technicznie chyba w Polsce tego nie grali (na pewno nie w 1951) , więc to tak jak z ponownym puszczaniem "Potopu" (wiem ,ze tu nowa wersja, ale nie o to chodzi)
O_O
Kiedy do ludzi wreszcie dotrze, że istnieje coś takiego jak ponowne wprowadzenie filmu do kin, zwane też wznowieniem? Na zachodzie to od dawna normalna praktyka.
Może i nie zwalnia, wiem co to wznowienie., ale np. nie wiem czy i kiedy była polska premiera, nie mogę być więc pewny tego, iż to w istocie wznowienie, dlatego zapytałem. Czyli w końcu to wznowienie czy po raz pierwszy w Polsce puszczają, a jeśli nie to kiedy była premiera?
Nie wiem gdzie można to sprawdzić... Na imdb jest napisane, że to "re-release", ale daty "release" nima.
Bo niema opcji dodania daty repremiery, a informacja na filmwebie może ludzi zachęcić. Ja bym np. bardzo chętnie zobaczył to w kinie, a gdyby nie filmweb, to nie miałbym pojęcia, że będą to gdzieś grali.
Zauważcie, że w miejscu, gdzie na Filmwebie są premiery kinowe, jest właśnie Tramwaj zwany pożądaniem, obok chociażby Sin City 2 :) Nie wiem co prawda, w jakich kinach go grają, ale może jednak jakaś zremasterowana wersja gdzieś leci?