PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=442795}

Transformers: Zemsta upadłych

Transformers: Revenge of the Fallen
2009
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 181343
5,2 36 krytyków
Transformers: Zemsta upadłych
powrót do forum filmu Transformers: Zemsta upadłych

Nie napiszę, że Transformers 2 to słaby film akcji. Niestety nie da się także powiedzić o nim, że jest dobry. Ot przeciętniak.
Wystarczy zestawić obie części, żeby znaleźć trochę błędów w najnowszej produkcji Bay’a.
Rozumiem, że filmy akcji zazwyczaj mają przystępną i lekką fabułę ale nie spodziewałem się takiego „odmóżdżacza”. Fabuła jest do przewidzenia -to nie problem. Gorzej, że widz z tego powodu siedzi zirytowany i znudzony. Wie co się stanie i czeka, a w tym czasie główny bohater biegnie do celu. Biegnie... przez 40 min.! To już nie jest nawet śmieszne.
Dowcip także wypada blado. Zrezygnowano z humoru sytuacyjnego na rzecz głupich odzywek, parzących się psów/robotów oraz zidiociałych kobiet.
W tle totalna rozpierducha z bardzo dobrymi efektami specjalnymi. Szkoda, że zdjęcia i montaż trochę nie wyszły. Roboty nie są już takimi monumentami jak w części pierwszej. Nawet te największe nie robią takiego wrażenia jak Optimus Prime z jedynki.
Zauważyłem, że regułą stało się takie kadrowanie walk, żeby przypadkiem widz nie zorientował się kto do kogo strzela. Tutaj możemy powiedzieć o modzie albo „nurcie” ponieważ widziałem taki zabieg już w kilku filmach.
Ktoś napisał, że to film nowej przygody. Ja mam wrażenie, że T2 został uwsteczniony w stosunku do poprzednika. Żadnej nowości tutaj nie widzę poza lepszymi efektami komputerowymi. Do tego jednak zostaliśmy przyzwyczajeni przez kolejne superprodukcje rodem z Hollywood.

ocenił(a) film na 7
Balbiniush_2

Byłeś, widziałeś!...Mam jedno pytanie dotyczące wszelkiego rodzaju scen walki robotów itp.: Czy II część jest podobnie oczojebna jak I, że po chwili ma się mrugawicę powiekową i właściwie to już nie wiadomo kto, gdzie i z kim się bije albo sceny są tak pocięte, że głowa boli? (przynajmniej takie miałem wrażenie na I).
Pozdrawiam,

ocenił(a) film na 3
tenszin

Dokładnie tak jest.

Kupa złomu po jednej i drugiej stronie, tylko że ta druga bardziej się świeci.