Ktoś wspominał mi kiedyś o jakiś nieścisłościach w fabule, skąd się co bierze, czemu on przyjął taką postać po transformacji, jak w pierwszej części miał inną, czemu ten jeszcze żyje, skoro w jedynce umarł itp. itd. A mianowicie znalazłam parę artykułów, które wspominają o kontynuacji fabuły po zniszczeniu kości (tutaj pierwsza część filmu) - z perspektywy Starscream'a oraz prequel do pierwszej części filmu i drugiej.
Lecąc chronologicznie :
1. Transformers Official Movie Prequel (jak to transy powstały i jak zaczęła się bitwa między nimi)
2. Transformers Movie Adaptation (każdy wie o co chodzi)
3. The Reign of Starscream
4. Transformers Revenge of the Fallen Prequel (tutaj akcja skupia się na eliminowaniu decepticonów, tak jak to na początku dwójki robili)
5. Nie wiem czy adaptacja dwójki jest, musielibyście sobie poszukać ;)
The Reign of Starscream - śledzimy następny ciąg wydarzeń, po zniszczeniu kości, oczami Starscream'a. Zaczyna się od rozpoczęcia wojny z autobotami, a kończy na ... Sami zobaczycie, ale nie kończy się wraz z początkiem drugiej części filmu. A najśmieszniejsze jest to, że na tym forum ktoś zarzucał Starscream'owi "wierność oraz lojalność" względem Megatrona w filmie. No i tutaj się mylił, ponieważ w komiksie wyraźnie zobaczymy, jak sobie Stars wyobrażał siebie jako jedynego dowódcę.
Jakie są plusy tego komiksu : to, że jest tam ogrom robotów, których nie widzieliśmy w filmie. Tutaj byłam zachwycona widząc postacie, które niestety nie pojawiły się obydwu częściach. Fabuła jest naprawdę niezła, przemyślana, a nawet jeśli nie, to wciąga bardzo ;D
Link do 5 części komiksu (czyli wszystkich), niestety jak ktoś nie zna angielskiego, może się pożegnać ze zrozumieniem i poznaniem wcześniejszej i dalszej fabuły.
http://www.ebookee.com.cn/Transformers-The-Reign-of-Starscream-Complete_247019.h tml
Tutaj jest prequel i adaptacja pierwszej cz. filmu, no i dodatkowo prequel do drugiej. Nie radzę ściągać stąd, no chyba że chcecie, warto poszukać gdzie indziej, ja tylko z ciekawości wam to pokazuję ;D
http://www.mininova.org/search/?search=transformers+movie+prequel&cat=0