

Jednak lubię optymistyczne zakończenia, bo sama końcówka mi się spodobała.

No i gra Shauna - zdecydowanie przekonująca.

ocenił(a) film na 7
Zygfryd666

Ale nie dowiedzieliśmy się, czy Milky przeżył to pobicie. I szkoda, że Combo nie został zabity na końcu - zasłużył na to.

Tak czy inaczej, film mocny. Porządny obraz socjologiczny i psychologiczny zarazem.

twojebejbe

fajny film...ale co musze zaznaczyc...slepa tolerancja..przesadna wrecz jest zgubna...i to zgubi niedlugo anglie niestety ...o to filmiki ...nie potrzeba wiecej komentarzy-ciesze sie ze w polsce sa czynni skini a ludzie to tradycjonalisci!

http://www.youtube.com/watch?v=jaSSJ3Nvogc

http://www.youtube.com/watch?v=kxRCXn-zNHQ&feature=related

i najgorsza przyszlosc swiata

http://www.youtube.com/watch?v=UYt1hTvKTZA&feature=related

SKONCZMY JUZ Z TA PRZESADNA TOLERANCJA A LUDZI MYSLACYCH INACZEJ PRZESTANMY NAZYWAC FASZYSTAMI

ocenił(a) film na 8
Persefona87

A mi jest przykro, że niektórzy Polacy reprezentują mentalność rodem ze średniowiecza

ocenił(a) film na 8
cobra666444

Dlaczego każdy ma tolerować każdego. Każdy ma wolny wybór. Ja nie toleruje wszystkich, niektórych konkretnych osób wręcz nie lubię.

ocenił(a) film na 8
McCoval

Mam na myśli ludzi o innym wyglądzie- dosłownie kolorze skóry, orientacji seksualnej itp. Przecież oczywistym jest , że nienawiść do innych do niczego dobrego nie doprowadzi

cobra666444

gdzie mieszkasz? w Polsce? jak tak to nie mamy zabardzo o czym gadac.... temat trzeba poznac namacalnie ze sie tak wyraze xD

ocenił(a) film na 8
Persefona87

właśnie widzę, że nie mam o czym z tobą rozmawiać

cobra666444

Straszne farmazony wypisujesz widac ze niemasz zabradzo pojecia w temacie akurat faderrdk ma racje i zgadzam sie z jego postami. Wystarczy na dluzej wyjechac za granice aby sie przekonac ze sa rowni i rowniejsi. Na przyklad tacy uchodzcy z Kurdystanu czy innej dziury. Zasypuja UK i z miejsca dostaja dom i paszport od panstwa i wszystkie benefity. My z EU nieraz dobrych pare lat musimy czekac na dom od panstwa i tego typu sprawy.Paszport tez sobie mozemy wyrobic ale za swoja kaske nie mowiac juz o szkole czy tam jakims collegu ktory tez musisz oplacic jak pracujesz. Oni nie musza nic

ocenił(a) film na 8
Persefona87

to że są równi i równiejsi nie jest dla nikogo nowością . A to jak traktuje ich rząd nie mamy wpływu. A tak w ogóle kto musi czekać na dom od obcego państwa ? Ty?!

cobra666444

skoro ktos decyduje sie na stale zamieszkac w UK to dlaczego mialby sie nie starac o mieszkanie?tu gdzie mieszkam wynajecie pokoju kosztuje od 300 funtow w gore ... wiec ze znajomymi zlozylismy aplikacje o dom od panstwa. Misieczny czynsz za caly dom to tylko 60-90 tygodniowo..zalezy od domu.Takie jest prawo ze kazdy sie moze starac o przydziale jednak decyduja bandy do ktorej cie przyszereguja ze wzgledu na rozne rzeczy.Jestesmy juz prawie po 5 lat tutaj i wciaz czekamy a uchodzcy? Sa w 1 bandzie...bezrobotni Pakistancy z dziesieciorgiem dzieciakow? Zaraz za nimi. Uczysz sie ? Pracujesz? Nie masz dzieci? Wiec jestes ostatni w kolejnosci.

ocenił(a) film na 8
Persefona87

No cóż, czy przemawia przez ciebie zwykła zazdrość?. W ogóle PIERWSZY RAZ się spotykam z faktem, że ktoś uczciwie pracujący w UK stara się o mieszkanie od państwa. To dla mnie SZOK, naprawdę! Mam na myśli wyłącznie znajomych/ rodzinę.

cobra666444

tu nie chodzi o zazdrosc ale o pozycje Polski w UE i UK ktora jest smieszna w porownaniu z uchodzcami. To chcialam zaznaczyc. Brytyjczycy juz sie pogubili w tej chorej tolerancji bo o tym jest topic. Bardzo mnie dziwi ze masz SZOK poniewaz wiekszosc moich znajomych uczciwie pracuje ale staraja sie o tansze mieszkanie bo chca zaoszczedzic. Inny kolega ktory jest inzynierem i ma dosc spora wyplate wzial mieszkanie na kredyt wiec wiadome ze nie potrzebuje mieszkania od panstwa. Widocznie masz znajomych inzynierow i lekarzy za granica.

ocenił(a) film na 8
Persefona87

Nie kochana...nie lekarzy, nie inżynierów...itp. Młodzi ludzie po studiach. Że tak wtrące -piszesz, że mam szok- to troszkę nie po polskiemu, nie sądzisz? A tak w ogóle co rozumiesz przez "POZYCJĘ Polski w UK"?! Dlaczego masz czelność porównywać Nas Polaków do UCHODŹCÓW?! TY TEŻ JESTEŚ UCHODŹCĄ i boli cię, że ONI mają lepiej?! Po co w ogóle wyemigrowałaś? Dla lepszego życia, większych zarobków...czy żeby się nachapać bo INNI dostali to i ja muszę ....(BO CI SIĘ NALEŻY) ....???

cobra666444

Boze patrzcie typowa Polska mentalnosc przez ciebie przemawia teraz. Napisalam uchodzca wiesz czym rozni sie uchodzca od emigranta?Uchodzca- Refugee po angielsku? Przeczytaj czasami zanim napiszesz kolejne glupoty. Co ciebie obchodzi dlaczego nie mieszkam w PL? Granice sa otwarte i mysle ze sporym ograniczeniem jest zycie w 1 kraju az po grob. Wyobraz sobie czlowieku ze nic mnie nie boli ani NIKOMU nie zazdroszcze! Odpowiadam tylko na glupoty ktore wypisales w poprzednich postach na temat tolerancji. straciles watek o czym jest ten topic. Nie mierz innych swoja miara -zapewne bys sie chcial nachapac w UK ale zabardzo nie chce ci sie ruszyc. Ja w prost przeciwnie -nie chapie ani nie pracuje tylko STUDIUJE na uniwerku! poszerzam swoje horyzonty pustaku. Co ty myslisz ze w UK sie tylko chapie i jebie na zmywaku?

ocenił(a) film na 8
Persefona87

Co ty za bzdury wypisujesz? Tak, wiem czym się różni "refugee" od emigranta. Mam wątpliwości czy ty to wiesz... W moim mniemaniu to nie ja piszę głupoty a właśnie ty....I znowu wyciągasz sprzeczne z moimi poglądami wnioski. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem, więc dalsza pogawędka z tobą nie ma sensu.

cobra666444

nazwales mnie uchodzca ( refugee) wiec widac ze nie masz pojecia co to pojecie oznacza

ocenił(a) film na 8
Persefona87

CO?! NAZWAŁAM CIĘ UCHODZCĄ ??? KIEDY?! Nudzisz mnie, powtarzam- nie umiesz czytać ze zrozumieniem, pisać też nie umiesz....

cobra666444

"A tak w ogóle co rozumiesz przez "POZYCJĘ Polski w UK"?! Dlaczego masz czelność porównywać Nas Polaków do UCHODŹCÓW?! TY TEŻ JESTEŚ UCHODŹCĄ i boli cię, że ONI mają lepiej?! "

moja rada...pisz posty na trzezwo - pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Persefona87

To nie było stwierdzenie...tylko pytanie... No to dodatkowo nie rozróżniasz znaków interpunkcyjnych. Skończyłaś w ogólę podstawówkę? Chyba nie...

cobra666444

masz problem z poprawna konstrukcja zdania