Nie chcę zakładać tematu, który juz był, ale jakby co to mnie nakierujecie na ten właściwy. W każdym razie, chcę się zapytać zagorzałów fanów Transofrmersów w wersji animowanej,w jakim stopniu (i przede wszystkim gdzie) rózni się od filmu? Poprosiłam bym o konkretne przykłady... Z góry wielkie dzięki! :) (chodzi mi o ludzi którzy oglądali już film, a byli fanami wersji animowanej)
transy baya to zupelnie inna historia, wizja... i nie ma tutaj czego porównywać ani wymieniać czym się różni bo na dobrą sprawe to różni sie prawie wszystkim (bay dostal licencje i zrobil z tym co chcial - tyle w tej kwestii)
polecam wersje kinową transów z 1986 (jest swego rodzaju łącznikiem między sezonem drugim a trzecim).
chodzi oczywiście o generation one z lat osiemdziesiątych (nie te nowe shity jak armada itp.. ) transy baya to wlasnie taka armada... niestety...
Armady nie widziałem, byłem za to fanem komiksów i pierwszych kreskówek. Jeśli chodzi o porównanie tych właśnie, 'oryginalnych' transformerów do filmu Bay'a, różnic jest mnóstwo.
Transformery przyleciały statkiem kosmicznym, a nie jako meteoryty, czy cos takiego. Statek uderzył w Ziemię 4 mln lat temu, więc komiks & kreskówka sugerują, że to wypadek 'Arki' wywołał życie na naszej planecie :o)
Roboty nie mogą zmieniać się, w co tylko chcą, to Teleraan1, komputer pokładowy autobotów 'przebudował' je wszystkie, by mogły transformować sie w ziemskie pojazdy.
Nie ma czegoś takiego jak Sześcian/Wszechiskra, Matryca jest natomiast czymś zupełnie innnym.
W kreskówce & bajce nie ma problemu, by 30-40 centymetrowe radio zamieniło się w 12-metrowego robota (np. Soundwave) ;o)
Polecam artykuły na wikipedii, poza tym co najmniej 1 i 2 sezon, jak i wspomniany film pełnometrażowy są w częsciach na youtube.
Pozdrawiam :o)