Oczywiście zgodze się z wieloma krytykami, że film ma pewne błędy. Film jak film zawsze będzie miał jakieś niedociągnięcia. Może i "Transformers" posiada taką sobie fabułe, to jednak akcja tego filmu stoi na dobrym poziomie. Animacje też oceniam dobrze. Jedynie troche nie podoba mi się połączenie chumoru z tak poważną akcją. Bay chciał pójść w dwóch kierunkach naraz. W miarę jakoś to wygląda, ale trzeba pamiętać, że z filmu akcji ciężko jest zrobić komedie. Może w ten sposób reżyser chciał nadrobić niedociągnięcia w akcji filmu. Ogólnie rozumiem ideologie filmu. Wiem o co mniejwięcej chodziło autorowi. Jednak czy roboty rzeczywiście muszą mieć uczucia. Może i Autoboty są istotami żywimi, intelektualnie rozwiniętymi, ale to nie znaczy że muszą płakać olejem. Z jednej strony chumorystycznie, z drugiej żałośnie. Napewno podoba mi się muzyka w filmie. Jablonsky się postarał.
Pierwsza część była jak dla mnie bardzo dobra. Tą również oceniam bd. mimo pewnych niedociągnięć. Jednak jeśli 3 część bedzie wyglądała jak druga, to nie będę miłosierny.