PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=442795}

Transformers: Zemsta upadłych

Transformers: Revenge of the Fallen
2009
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 181346
5,2 36 krytyków
Transformers: Zemsta upadłych
powrót do forum filmu Transformers: Zemsta upadłych

nurtuje mnie pewna sprawa... otóż w filmie powiedzieli, że w prehistorycznych czasach było iluś tam prime'ów... jeden się zbuntował, a że reszta nie mogła dać mu rady to się przed nim ukryli (w wielkim uproszczeniu), no i nagle ten upadły boi się jednego (ostatniego) prime'a... jak kilku mu nie dawało rady to czemu się boi tylko jednego?

no i drugie mało pytanko... w części pierwszej z tego co pamiętam to optimus ledwo sobie radził z megatronem (z tego co pamiętam to mega był nawet chyba większy od optimusa, ale może mi się wydaje) a tu w drugiej części optimus spuszcza mu łomot (w sumie dwa razy bo w lesie było wielu na jednego, więc zakładam, że jakby byli jeden na jeden to by go opti rozharatał).
Będę wdzięczny jak mi jakiś biegły fan odpowie na te pytania.

A tak poza tym to przyłączam się do większości, iż za dużo tego było i przez co mocno ucierpiała czytelność ( w pewnym momęcie to myślałem, że w tym lesie to optimus rozpruł megatrona).

pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
JimboBimbo

ad 1 - nie mam pojęcia

ad 2 - bo zrobił sobie upgrade skilla ;P

pozdro

ocenił(a) film na 6
bob_Lazar

W G1 Megatron w uczciwej walce z Optimusem zawsze dostawal po dupie ;]

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Nie,ze sie boi,tylko z tym prajmem chodzilo o to,ze tylko on tego upadlego moze pokonac.Jest roznica;P

a co do tego,ze w jedynce z megatronem baty zbieral,a w dwojce juz tak jakby nie,no to coz poradzic,Megatron sobie na dnie oceanu spoczywal,a Optimus skillowal;P lvl up;P

ocenił(a) film na 8
ekwi

hehehe no tak to jest różnica... ale jeden ma mu dać rade a kilku nie dało? cały ten film kupy się nie trzyma...

ocenił(a) film na 10
JimboBimbo

a tam,czepiasz sie;Pdobrze jest;p i jak bylo widac to dal rade;P

JimboBimbo

Odpowiem ci na 1 pytanie bylo 6 praimow i 1 sie zbuntowal w filmie wida c jak pozostali praimowie trzymaja go a 1 dzga go prosto w te miejsce gdzie ma swoja iskre prawdopodobnie wszkrzesil go wczesniej megatron; 5 praimow wzielo klucz do machiny ktora miala rozwalic lub wchlana enegie slonca jak zle pisze prosze poprwcie mnie z tym sloncem i oddajac swoje zycie schowwali klucz ale gdy sam mozna powiedziec ze umieral moim zdaniem zemdlal i mial wizje zobaczyl 5 praimow ktorzy powiedzieli mu(obserwujemy cie od bardzo dawna sam nie mozna klucza odnalezc i go wziasc trzeba na niego zasluzyc a teraz idz wskrzes optimusa
Na 2 Z tego co pamietam optimus i megatron to bracia i sa rownego wzrostu a w miescie to po 1 optimus walczyl z megatronem i optomus uwazal na ludzi i ich chronil megatro zas traktowal nas jak mrowki po prostu optimus sie podszkolil przez 2 lata z dobitkami deceptikonow walczyl ladnie wiesz w lesie i wogole bardzo ladnie sobie radzil wyciagnal 2 miecze i powiedzial ''Pokonam was wszystkich ''w lesie jego przeciwnikami byli megatron,starscrim i blackaut ladnie rozerwal blacautowi morde cudnie to wyladalo a i czemu tak latwo szlo optimusowi z megatronem moge sie zgodzic a moimi poprzednikami ze skilowal 2 lata akcjii na ziemi robi swoje a i na koncu tak latwo mu poszlo bo dostal czesci od Jetfaiera
PS. Optimus ladne mial zejscie w Szanghaju

Naruto6hokage

W filmach Baya gołym okiem widać, że Prime jest mniejszy od MEgatrona. Na Cybertronie przez długi okres trwała wojna więc 2 lata(podszkolenia) na ziemi nie robiło mu różnicy.

ocenił(a) film na 8
Naruto6hokage

ad1.
no historia piękna, ale nie odpowiada zupełnie na moje pytanie, zresztą pominąłeś jeden szczegół: Jetfire wyraźnie mówi, że 6 nie mogło pokonać Upadłego i dlatego schowali przed nim ten klucz... a tu nagle pojawia sie jeden potomek i już Upadły trzęsie portami... może to jaki zbawiciel jest:P
ad2.
dokładnie przy długości wojny te 2 lata chyba nie mają znaczenia, no i posty niżej udowadniają , że w pierwszej części proporcje były inne.

ocenił(a) film na 8
JimboBimbo

aaaa... jeszcze jedno, no pod piramidami mogę się zgodzić ale w lesie nie miał części od Jet... i skąd ty rozpoznałeś kto tam walczył oprócz megatrona:P a tym bardziej kogo rozpruł:)

JimboBimbo

Starscream jest baaardzo charakterysytczny, a to ,że zniszczył decepticona Grindora widać, a o jego nazwie dowiadujemy sie ze spoilerów

ocenił(a) film na 10
JimboBimbo

hmmmm,pewnie dlatego,ze ogladal film:Ptak,na pewno stad rozpoznaje;P

Naruto6hokage

po za tym MEgatron i Prime nie byli braćmi, pisząc powyżej zaprzeczas sam Sobie. Jak słyszysz optimus był ostatnim Primem jak MEgs byłby jego bratem to wraz z opkiem byliby ostatnimi Primami, a jak dobrze wiesz nie byli. Chodzi Ci pewno o to, że w jedynce Optimus po śmierci nazwał go bratem. Użył tego słowa potocznie, gdyż jak wiesz przed wojną zwaśnione strony żyły w pokoju i przyjaźni i nie było podział na decepticonów i autobotów

JimboBimbo

1 nie wiem.
2. W sezonie G1 i transformers the movie (84 rok) optimus prime miał porównywalne gabaryty jak Megatron i to wódz autobotów był lepszym wojownikiem od przywódcy decepticonów . W pierwszym filmie Baya było na odwrót to Megs wiódł prym . Widocznie teraz reżyser chciał dla odmiany przedstawić Optimusa jako najlepszego transformersa kosztem Megatrona. Argumentem przemawiającym za tym była rdza na ciele Megsa, która obniżyła jego sprawność siłę, szybkość , ponadto posiadał on części zamienne z innego decepticona, przez co nie były one kompatybilne z resztą ciała Megsa.Nawet podczas walki w lesie Prime wyzywa Megasa od kupy zardzewiałego żelaztwa

ocenił(a) film na 7
JimboBimbo

Kolega prosił, ażebym wkleił to tutaj w odpowiedzi na Twoje pytania.

Jetfire wyraźnie mówi, że 6 nie mogło pokonać Upadłego i dlatego schowali przed nim ten klucz... a tu nagle pojawia eis jeden potomek i już Upadły trzęsie portami... może to jaki zbawiciel jest.
Zauważ, że Upadły był uwięziony na cybertronie do czasu aż megatron nie ubił optimusa. chyba resztę wciągniesz już sam co?

ocenił(a) film na 8
hide_

"Zauważ, że Upadły był uwięziony na cybertronie do czasu aż megatron nie ubił optimusa. chyba resztę wciągniesz już sam co?"

no co mam wyciągnąć... że się go bał... rany no to to było w filmie, ale dlaczego się bał JEDNEGO prime'a jak 6 spokojnie rozkładał... proszę czytać ze zrozumieniem pytania.

ocenił(a) film na 8
JimboBimbo

No stary, to raczej Ty powinienes przeczytac to ze zrozumieniem. Byc uwięzionym, to nie to samo co bać się kogoś/czegos. Może teraz bedzie nam prościej ^^,

ocenił(a) film na 8
Pypciu

no tak tak, tylko, że w filmie nie było pokazane, że był uwięziony na cybertronie, był w jakieś bazie decepticonów i napewno nie był na niej więziony (bo niby przez kogo - swojego sługusa megatrona?) Piszesz te rzeczy i się z nimi naprawdę zgadzasz czy robisz to tylko, żeby cokolwiek namazać?

Skłaniam się do sugestii pozostałych, że był stary, a co do drugiego pytania, to w jedynce optimus uważał na ludzi... ale nie zmienia to tego, że w jedynce był mniejszy od megatrona:P

JimboBimbo

Myśle, ze to dlatego ponieważ Upadły był już bardzo stary i łatwiej było go pokonać (patrz na przykład Jetfire). A Optimus w sile wieku mógł rozwalić Upadłego.
Jeśli chodzi o to dlaczego Megatron w pierwszej częsci spuszcza łomot Optimusowi a w drugiej jest odwrotnie, to jedyne wyjasnienie jakie przychodzi mi teraz do głowy to jest takie że Optimus:
- w pierwszej części musiał być ostrożny żeby nie skrzywdzić ludzi
- miał mniej miejsca na walkę (pomiędzy bydynkami)
przypomnijcie sobie scęnę w której Optimus złapał Sama spadającego z budynku. Musiał uważać na chłopaka przy schodzeniu a Megatron zwalił się na niego jak grom z jasnego nieba. Mysle że było to bardzo ładnie pokazane i dla mnie tak kwestia jest wyjaśniona:) Ale mogę się mylić;)

JimboBimbo

przeczytaj dokładnie:
Upadły był uwięziony na cybertronie do czasu aż megatron nie ubił optimusa.!

aż go nie ubił.
skoro nie widziałeś że był uwięziony to ja nie wiem jak Ty oglądałeś. Nie wiadomo czy to był cybertron, ale na pewno gdzieś tam gdzieś. Dopiero jak optimus umarł upadły mógł przybyć na ziemie. On się go nie bał, prawdopodobnie jak to jest zawsze w tego typu historiach, tylko potomek może pokonać złego dziada.

Tutaj jest nieścisłość, pole pozostawione do analiz odbiorców i znajomości całej historii transformersów. Proponuję zaczekać na wersję DVD i obejrzeć film kilkukrotnie zwracając uwagę na szczegóły. bo bzdurą jest że on nie ma sensu i jest chaotyczny. Każdy kto potrafi analizować, patrzeć i widzi coś więcej niż tylko dobrą rozrywkę pozna ten film ;)