PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=484295}

Turysta

The Tourist
2010
6,6 198 tys. ocen
6,6 10 1 197565
4,3 29 krytyków
Turysta
powrót do forum filmu Turysta

7/10

ocenił(a) film na 7

Nie wiem, czemu ludzie go tak krytykują. Czy zawsze film musi przedstawiać coś nowego? Stara forma z dobrymi aktorami, nie męczy, nie smęci, bawi... Zdziwił mnie brak scen seksu pomiędzy głównymi bohaterami, przecież teraz taki obraz jest gwarancją oglądalności, a tu proszę wszystko z klasą, a jednak romantycznie i zmysłowo. Ten film jest ELEGANCKI i chyba to słowo najlepiej go określa. Polecam.

ocenił(a) film na 4
ivi777

Naprawdę?? Przecież tam jest zero chemii na ekranie. Depp gra jak kawałek drewna :( po prostu beznadzieja :( A Jolie głównie wygląda. Bettany przesadza, Dalton - ech szkoda słów.

Strata czasu.

ocenił(a) film na 7
Aintha

A jak Twoim zdaniem Depp powinien zagrać tę rolę? Przecież to nie jest bohater, który by się rzucał spazmatycznie, mówił z rozmachem, gestykulował, na takie rzeczy idzie się do teatru. Frank miał być pierdołą i to Depp dobrze odwzorował. A Jolie wygląda, tak... ale za to jak wygląda :)

ocenił(a) film na 4
ivi777

ivi - Depp potrafi grać samym spojrzeniem tak, że się ma ochotę mu rzucać na szyję. Tutaj grał ciapę, ale tak totalnie aseksualnego, ze nie powiesz mi, iż taaa laska jak Jolie by poleciała na takie coś. No litości :D

ocenił(a) film na 7
Aintha

haha :) niestety źle trafiłaś, ja lubie takie rozmarzone ciapy ;) był słodki

ocenił(a) film na 4
ivi777

A ja lubię Deppa, ale w tym filmie, to mi grał na nerwach jak rzadko :). Brrrrr :D naprawdę Ci się podobał? :) No ponoć z gustami sie nie dyskutuje.

Ale ustalmy sobie jedno: Firth jako ciapa romantyczna w "to właśnie miłość" - totalne ciacho. Hugh Grant w "Notting Hill" - rewelacja. Depp w Piratach - super. Depp w Edwardzie Nożycorękim jako ciapa - świetny. Depp w "Turyście" - porażka :D

ocenił(a) film na 7
Aintha

brrrr ! Grant w źadnym filmie nie jest rewelacyjny, stary zboczeniec ^^ taki mały, chudy, wysuszony ,fuj ;) oj... odczepcie się mi się film podobał, nie zawsze to musi być jakaś oscarowa rola, nie będę udawać znawcy kinematografii, mówię jako normalna dziewczyna, która poszła sobie na miły film z chłopakiem ;) << Firth taaaak, zwłaszcza z tym swoim urocznym akcentem w Wojnie Domowej>>> ;P

ocenił(a) film na 4
Aintha

Aintha,popieram Twa wypowiedz. Ludzie, wystarczy obejrzec francuski oryginal, zeby zobaczyc ILE temu filmowi zabralko, zwlaszcza w aktorstwie. Depp potrafi zagrac czarujacego niezdare, ale chyba mu tu ktos zabronil.A Jolie... gra, tylko gra aktrakcyjna kobiete. Parodia!

ocenił(a) film na 4
jezzezel

Ten film jest tak banalny i tak nudny , ze po prostu nie wiem co sie stalo , ze Depp sie do tego dopisal.

ocenił(a) film na 7
aPosing

Chciał się pocałować z Angeliną ;)

ocenił(a) film na 4
ivi777

Jak to było? Chyba w "Przyjaciołach", że jesli nie mam chemii na ekranie, to jest w sypialni???? :D

Nie zebym coś sugerowała, ale nie powiesz mi, że między nimi była chemia??

ocenił(a) film na 8
Aintha

Patrząc na wasze komentarze zaczynam się śmiać. Depp znakomicie odegrał swoją rolę w tym filmie. Miał grac niepozornego i jak ktoś wyżej to ujął "ciapę". Film przez to był nieprzewidywalny aż do samego końca.

Co do wypowiedzi odnośnie oryginałów, każdy film na swój sposób jest nowy... tylko dlaczego podobają się nam nowe utwory bazujące na starych. Filmy za to nie .? jaka różnica .?

Według mnie film bardzo dobry, oglądało się go z wielką przyjemnością. Cieszę się, że nie było żadnych scen łóżkowych ; ]

ocenił(a) film na 4
cartneylove

Oj weź, sceny łóżkowe, to byłaby już totalna porażka :D

Oryginału nie widziałam, więc spojrzenie mam świeże. I no cóż nie zgadzam się z przedmówcą :D

ocenił(a) film na 7
Aintha

powiem tak przed obejrzeniem tego filmu byłem mocno podekscytowany mieszanka Deep-Jolie no no myślałem że będzie bomba... jednak troszkę się zawiodłem film momentami nudny jak dla mnie troszkę za mało akcji i nie chodzi mi tu o akcję jakie były np. w Salt ale o takie typu uciekają samochodem czy helikopter itd z tymi łodziami to nie był dobry pomysł druga sprawa film jak dla mnie troszkę przewidywalny i troszkę nie z tym że Elice to tajna agentka nie trafił bym ale że Frank będzie Alexandrem to już od połowy filmu się domyślałem film ogląda się przyjemnie jednak troszkę wydaje mi się że to jest przekombinowany mam nie odparte wrażenie po scenie deepa jak uciekał na dachu że ten jego ''typowy'' bieg już widziałem w piratach z karaibów, było by 6 ale za Angelinę i Deepa daje mu 7/10:]

ocenił(a) film na 8
Aintha

Aintha

Oryginału w sumie też nie oglądałem... trzeba będzie obejrzeć by mieć argumenty do dyskusji heh ; ]

ocenił(a) film na 4
cartneylove

e tam :) dyskusja nie wymaga argumentów z pierwowzoru :) Oceniając Jolie (miodzio jak zwykle, ale jednotwarzowa) i Deppa (szkoda słów) po tym jak zagrali nie można dać więcej punktow niż ja dałam.

Przepadam za Jolie. Naprawdę! Ale tu - zmarnowali się ci aktorzy absolutnie. I zastanawia mnie tylko, kogo wina. Reżysera? Scenarzysty? Aktorow? Czy całej spółki :)

ocenił(a) film na 4
Aintha

Myślę, że oryginalna wersja była dużo lepsza dlatego, że kręcili ją Francuzi. Są mistrzami w nadawaniu wszelkiemu gatunkowi, nieważne czy kryminałowi czy sensacji, romantycznego oblicza. Do tego się już przyzwyczailiśmy i może dlatego naciągany scenariusz w francuskiej wersji mniej drażnił.
Poza tym dołączan się do opini, że nie było chemii między głównymi bohaterami. Patrząc na ich sceny sam na sam ciągle miałam wrażenie, że Angelina zaraz wybuchnie śmiechem. W jej oczach było zero podziwu, nie wspominając o pożądaniu.

ocenił(a) film na 8
Aintha

Zmarnowali ... pojęcie względne, subiektywne i w moich oczach nie prawdziwe. Wszystko zależy od kilku czynników. Co mieli zagrać, jak i co komu się podoba :D.

Co do ?Jolie .... Jest wykreowaną marką o której nie należy mówić źle. Osobiście za nią nie przepadam, Depp jest mi obojętny. Kiedyś miał szansę popisać się w naprawdę świetnych filmach..... teraz nie ma już gdzie pokazać swojego talentu.

ocenił(a) film na 7
cartneylove

Przyjemnie się oglądało, ładna Angie, zabawny Depp. Nic wystrzałowego, ot dobry film na raz.

ocenił(a) film na 7
Aintha

Pewnie, że nie było widać takiej chemii, jakby chcieli rozerwać na sobie ubranie, ale sami aktorzy przyznawali, że nie za dobrze im się grało te sceny, podobno ciągle się przy nich wygłupiali itd i raczej zostali przyjaciółmi od początku niż kochankami ;) Aitha oceniłaś wyżej "Marsjanie atakują", więc chyba nie mamy o czym mówić ...;D

ocenił(a) film na 7
ivi777

Aintha*:)

ocenił(a) film na 4
ivi777

hahaha :))))))))))))))))) ano :D

Ale oglądałam go wiele wiele lat temu i to ocena z tamtych lat. Teraz bym go już nie oceniła tak wysoko :D Lepiej popatrz na inne filmy z Deppem :D

ocenił(a) film na 8
Aintha

Nie wiem dlaczego ale rozbawiło mnie to 7/10 "Marsjanie atakują" hahaha ; ]

Inne filmy z Deppem .? Czyli te starsze czy te nowsze ; >

ocenił(a) film na 4
cartneylove

A to obojętne :D

ocenił(a) film na 7
Aintha

Noo dobra niech Ci będzie :) i plus za Rocky Horror Picture Show ;P -> uwielbiam :)

ocenił(a) film na 4
ivi777

A widziałaś może odcinek Glee z Rocky Horror?? :) Rewelacja :D

ocenił(a) film na 8
Aintha

To nie jest obojętne bo kiedyś grał lepiej "subiektywna ocena" ; ]]]]

ocenił(a) film na 4
cartneylove

Teraz gra ciut na jedną nutę... milutkiego ale szalonego ludzia - patrz piraci, alicja, parnasus :]

ocenił(a) film na 7
Aintha

Parnassusa w to nie mieszaj :)

ocenił(a) film na 8
Aintha

Alicji nie obejrzałem .... Paranasus leży gdzieś i czeka aż się za niego wezmę ... Piratów z Karaibów obejrzałem wszystkich i na prawdę świetnie zagrał we wszystkich ...

A odbiegając od tematu.... "List do Juli" jak ktoś nie oglądał to niech obejrzy tylko ostatnie 15min :D heh

ocenił(a) film na 4
cartneylove

Ależ to nie jest zarzut. W końcu jest nazywany dyżurnym Freakiem Ameryki. On potrafi grać wszystko (patrz ten film z Kate Winslet - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tytuł mi uciekł) I uważam że jest jednym z najlepszych aktorów swojego pokolenia ( z Leosiem :P)

A parnasusa widzialam tylko zwiastuny. Hm.. moze czas byłby to nadrobić :)

ocenił(a) film na 8
Aintha

Na pewno ... ja również muszę(Paranasus) .... może dzisiaj. Każdy aktor potrafi zagrać wszystko lecz nie każdy będzie w stanie odwzorować wizję reżysera, scenariusza. Czy najlepszy to każda jedna osoba musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. Osobiście lubię go za grę w starszych filmach.

Co do filmu z Kate Winslet .... to nie wiem o jaki film Tobie chodzi :D Wiem, że świetnie zagrała w "Lektorze" ; ]

ocenił(a) film na 7
Aintha

"Marzyciel" z Winslet

ocenił(a) film na 8
ivi777

No to dzięki Tobie koleżanko mam kolejny fil do obejrzenia ..... Chociaż coś mi świta z tym filmem ; ]

ocenił(a) film na 7
Aintha

Nie widziałam, ale poszukam ;) Mogliby go wystawić w jakimś teatrze muzycznym w końcu:)

ocenił(a) film na 8
ivi777

Zgadzam się z ivi777. Mnie też ten film sie podobał. Wcale się nie nudziłam i wcale nie był on tak przewidywalny i oczywisty, jak niektórzy piszą. Widoki piękne, aktorzy też grają ok. Nie jest to oczywiscie arcydzieło i ale do arcydzieła Turysta nigdy nie aspirował.

Do czego natomiast mam zastrzeżenia. Tytułowy turysta był tak bardzo nijaki, ani nie był zbyt piękny, ani mądry, ani interesujacy, ani błyskotliwy. Jest aseksualny , jak już ktoś napisał .Trudno było zaakceptować fakt, że mógł się spodobać kobiecie pięknej, inteligentnej, która chyba we krwi ma zamiłowanie do mocnych wrazeń i związana była poprzednio z meżczyzną, z którym nudzić sie nie było można. I który był bajecznie bogaty. Ten aspekt nie do końca był dla mnie przekonywujący. Nawet biorąc pod uwagę zakończenie.

Ale poza tym nie ma się co do niego tak przyczepiać.

ocenił(a) film na 7
LadyBlackCat

Wydaje mi się, że mógł ją ująć tym, że wrócił mimo wszystko na ten bal, poza tym chciał ją uratować w końcowych scenach. Kest parę par na świecie, gdzie piękna kobieta bierzę sobie nieciekawego facet -> Seal i Heidi Klum

ocenił(a) film na 4
ivi777

No to pojechalas :D Seal nieciekawy? no może lepiej juz Sandra Bullock i jej były mąż, albo np. J Lo i Marc Anthony.. kto tam jeszcze :D
Kate Winslet i jej były mąż :D

ocenił(a) film na 7
Aintha

No a Seal ciekawy? Wygląda jakby mu coś w twarz wybuchło ;) ale akurat Anthony mi się podoba, ma w sobie coś wampirzego ;)

ocenił(a) film na 4
ivi777

Anthony --> no to ja już nie mam pytań :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) (chyba się przejdę na Twój profil pooglądać :D)

Seal -> raczej choroba, albo atopowe zapalenie skóry :P (tzn. pozostałości po tym ostatnim)

ocenił(a) film na 4
Aintha

no i Ty się czepiasz moich Marsjan :D, a sam dałaś Seksowi 10/10????? :D (niestety więcej nei zobaczę, bo znajomym mym nie jesteś :D)

Kurcze jednak są gusta i guściki :D (gnijąca panna młoda - jest świetna :D)

ocenił(a) film na 4
Aintha

A jednak mam coś jeszcze :D za Weekend -> brawo :D, za Titanica :D owacja na stojąco :D. Jednak w wielu się nie zgadzamy jednakowoż :D

ocenił(a) film na 8
Aintha

Nie ma jak nieistotna kłótnia heh

ocenił(a) film na 7
Aintha

Coooo??? Jak mogłaś dać Pocahontas i Planecie skarbów tylko 5 i 6 punktów?! To już niemały skandal ;) Upiór w operze 6... No co do urody mam dziwny gust, trudno ...;) Seks w wielkim mieście jest cudowny, nie ważne czy serial, czy ekranizacja :D

ocenił(a) film na 4
ivi777

Nie wiem, nie przemówiły do mnie :(, ale za to Zaplątani dostali chyba z 8 :D... upiór oceniałam chyba p jakimś czasie, gdy mi się już muzyka przejadła. Za to teraz laske w serialu oglądam i muszę przyznać, że gra całkiem całĸiem :D

ocenił(a) film na 8
ivi777

Mi też się bardzo podobał, co prawda na wszystkich scenach akcji się śmiałam, ale czy to ważne? Ważne, że się nie rozczarowałam.

ocenił(a) film na 8
panello

Faktycznie, sceny akcji są śmieszne. Watpię, czy było to zamierzone. Ale ten aspekt komiczny to kolejny atut filmu. Dla mnie najbardziej zabawne były sceny na łodziach, gdy A.J. wyruszyła na pomoc ukochanemu , na głowie mając dziwaczny kaptur.

ocenił(a) film na 4
LadyBlackCat

Zabawne powiadacie :P to już wiem czemu miał nominację do komedii / musicalu w Globach :D

Powiem tyle, nie zaśmiałam się ni razu :P

Ale jak już ustalono powyżej :D dziwna jestem :D

ocenił(a) film na 8
Aintha

Posiadasz irracjonalne poczucie humoru i masz odmienny światopogląd w filmach; ] Wydajesz mi się całkiem normalna lecz nie boisz się wyrażać subiektywnej opinii. ; ]]

A pro po obejrzałem paranasus i Alicje :d Oby 2 filmy tak pokręcone, że niczym nie zachwycają.

ocenił(a) film na 4
cartneylove

Ojej - no to kiepsko :(... ale kiedyś je zobaczę... A właśnie bo tu się dobrze rozmawia :D...

Iviy : Czemu dałaś Willowi Wonce 10/10? Widziałaś oryginał? Jeśli nie, polecam ;]

ocenił(a) film na 8
Aintha

Jeżeli cała odpowiedzieć jest skierowana do mojej osoby, nie zrozumiałem ; ]