PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=120395}

Trumniarnia

Rakvičkárna
1966
6,5 356  ocen
6,5 10 1 356
6,0 2 krytyków
Trumniarnia
powrót do forum filmu Trumniarnia

Słaby

ocenił(a) film na 5

Ośmiele się skrytykować mistrza Svankmajera. To dzieło mu nie wyszło. Jak na razie jest najgorszym filmem tego czeskiego reżysera (oczywiście z tych, które widziałam). Jest dość nudny, w pewnym momencie zaczęłam się wręcz wyłączać (a to trwa tylko 10 min). Potem zgubiłam wątek... W sumie oglądnęłam tylko do połowy.
Panie Janie, ma pan na koncie lepsze rzeczy. Cóż zawet i wielkim mistrzom zdarzają się podtknięcia.

ocenił(a) film na 8
Revenga

Mistrz czy niemistrz to nie ma żadnego znaczenia. Natomiast znaczenie ma niesamowicie słaba podstawa twojej krytyki oparta tylko na połowie tej animacji, przez co jest absolutnie niewiarygodna.

A co do filmu to wcale nie jest nudny, sporo dynamicznej i brutalnej akcji nie potrafi nużyć. W dodatku urzekły mnie kukiełki(podniszczone, lekko przerażające) i ogólnie scenografia. Wszystko skąpane w mistrzowskiej muzyce , choć oparte na banalnej historii pewnej chciwości.
daje 9.

ocenił(a) film na 7
Revenga

Nie powinnaś własnej dekoncentracji przekuwać na krytykę obrazu. Oceniłem film na 7/10 w kontekście pozostałych filmów Svankmajera.

Bardzo ekspresyjny obraz i ciężka praca przy kreacji odpowiedniego nastroju. Przeciwnie, według mnie jest to w dorobku Svankmajera jedno
z wielu ciekawych dzieł, z pewnością nie odbiegające poziomem od innych.

Szczególnie zwróciłem uwagę na moment karmienia świnki morskiej. Niesamowite jak wspaniale można oddać złożone emocje za pomocą lalek
pozbawionych mimiki i z tak ograniczoną możliwością gestykulacji. Niewzruszoność zwierzęcia wydaje mi się jednym z istotniejszych motywów
Trumniarni.

ocenił(a) film na 6
Asmodeusex

Niezgoda rujnuje. Chomik, który nie zwracał uwagi na konflikt, trzymał się z boku to jedyna postać która ocalała. Chciwe, kłótliwe i grzeszne kukiełki wylądowały natomiast tam gdzie było ich miejsce.
Klimatyczny film, interesująca pod względem plastycznym - mój przedmówca zwrócił uwagę już na kapitalną grę lalkami, które przecież uczuć nie mają... Niezła muzyka.

ocenił(a) film na 7
aciddrinker

To mój drugi film „mistrza” i jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony. Nie jestem jakimś wielbicielem kukiełek, ale jestem w stanie docenić ile wysiłku wymaga stworzenie takiego 10-minutowego dzieła, bo jest to dzieło. Pomijając zresztą że prawdziwą sztuką jest operowanie takimi lalkami i zrobienie dobrego filmu, to ta produkcja ma bardzo ciekawy na swój sposób mroczny klimat, do tego ten surrealizm i pewna dawka humoru sprawiają że film i dzisiaj ogląda się z zaciekawieniem !