PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571114}

To

It
2017
6,7 183 tys. ocen
6,7 10 1 183184
6,9 79 krytyków
To
powrót do forum filmu To

Jest dobrze

ocenił(a) film na 7

Zanim zacznę musze cos wyjaśnić: nie jestem wielkim fanem prozy Kinga. I to nie dlatego, że uważam iż jest kiepska. Dla mnie najważniejsze jest, że ludzie w ogóle czytają. Sam ten fakt cieszy mnie bez znaczenia na to jaką książke mają w ręku. Mam wrażenie, że nie da się przeczytać wszystkiego. Trzeba sobie poustawiać jakieś priorytety i u mnie King po prosty wypadł z gry kiedy przestałem być nastolatkiem ale szacunek pozostał.
Po drugie - It. Chociaż oglądałem ten film będąc w wieku, do którego był adresowany nigdy mnie ten film nie przestraszył. Żadej jazdy na klauny ani przed ani potem. Cała reszta klimatu nadnaturalnego też w ogóle mnie zainteresowała. Ale to wcale nie znaczy, że mi się nie podobał!
Ja poszedłem do kina, żeby zobaczyć coś co Kingowi bardzo ładnie wychodzi i miałem nadzieję, że uda sie to wyreżyserować: klimat amerykańskiej prowincji. Moim zdaniem It jest bardzo dobrym filmem o przyjaźni. Pełnym archetypów więc może aż tak bardzo zaskakującym ale jednak filmem, który odląda się z przyjemnością.(przynajmniej mnie). Do tego cała oprawa bez zarzutu i aktorzy i FX nie schodzi z pewnego, dość wysokiego poziomu.
Jesli wiesz o czym piszę to wybierz się do kina.

ocenił(a) film na 7
Borys_17

Dodam jeszcze, że moim zdaniem nowemu It jest bliżej do np. "Stand by me" Reinera niż typowego horroru co mnie akurat bardzo ucieszyło. Opowieść o tym, że w okresie dojrzewania sprawy, problemy są traktowane przez nastolatków ze śmiertelna powagą (troche mniej poważnie przez rodziców i starsze osoby niestety) a reżyser odniósł się do tych problemów z szacunkiem. Z perspektywy czasu te "ważne sprawy" wydają się błahe jednak nie są takimi w czasie kiedy nastolatki je przeżywają. Do tego wszystkiego zgrabnie wmontowany wątek nadnaturalny nadaje całej historii wartkości, tempa.