Ludzie, moi drodzy przeciwnicy filmu. Czy to że film mieszacie z błotem to fakt że zazdrościcie amerykańcą techniki i pomysłów? Czy to taki akt z waszej strony ponieważ źle wam w tym kraju i USA nie wydaje wiz :] ? A co gdyby w polsce ten film byłby zrobiony? Założe sie że bandy kiepów którzy marudzą że film jest przepełniony efektami spuszczaliby sie na myśl o tym że to produkt naszego kraju. To jest właśnie ten problem. Amerykanie biorą to jaki kino rozrywkowe i film bije rekordy popularności a w polsce jeden kiep z drugim szuka głębii i super zawiłego wątku fabularnego. Nieznajduje i ocenia film na 1/10. Szkoda gadać jakie to polskie społeczeństwo jest zacofane. Czy wy oglądając piątek 13-go też szukacie przesłania itp? A może Wy, bando która oczernia ten jakże rozrywkowy film przerzuci się na Bergmana czy Almodovara? Nie sądzicie że było by lepiej? I nie byłoby głupich kłótni na forach i tematów w stylu. "hollywódzka papka. 1/10", "nieudolny syf".
Dokładnie zgodzę się z przedmówcą. Irytują mnie strasznie komenty typu:
"Nie widziałem 1 ale sądzę że jest lepsza od 2 a 2 to gmiot" 1/10
"widziałem wersję CAM i nie ma tam żadnych specjalnych efektów" 1/10
Ludzie dajcie żyć! Transformers Zemsta Upadłych ma być Zemstą upadłych a nie Transformers 2 - 366 dni z życia Sama i kolegów.
Wiadomo efekty, roboty to główne założenie filmu a jak nie doszukaliście się zajebistego wątku czy też nazwijmy to fabułą to gratuluję bo ja widzę tutaj z góry zaplanowaną zemstę upadłych która była dopieszczona w szczegółach a że ów zemsta nie znalazła ucieleśnienia to tylko stereotyp że dobro zwycięża.
Osobiście oceniłem film 10/10 bo dostarczył mi wszystkiego czego od niego oczekiwałem, humor akcja efekty to to na co liczyłem a ludzie którzy spodziewali się królewny na ziarnku grochu bądź stylu Midhunters to niech sobie odpuszczą.
Troche masz racje. Oni tworza kino rozrywkowe by popatrzec na roboty ktore wygladaja bardzo dobrze, mega ekspozje, itp. U nas to kolejna "komedia romatyczna" co 3 miesiace wychodzi i jest szal na nie.
Zdecydowanie masz rację,ale nawet taki film jak Transformers 2 ma silne przesłanie,tylko że niektórzy są tak zaślepieni,że go nie widzą lub po prostu nie chcą widzieć,a szkoda.
może Cię zaskoczę ale również się z Tobą zgodzę... idąc na ten film człowiek rozsądny będzie chciał odpocząć, wyłączyć się, wyluzować... A nie myśleć co, po co i dlaczego... Ludzie którzy go krytykują (nie mówię może sie on nie podobać bo kogoś może nie bawić to wtedy daje sie jakieś 5/10 uwzglednia sie wszystko muzyke efekty specjalne itd) szukają wielkiego przesłania, metafor, symboli skoro dają 1/10... Żaden człowiek na tyle inteligentny, że nie przejmujący się reklamami, że to wielki film, oceni go minimum 5/10... Ale niestety niektórzy usłyszą gdzieś, jaki to film jest wielki i wspaniały, że sie ludzie tym zachwycaja i porownują go wtedy do tych wielkich filmow z przeslaniem typu "Czas apokalipsy"... a niestety ten film ciezko porownac (mysle o transformersach)... bo jest to film czysto rozrywkowy... dostarczajacy psychicznego odprezenia a nie wysilku zastanowienia sie nad samym soba i calym swiatem...
P.S.: oczywiscie "Czas apokalipsy" został podany przypadkowo, moze byc to kazdy inny glebszy film...
Właśnie, idąc na taki film chcemy się wyluzować, a Transformers 2 po prostu pod koniec już męczą przeładowaniem akcji. Mam pretensje do tego filmu, bo odsunął w cień bohaterów i humor na poziomie, co było ogromnym atutem pierwszej części (którą uwielbiam). I nie ma to nic wspólnego z efektami specjalnymi, są świetnie, ale co z tego, skoro uleciał gdzieś klimat przygody. I dla mnie to film nieudany właśnie w swojej kategorii, nie biorę tu pod uwagę ambitnego kina refleksji. Takie opinie też uszanujcie.
Zgadzam się z Arlin. Pierwsza część była dla mnie genialna i na dwójkę czekałem od dawna z niecierpliwością, ale jednak to już nie było to samo... jeśli o efekty chodzi to jestem pod wielkim wrażeniem, podziwiam ludzi, którzy je zrobili, ale sam film już był trochę przeładowany akcją i pod koniec męczył. Mimo to się rozerwałem i dam mu 7(może 8) na 10 ;)
nierozumiem jednej rzeczy. Czy jeśli poszedłbyś na dramat który byłby tak strasznie smutny żebyś płakał też byś powiedział że film kiepski bo za dużo płakałem? Czy jeśli poszedłbyś na komedie i uśmiałbyś sie jak nigdy to też pod koniec powiedziałbyś że kiepska komedia bo była przeładowana humorem? Litości. Idziesz na film akcji i nawet jak ta akcja wylewa sie z ekranu hektolitrami to powienienś być zadowolony bo to film AKCJI na który właśnie idziesz do kina i chcesz tą akcje widzieć.
Uszanujemy:) ale idąc na film akcji chyba jej oczekujemy ?? a jak chciałaś więcej bohaterów i humoru mogłaś sobie iść na "Narzeczony mimo woli" takie moje zdanie i mam nadzieję że nie uraziłem.
Pozdrawiam
Jeśli dla Ciebie roboty które chcą zgładzić ludzkość zabierając im słońce, dodając do tego podstępy i powstanie upadłych i jeśli dla Ciebie to nie jest przygodą to nie wiem może gdzieś się zgubiłem. Intryga która narodziła się za plecami bohaterów jak i podsłuchy soundwave to jest coś pięknego. Typowe sabotowanie na tyłach wroga. Dla mnie po prostu jest to genialne posunięcie rodem wzięte potyczek wojsk i wojen.
Akcja ma trzymać w napięciu a że byłaś zmęczona to może kwestia ciężkiej nocy bądź dnia w pracy bo ja zmęczony nie wyszedłem może pomyliłaś sale kinowe i chciałaś iść na jakiś inny spontan skoro Cię zmęczyła. Jak by nie było tyle akcji co zaoferował T2 to ludzie by zaś pisali dlaczego jest tak mało akcji więc zastanówmy się czego oczekujemy. Ten film nie jest najwidoczniej pisany dla starszych roczników oczywiście nikogo nie dyskryminuje ale jak się ogląda i ocenia z głową a nie że:
"eh akcja zdecydowanie za dużo 1/10"
Muzyka, Akcja i Fabuła jest na 9+ nawet śmiało mógłbym dać 10 bo jak dotychczas nie widziałem lepszego filmu który i tak nawet z humoru dużo wniósł ;P
zazdrościć amerykanom przecież większość z nich to idioci czczący takie postaci jak Hana Montana.
Bay się nie popisał i ciężko niektórym to przyjąć do wiadomości film był kiepski. Jedynka nadal rządzi!
co ty za pierdoły opowiadasz. hanne Montane to czczą 10 letnie dziewczynki oglądające disney channel. Jak możesz wszystkich amerykanów porównać do tych dzieci? A u nas myślisz że dzieciaki nie mają idoli? hmmmm no racja. nie mają bo polacy nie wpadli na pomysł zrobienia takiego serialu. nawet dobranocka trwa 10 minut a reszta to reklamy.
Shoother a może byś wyjaśnił czemu oceniasz ten film na 1??? bo nie podałeś niczego sensownego tylko że Bay się nie popisał i dla tego 1?? a z reszta to jak nie lubisz amerykańskich filmów co po ch** oglądałeś transformers`ów ?
W tej sytuacji widać zawiść shootera. Film mu się nie podobał i nie chce żeby był tak wysoko. Więc mimo wszystko daje 1 zeby jak najbardziej zaniżyć ocenę. Dlatego potem te rankingi na FW ta wyglądają Żenada...
Dokładnie zgodzę się z przedmówcą. Irytują mnie strasznie komenty typu:
"Nie widziałem 1 ale sądzę że jest lepsza od 2 a 2 to gmiot" 1/10
"widziałem wersję CAM i nie ma tam żadnych specjalnych efektów" 1/10
Ludzie dajcie żyć! Transformers Zemsta Upadłych ma być Zemstą upadłych a nie Transformers 2 - 366 dni z życia Sama i kolegów.
Wiadomo efekty, roboty to główne założenie filmu a jak nie doszukaliście się zajebistego wątku czy też nazwijmy to fabułą to gratuluję bo ja widzę tutaj z góry zaplanowaną zemstę upadłych która była dopieszczona w szczegółach a że ów zemsta nie znalazła ucieleśnienia to tylko stereotyp że dobro zwycięża.
Osobiście oceniłem film 10/10 bo dostarczył mi wszystkiego czego od niego oczekiwałem, humor akcja efekty to to na co liczyłem a ludzie którzy spodziewali się królewny na ziarnku grochu bądź stylu Midhunters to niech sobie odpuszczą.
skoro inni mogą go ocenić na 10 to ja go oceniam na 1 mam takie prawo i z niego korzystam. Film miał być super a dla mnie jest rozczarowujący i tyle.
oczywiście że masz takie prawo i nikt ci tego nie odbiera. Ale w takim razie na ile ocenisz przykładowo YYYREK kosmiczna nominacja?
ej ale oceniac trzeba sprawiedliwie. czy naprawdę uwazasz ze ten film zasługuje na 1? ok, jest głupi ale trzeba wziac pod uwage jego najwiekszy walor - efekty specjalne, a one były naprawde niesamowite:P
ej ale to nie chodzi o transformers tylko. To chodzi o to w jaki sposób USA robi filmy, z jakim rozmachem, budżetem, z jakimi efektami, kampaniami reklamowymi itd. Nie spotkałem się na amerykańskich forach z totalnym zlaniem tego filmu tekstami w stylu syf,gniot,badziew czy cos. My jesteśmy 20 lat do tyłu i jak tak dalej pójdzie (a jestem tego przekonany) to wszyscy umrzemy z wkurfioną miną starca bluzgając na siebie nawzajem i na nowe filmy z pod znaku hollywood których polska NIGDY mieć nie będzie
Niestety Amerykański rynek filmowy jest zupełnie inny od Polskiego. Wątpię czy kiedykolwiek znajdzie się jakiś inwestor, który wyłoży grubą kasę na film, w momencie kiedy szanse na zwrócenie się kosztów produkcji są niewielkie. Niestety taka jest prawda, mimo że coraz więcej Polaków chodzi do kina, to nie są to jeszcze takie ilości, które pozwalałyby na tworzenie filmów z budżetem jakie mają nawet te mniejsze Amerykańskie superprodukcje. Jednak błędem jest spychanie Polskiej kinematografii na jakiś boczny tor, ponieważ w naszym kraju tworzy się wiele dobrych produkcji, których nie musimy się wstydzić zarówno w Europie jak i na Świecie.
"Symetria" - jedyny naprawde dobry film made in Poland na przestrzeni ostatnich 10ciu lat ;]
Bo reszta to komedia romantico i historic event.
A i całkiem dobry był "Czas surferów" xD
No nie do końca. W ostatnich dwóch latach mieliśmy min. Sztuczki, Bezmiar sprawiedliwości, Rezerwat, Plac Zbawiciela, 33 sceny z życia, czy choćby ostatnio Wojnę Polsko-Ruską. A i tak wymieniłem tylko te głośniejsze, więc ciężko mówić tu o jakimś impasie Polskiej kinematografii.
Co do amerykańskiego odzewu to zapraszam do lektury:
http://www.rottentomatoes.com/m/transformers_revenge_of_the_fallen/
Przyznaję bez bicia że konsensus RT to żadna święta krowa jednak w tym przypadku widać jasno że film spotkał się z krytyką również za oceanem.
portal rotten tomatoes to jest jakiś żart. Czasem się zdaża że ogólnie lubiane i dorze ocenione filmy są strasznie je**** lub mają znacznie niższą ocenę niż inne liczące się portale filmowe. Pierwszy lepszy przykład...TF1. dostał ocenę 5,7. Według mnie 5 to ocena byle średniaka, a sami super przeciwnicy TF2 na tym foorum wypowiadający się pisali że TF się im bardzo podobał (większość, nie wszyscy oczywiście). Także myślę że do RT nie można się zabardzo odnosić. I weź też pod uwagę, że to zestawienie RT jest robione nie na podstawie tysięcy ocen ale na podstawie klikudziesięciu-kilkuset. W przypadku TF2 ocena została wystawiona na podstawie około 150 ocen.
Zdaje sobie sprawę z tego że RT to żadna wyrocznia gdyż często mam odmienne zdanie, linka zamieściłem w ripoście do:
"Nie spotkałem się na amerykańskich forach z totalnym zlaniem tego filmu tekstami w stylu syf,gniot,badziew czy cos."
To wszystko, pozdrawiam.
Ja nie czaje jakim cudem taki film może dostać od kogoś ocenę 1... Rozumiem, ktoś jest fanem, mówi za mało tego, za dużo tamtego w filmie, niedociągnięcia, niedopowiedzenia, finał nie taki jak powinien, błędy, głupota i nie śmieszne żarty - jednym słowem zawiódł się bo oczekiwał czegoś innego po kontynuacji swojej ulubionej serii. Ktoś zupełnie zielony w temacie mówi że film nie podobał się bo za dużo akcji - to po co szedł do kina w takim razie... ?
Jak widać ocena "jeden" ocenie "jeden" nierówna skoro Transformers niektórzy potrfią zrównać z "Gulczas, a jak myślisz?" (który bezapelacyjnie na 1 zasługuje).
Ja dałem 9/10 bo to co chiałem dostać od filmu dostałem, poprostu są filmy dla których chodzi się do kina tylko dla efektów i przygody bo na dvd to nie będzie to samo :)
Uważam ze niektorzy co sie wypowiadaja na forum sa ograniczeni... przepraszam za sformulowanie ale inne nie przyszlo mi do glowy... Patrza oni pod nie wiadomo jakim katem... przypuszczam ze mysla tak: Gladiatorowi dalem 9/10 to transformersom 1/10... a tak nie powinno byc... bo filmow nie powinno sie porownywac a juz na pewno nie takich... drugie co zaobserwowalem (nie na forum) to nienawisc do tej komerchy co jest... reklamy itd... skoro o tym filmie jest tak glosno wydali tyle kasy na niego, tyle ludzi sie nim zachwyca to dam mu 1/10... i tylko po to by byc w centrum uwagi ze znalazl sie ktos komu sie jednak ten "hit" nie podoba... by zwrocic na siebie uwage... szkoda mi takich ludzi ale niestety istnieja...
Sarin, w 100% sie z toba zgadzam. Ja oczekiwałem filmu z masą efektów
specjalnych i taki film dostałem. a nawet przewyższył moje oczekiwania. Do
tego ten sam humor co w pierwszej części wiec cool. W sb ide drugi i DVD
obowiązkowo musi znaleźć sie w kolekcji :D
Dokładnie, DVD musi być obowiązkowo ; P
Co do zdań innych że im się film nie podobał to najwyraźniej trafili nie do tej sali do której mieli iść. Mnóstwo humoru, akcji i fabuła miodzio. Film jest po prostu bardzo dobry a to że inni się zawiedli to znaczy że za bardzo przywiązali się do 1 i porównują 2 części. Ludzie to nie Moda na Sukces każda część nie będzie taka sama. Gdyby każda część była pień w pień taka sama to T2 stała by się monotonna. W 1 było ewidentne wezwanie Optimusa do Autobotów, stąd te nowe jednostki a ten robocik który napadł na Air Force One kradł dane w 2 z satelity wszystko jest ładnie pięknie powiązane. Dla mnie film bomba i daje zasłużone 10!