PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=709434}

Turysta

Force Majeure
2014
6,6 25 tys. ocen
6,6 10 1 25188
7,9 62 krytyków
Turysta
powrót do forum filmu Turysta

i tak wiele może zmienić jeśli chodzi o nastawienie do drugiej osoby. Film dość specyficzny, ale mnie nie przypadł do gustu. W pewnym momencie odnosiłem wrażenie, i przeszło mi przez myśl, że to wręcz parodia (sceny płaczu). Kamera jakby była ustawiona na statywie prawie się nie rusza, statyczne mało dynamiczne obrazy, roztrząsanie tej sytuacji która zaszła już też przesadnie i drażniąco była uwydatniana nie do zniesienia... Słabo...

dzyniu88

w zamierzeniu to mial byc rodzaj parodii, groteski, a nie dramat. przeczytalam wlasnie w jednej z recenzji: "Teatralna jest sama konwencja filmu, którego rytm kształtują długie, dramatyczne sceny dialogowe. Teatralne bywają wreszcie zachowania członków rodziny, wymuszających na bliskich pożądane zachowania w drodze emocjonalnego teatru – sztucznych aktów gniewu, czy udawanych wybuchów płaczu. Ostlund nie jest tu patetyczny – dramatyczne wątki w najmniej oczekiwanych momentach osuwają się w dziki zjazd komedii, co tylko uwiarygodnia i umacnia antymieszczański ładunek dzieła. Pomaga też w zjednaniu sobie szerszej widowni. (...)Dzięki ogromnemu ładunkowi humoru Ostlundowi udaje się jednak uniknąć zamęczenia widza, przeciwnie; refleksja nad kondycją rodziny i współczesnej gospodarki idzie w parze z paroksyzmami śmiechu. Znakomite kino, w rzadkim gatunku, godzącym oczekiwania zarówno snobistycznych krytyków, jak i przeciętnego widza oczekującego dobrej rozrywki."
moim zdaniem jednak Ostlund jest wyjatkowo patetyczny, zbyt teatralny a przede wszystkim zbyt schematyczny, dzieki czemu zbyt przewidywalny i to wszystko co sie dzieje na ekranie z kazda minuta coraz bardziej drazni i jest meczace. Ostlund chyba przedobrzyl w swojej chceci osmieszania stereotypow, ale skoro tak wiele osob ten film docenia to moze tylko mnie tak wymeczyl :)