Postmodernizm w postaci czystej i skrajnej.
Wybuchowa mieszanka mangi/anime w wydaniu aktorskim, Miike, Verhoevena, Cronenberga, cyberpunku PSXa, samurajów, "Tetsuo", eksploatacyjnej chanbary pokroju "Lone Wolf and Cub", ekstremalnego body-modification, "Battle Royale", grindhouse'u, dystopii, japońskich walecznych heroin, sadomasochizmu, Gigera, "Stray Dog", gore, spaghetti westernu, Fukasaku, "Evil Dead", kina transgresji, "Future Force" a nawet "vagina dentata" w wersji dosłownej.
A co najważniejsze - wszystko to jest tak szalone, że od razu widać, że robione to było ze swobodą i radością.
Wow. W sensie: mocna wyliczanka. Zdziwiła mnie w niej obecność Lone Wolfa, Fukasaku i spaghetti, ale na plus oczywiście. Film już mam i się do seansu powoli przygotowuję;)
Spaghetti w tym sensie, że jest w "TGP" wykorzystano masę zabiegów formalnych charakterystycznych dla tego gatunku (długie ujęcia spoglądających na siebie przeciwników, kamera przesuwająca się po broni, najazdy na nieruchome twarze) no i ze względu na wizję świata w którym nie ma tak naprawdę pozytywnych bohaterów.
"Lone Wolf & Cub" wymieniłem dlatego, że jest to sztandarowy przykład tej chanbary eksploatacyjnej (drugiej kategorii jeśli wolisz) jakie produkowano na potęgę w latach 70-tych, w której współczesne kino japońskie bardzo wiele zawdzięcza (nadmierna ilość krwi, zbyt ekspresyjna mimika, stopień brutalności, niedomówień stopień zerowy).
Fukasaku dlatego, że jest to taki kicz brutalny :) No i postacie kojarzą mi się z jego filmami z lat 80-tych.