Nie zrozumcie mnie źle. Pierwsza część jak i druga są dla mnie rewelacyjne. Jest to film akcji i znalazłem tutaj wszystko czego chciałem. Jednakże po raz kolejny niektóre ujęcia mnie wkurzyły. W pierwszej części podczas walki w połowie kamera pokazywała ludzi w połowie transformersy. Chociażby iytująca niepotrzebna scena gdy megatron i optimus wstają i optimus mówi : Jeden będzie stał drugi upadnie. To zamiast pokazywać cały czas Transformersy to pokazują Shiya który sobie tam po wyrytej dziurze przebiega. Denerwuje mnie coś takiego że zamiast zrobić dalsze ujęcie w innych scenach kamera jest na tyle blisko że stworzone komputerowo roboty nie są w całości pokazywane. Mniejsza z tym to o pierwszej części. W drugiej zirytuje mnie to że w ostatniej scenie za mało transformersów w transformersach. Nie irytowało was to że niby wszystkie autoboty się zebrały a tak naprawdę pokazano tylko Bee i Optimusa. Tak to tylko wojsko wojsko i wojsko. Gdzieś tam niby strzelają walczą roboty ale i tak wojsko wojsko. Akcja była dynamiczna itd. Ale mogli pokazać więcej akcji ze strony robotów. Chociażby autobotki się niczym nie wykazały, nowy transformers <srebrny samochód;p> też zbytnio nic nie pokazał. Szkoda. Ostatnia walka upadłego z optimusem też kruciutka ale cóż w końcu końcowa akcja była wystarczająco długa. Szkoda że w pierwszej i w drugiej części to wojsko aż ZA bardzo pomaga autobotą. Takie pytanie pod koniec ponieważ za dużo bajki jak byłem mały nie oglądałem. Czy ktoś taki jak upadły występował w jakiejś serii? Czy to wymysł reżysera. Film oceniam na 9. I nie przyczepiajcie się że np nie ma fabuły i w ogóle nie jest taki wzruszający jak Benjamin Button. Bo to w końcu film akcji i wszystko co miało być w tym filmie akcji jest. Niektórzy po prostu nie rozumieją dając słabą notę i mówiąc coś o fabule że na taki film idzie się przede wszystkim by wgniótł w fotel. 9 ponieważ troszkę chaotycznie były pokazane starcia. Chociaż walka w lesie była genialna.