PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571114}

To

It
2017
6,7 183 tys. ocen
6,7 10 1 183153
6,9 79 krytyków
To
powrót do forum filmu To

Czytam dużo Kinga i zamierzam też przeczytać 'To", miałem plany zrobić to przed filmem, ale nie wyrobie się na pewno. I tutaj pytanie do tych co czytali i byli już na seansie, czy mogę pójść do kina, oglądnąć film i nie zepsuć sobie frajdy z późniejszego czytania książki, czy jest dużo spojlerów?
Pozdro :D

SuonBojowy

Możesz obejrzeć. Tym bardziej, że to dopiero połowa historii. Druga część filmu dopiero w 2019.
Polecam również obejrzeć klimatyczną wersję z 1990 (całość 3 godz 12 minut) Też podzielona na dwie części.

Z książek polecam Lśnienie, To, Bastion oraz cykl Mroczna wieża, która jest największym dziełem Kinga.
Coś jak dla G.R.R.Martina dziełem życia jest "Pieśń lodu i ognia"
(Gra o tron, Starcie królów, Nawałnica mieczy, Uczta dla wron, Taniec ze smokami, Wichry zimy 2018)

ocenił(a) film na 9
returner

Super, dzięki za odpowiedź, to pewnie się przejdę do kina, skoro tak uważasz.

To co wymieniłeś Kinga przeczytałem, i dużo dużo innych jego książek. Jak powiem, że jestem jego fanem to chyba nie skłamie, Bastion który jest chyba ciut grubszy przeczytałem, a na "To" nie miałem czasu, wstyd mi za siebie, a leży na półce już ponad pół roku i czeka.

SuonBojowy

W Polsce długo mało popularny był Stephen King.
Książka Lśnienie została wydana w 1977, ale w Polsce dopiero w 1990.
Bastion w 1978, a w Polsce w 2000 roku.
To w 1986, a u nas w 1993.
Cykl Mroczna wieża bardzo późno został też przetłumaczony od 2002 po 20 latach od premiery 1 książki.