Proponuję abyśmy przestali obrzucać się błotem, wyzwiskami itd. Wiele osób wchodzi na forum aby zapozanać się opiniami na temat filmu a nie na temat użytkownika, którego wpis nie podobał się poprzednikowi. Zatem, nie oceniając filmu proponuję aby każdy (zarówno ten co uznaje ten film za arcydzieło, jak i ten który określa go mianem dno) poda jedną rezecz, która jest w tym filmie dobra i jedna, która jest zła. Niech to będą określone zarzuty i zalety a nie puste "bo film jest do niczego, bo fabuła jest słaba", czy "rewelacyjny bo jest durzo (tu specjalnie błąd) efektów.
PLUS: Zręcznie dobrana muzyka do sekwencji wizualnych, które dla miłośników wakacyjnego luzu, zmęczonych pracą, nauką chcą się na 2,5h oderwać od swoich problemów.
MINUS: Niewybredny humor na tle seksualnym i rasowym, który w filmie/bajce jest nie na miejscu
zdecydowanie najgłupszą rzeczą jakby się zastanowić,to był "terminator" w transformersach, bo takie wrażenie odniosłem, jeśli chodzi o tą uwodzicielkę, pomieszanie z poplątaniem wyszło.
to nie był terminator -.- po prostu Deceptikon który jako altermode wybrał laske xD
PLUSY:
Muzyka
Efekty[mimo wszystko są wysokiej jakości]
Shia[SAM] jego rola która grał świetnie :)]
MINUSY
Ja nie znalazłem :)
Laska - Terminator to był Pretender ( robot ukrywający się pod postacią człowieka ) ;]
łał, no coś ty!to nie był terminator tylko decepticon? jaaaaaaaa cały świat wali mi się przed oczyma słysząc tę nowinę.
he he.
PLUSY:duzo akcji(na takiego typu filmy chodzi sie glownie po to by dobrze sie bawic),watki komediowe,znakomite efekty specjalne oraz swietnie dobrane lokacje bitew(walka w lesie i na pustyni).
MINUSY:to co napisal poprzednik dziewczyna-robot a szczegolnie scena w pokoju mi sie nie podobala.
Minusy
Optimus skaczacy ze spadochronu
,,Moszna" Devastatora
Za szybka śmierć Devastatora
Decepticon udający dziewczyne
Decepticon-zabawka posuwający noge Mikaeli
Plusy:
Muzyka
Efekty specjalne
Humor (choc nie zawsze)
Optimus ktory wrescie pokazal co potrafi (walka w lesie)
Starscream przypominający tego z kreskowki :)
Arcee :)
Twins
Agent Simson
Ciut za krotki
nie rozumiem dlaczego nie lubicie Pretendenta. ;|
przecież to ukłon ze strony Baya do fanów kreskówki :o
minusy
za dlugi
za slaby devastator
czasem nie mozna sie polabac bylo o co biega w filmie
plusy
optimus vs megatron w lesie
efekty specjalne
muzyka - czasem idealnie dobrana
nareszcie ktoś z sensem na tym forum... a musi być tylko po jednej zalecie i wadzie?... ja dam po więcej...^^
PLUSY (+)
+ efekty audio-wizualne (FX, CGI),
+ akcja,
+ humor,
+ muzyka (Steve Jablonsky)
+ postać Mikaeli Banes (Megan Fox),
+ postać Alice - Pretender (Isabel Lucas),
MINUSY (-)
- film zakrótki,
- nijaka postać Megatron'a,
- zadużo robotów i dlatego zamało czasu poświęconemu każdemu z nich,
- zadużo elementów powiązanych z erotyką.
to dobrze xDD
Ogólnie to trzeba wymienić też Shia'e ((?) xD) Bo on też świetnie gra zwykłego nastolatka xD w 1 części z tym było jeszcze lepiej xD
Plusy:
-aktorzy którzy użyczają głosu transformerom ( ciary przechodzą ;D )
-solidne aktorstwo (Shia ,John Turturo szczególnie)
-wszystkie elementy humorystyczne (zabawka deceptikon wymiata!)
Minusy:
-troszkę mniej klarowna akcja niż w jedynce
-jakby było troszkę mniej transformerów i bardziej się skupili na poszczególnych, film dużo by nie stracił
MINUS moment gdy robocik "posuwał" nogę Megan :/
PLUS całość :)
ps. nie wiem jak reszta, ale trochę odczuwam niedosyt co do scen z Megan i Shiają
U mnie na minus jest muzyka. Nie była zła ale mogła by być lepsza, tzn mocniejsza w niektórych scenach.
Oj, a mi się humor w TF2 nie podobał, pierwsza część była wywarzona pod tym względem, a w drugiej Bay przekroczył granicę, mało śmieszne, a czasem wręcz niesmaczne żarty....
PLUSY:
1. Największy i niepodważalny plus tego filmu to Pan Turturro, świetny, charyzmatyczny i przede wszystkim mega zabawny(jako jedyny w filmie)
2. Efekty, oprawa wizualna i muzyczna...itp itd
3. Walka w lesie
Minusy
1. T/X Decepticon
2. Humor
3. Kompletnie zagubiony klimat jedynki
Wady:
- Megan Fox
- praktycznie niepotrzebny Devastator
- brakowało mi robotów, ich prezencji, która była w jedynce (to była walka usa, a nie autobotów!!!)
- zwolnione ujęcia z patetyczną muzyczką i twarzami aktorów oraz Megan Fox (ja rozumiem bullet-time, ale nie takie coś...)
- CHAOS, chaos, chaos... praktycznie brak punktu kuluminacyjnego i wzrastającego napięcia
- powtarzająca się muzyka
- fatalny montaż
- fatalny montaż dźwięku
- Megan Fox
- zamiast skupić się na dobrych scenach i zadbać o ich klimatyczność, nawalili pełno przeróżnych scen i zrobili z tego papkę
- brak oczekiwanego "opadu szczeny" (trailerom to się udało!!!), brak dreszczyku emocji
- spartolony głos Starscreama! (tego im nie wybaczę! w jedynce był powalający, a tutaj to jakieś chrapania ;( )
- żadna walka nie dorównała temu, co widzieliśmy na początku T1 (helikopter) czy nawet walce w mieście.
- roboty stają się nie raz tłem dla eksplozji i popisów amerykańskiej armii...
- czasem humor przeplatał się z patosem i powagą sytuacji (chore dowcipy(ale śmieszne), a w tle ginący ludzie i roboty !!!?!?)
- Megan Fox
aha i jeszcze:
- Megan Fox
Zalety:
+ Wheelie ;)
+ agent Simmons, który w jedynce mnie irytował, a tutaj był świetny
+ humor
+ jakby nie patrzeć efekty są niesamowite, ILM wykonało wspaniałą robotę! (którą spartolili inni)
+ walka w lesie i kilka innych scen, które zostały zmarnowane przez całokształt filmu ;(
+ Optimus Prime
+ Bumblebee
+ Jetfire
Wystarczyło pokazać tylko połowę scen które widzieliśmy i maksymalnie je wydłużyć, by można się było nimi delektować i wczuć się w klimat, a film byłby świetny. Zadziałało w jedynce, teraz też by zadziałało! Bay musiał oczywiście nasrać scenami ile tylko się dało i poskracać to co było piękne do granic możliwości ;/
Muzyka muzyka i jeszcze raz muzyka !.Wypasc aha zapomnialbym dodac muzyka !.Wypasc muzyka mmmm muzyka muzyka (sex).Muzyka to najmocniejszy atut tego filmu.Muzyka muzyka muzyka!.
Rewelacyjna muzyka w filmach to juz gwarancja sukcesu !.Muzyka muzyka !.Pan Jablonski spisal sie na medal w tym filmie !.
jak dla mnie minusów jest więcej, bo są wyraziste :))
Plusy:
-walka w lesie (jak już chyba każdemu :D)
-ogólnie sceny walki
-simmson (chyba tak to się pisze)
-muzyka
-pomysł z lokacjami (egipt, paryż.... to chyba wszystkie, ale w sumie ciekawe:))
Minusy:
-humor(bardzo przeszkadza, a najbardziej w momencie, gdy Sam opłakuje śmierć Optimusa, a bliźniaki sobie jaja robią.... ;/)
-brak jakiegoś punktu zaczepienia (w 1 było nim przybycie Transów, coś na co widz czekał, a tu nie ma)
-olanie relacji między Transami a ludźmi (w 1 były przygody z radiem, kiedy Sam podrywał Mikaele...)
- Fallen (sama postać to super pomysł, ale to co zrobiono, to już przemilczę)
-nie kończąca się akcja (niby to plus, ale jak dla mnie pojawienie się sceny kiedy robot robi coś efektownego nie było widoczne, bo coś mi na ekranie ciągle wybuchało, albo latało)
- i ostatnie, to zlekceważenie innych, nowych Transów.
wiem, że miało być po jednym, ale nie mogłem tego okroić ;))
dla mnie i tak film dostaje 7/10. Te plusy rekompensują mi minusy :))
Pozdrawiam !!
Spróbuję się ograniczyć z tymi plusami i minusami, ale nie wiem, czy uda mi się tylko po jednym...
Minusy:
- bliźniaki! Dawno już się nie zdarzyło, żeby mnie jakieś postaci w filmie tak potwornie wkurzały
- końcówka - wszyscy poobijani, poranieni, Sam nawet tak jakby troszkę przypalony i wszyscy padają sobie w objęcia mając gdzieś te rany... ekhem... żałosne
Plusy:
+ OPTIMUS PRIME!!! Tak, teraz wyjdę na skrajną fangirl, ale co z tego - kocham go po prostu ;)
+ ograniczenie wątków międzyludzkich - przecież nie po to poszłam do kina, żeby oglądać i słuchać tego, jak Sam wyznaje Mikaeli miłość... (tylko po to, żeby napatrzeć się na Optimusa, wiadomo)
Miało być po jednym, to będzie po jednym:
Minus
- koleżka Sama z pokoju - po co on komu? Co wniósł do całości? Bo jakoś zaśmieszny to też nie był.
Plus
+ Śmierć Optimusa :P <groza> ;)
PLUS
- świetne kino akcji z dobrą muzyką, rewelacyjnymi efektami specjalnymi, a do tego fajny humor i nie najgorsza fabuła.
- w końcu film trwający 2,5h na którym nie chciało mi się ziewać
MINUS - durne komentarze niektórych filmwebowiczów którzy na siłe z amerykańskiej bajki chcieliby zrobić Szekspira.
Ludzie chcieli czegoś, co by chociaż w połowie dorównało niesamowitej części pierwszej, a nie takiego gniota...
PLUSY:
*Efekty specjalne
*Więcej Starscreama :D
*Muzyka <podobna co w pierwszej ale pasuje i mnie nie raziła:P>
*Przeszłość Transformerów (7 Prime'ów, i te de, i te pe)
*Mamusia Sama!!
MINUS:
*Trochę zagmatwana fabuła, za dużo scen akcji, za mało scen wytchnienia. W jedynce akcja filmu była rozgrywana na wielu frontach (Sam, Katar i żołnieże, Pentagon, Decepticony, rozwiązywanie sygnału przez tą jak jej tam) - w dwójce praktycznie tylko Sam, Sam, Sam i czasami reszta: Autoboty i Decepticony...
*Humor amerykański - nie śmieszy mnie ale okej. Wierze, że niektórych może. Taka "moda" jest teraz...
Więcej grzechów nie pamiętam :D Wychodzi na plus :P
aha, zapomniałam o jeszcze jednym minusie - te bliźniaki. Co to miało być?! Nawet jak ten jeden niby umarł to drugi nic nie powiedział tylko ukrył twarz w dłoniach... A ja czekałam na choć 10 sekund opłakiwania brata, coś w stylu "tak mnie wkurzał a teraz go nie ma" czy coś... wyglądali to też jakaś karykatura autobotów... jak mogłam o nich zapomnieć...
a i plus - to, że Decepticony mogę przejść na stronę Autobotów. To mi się podobało :)