Za przekręcanie faktów.
1. Więźniów pilnują nie Niemcy a Czesi czy Serbowie (dokładnie nie pamiętam oglądałem dawno)
2. Strażnikami nie dowodzą Niemcy tylko naziści.
3. Polacy to sprzedawczyki i donosiciele.
Przez cały film nie jestem pewien czy padło chociaż raz słowo Niemiec, za to często jest przypominane że obóz jest na terenie Polski.
Do tego jakie urocze przypomnienie na końcu przed napisami że z tych co im się udało uciec to ten został zabity przez polaków, tamten przez nich wydany jeszcze inny podpalony itd....
Jakbym obejrzał jeszcze raz to bym takich smaczków pewnie więcej nałapał.
Patriotą nie jestem, polskość mnie właściwie mierzi, a o większości polakach opinie mam negatywną, na sprawę holocaustu kładę lachę, więc ocenie film a on jest słaby, skrajnie tendencyjny i zakłamany. Na tle tych wszystkich umartwiających się filmikach z tematu ten jest chyba najgorszy.
MIAŁEM PROBLEM Z EDYCJĄ WIĘC PONIŻEJ POST POPRAWIONY (może znajdzie się jakiś moder który to poprawi)
Za przekręcanie faktów.
1. Więźniów pilnują nie Niemcy a Ukraińcy (bardzo często to jest podkreślane)
3. Okrucieństw też dokonują Ukraińcy, Niemcy są tylko biernymi obserwatorami.
4. Polacy to sprzedawczyki i donosiciele.
Przez cały film nie jestem pewien czy padło chociaż raz słowo Niemiec, za to często jest przypominane że obóz jest na terenie Polski.
Do tego jakie urocze przypomnienie na końcu przed napisami że z tych co im się udało uciec to ten został zabity przez polaków, tamten przez nich wydany jeszcze inny podpalony itd....
Jakbym obejrzał jeszcze raz to bym takich smaczków pewnie więcej nałapał.
Patriotą nie jestem, polskość mnie właściwie mierzi, a o większości polakach opinie mam negatywną, na sprawę holocaustu kładę lachę, więc ocenie film a on jest słaby, skrajnie tendencyjny i zakłamany. Na tle tych wszystkich umartwiających się filmikach z tematu ten jest chyba najgorszy.
Interesująca i inteligentna wypowiedź. Szkoda tylko że jedno stwierdzenie pokazało że brak u Ciebie zasad moralnych i uczyniło zwykłym prymitywem. Mówisz że nie jesteś patriotą i że kładziesz lachę na sprawę holocaustu. Patriotą być nie musisz ok ja także nie jestem. Ale jeśli lejesz na krzywdę ludzką i bestialstwo które spotkało Twoich rodaków bo żydzi także nimi byli to jesteś zwykłym chłystkiem. Ocena filmu dobra.
Nie interesuje mnie holocaust nie ze względu na żydów, bo miałbym to gdzieś nawet jak tam by mordowali samych polaków wyznania Jezusowego. Po prostu tyle kure.wstwa dzieje się obecnie na świecie, tyle gówna widzę jak tylko wyjdę z domu czy włączę tv czy net że nie muszę jarać się ludzką krzywdą z przed pół wieku, teraz świat też się pali tylko dalej od nas więc tego tak nie widzimy tego tak nie odczuwamy.
Ja na marginesie tych którym krzywda teraz się dzieje też mam gdzieś, taki już ze mnie egoista, mam własne problemy, zapewne mniejsze, ale własne i nimi wolę się przejmować.
Ale skoro ciebie tak ludzka krzywda boli to zamiast marnować czas na przesiadywanie na filmwebie i rozczulanie się nad holocaustem, pakuj walizę i strzała do Afryki czy Azji spróbuj coś zmienić na tym świecie, a nie tylko moralizujesz.
Ludzie, którzy tak otwarcie przyznają, że nie są patriotami, są zwykłymi zerami.
Jednak, choć bolesne to przyznawać, okupanci zniszczyli nasz kraj i naród. Prawdziwych Polaków zostało niewiele. Reszta to typowi ignoranci 21. wieku. To jest smutne i przerażające... Nasi przodkowie tak cierpieli, tak walczyli, życie oddawali za Polskę i za przyszłe pokolenia, żebyś ty mógł teraz żyć wolnej Polsce. Ciekawa jestem czy tak by się poświęcali, gdyby wiedzieli, ze przyszłe pokolenia nie będą tego warte. Nie jest ci wstyd tak mowic? Ludzie, co się z wami dzieje???
Zwykłem nawet nie zaczynać rozmowy z elementami używającymi słów "prawdziwy Polak" ale jak widzę taki element który do tego prawi o wolności w Polsce to ogarnia mnie śmiech. Wiec napisze Tobie hahaha.
a w jakim języku do licha ty piszesz? Chyba w jakimś negatywnym, niepatriotycznym i zmierzłym polskim. Ciekawe tylko, gdzie się go nauczyłeś i od kogo... Bo chyba nie od matki i ojca Polaków...
W przeciwieństwie do Ciebie, w polskim, wiesz w takim gdzie zdanie zaczyna się z dużej litery.
sorry, w takim razie piszesz w jakiejś negatywnej, niepatriotycznej, właściwie zmierzłej, ze zdaniami zaczynającymi się z dużej litery odmianie (chyba) polskiego. Pytanie gdzie i od kogo nauczyłeś się takiego języka pozostaje nadal bez odpowiedzi... Zakładam jednak, że męczysz się strasznie, mieszkając jeszcze nadal blisko taty, mamy, być może brata lub braci, siostry lub sióstr, kuzynów i kuzynek, dalszych i bliższych znajomych, babci, dziadka, a może nawet żony, o których w większości masz oczywiście opinię negatywną. Krótko mówiąc, wśród morza zmierzłej polskości. Nie myślałeś o emigracji?
Poprawnej polszczyzny uczyli mnie w szkole, widocznie nie dotarłeś jeszcze do tego zaawansowanego etapu.
Jak dotrzesz i go opanujesz to wróć, ponieważ widzę że bierzesz się za pisanie mojej biografii, a nie chciałbym żeby była napisana z błędami.
o żadnej biografii nie ma nigdzie mowy. Biografie takich ludzi, jak ty, prawdopodobnie urodzonych w Polsce, wykształconych w Polsce, mających rodziców i rodzinę, którzy są Polakami, ale których polskość mierzi, w ogóle mnie nie interesują. To raczej materiał dla zespołów rekrutacyjnych na przyszłych folksdojczów. Nie to, żebym to potępiał. Każdego ma prawo mierzić to, co uważa za odpowiednio zmierzłe. Nie dziwię się więc wcale, że mogą cię mierzić takie polskie indywidua, jak na przykład Mickiewicz, czy Słowacki, że może zbierać ci się na wymioty, gdy słyszysz o Pendereckim, czy Kilarze, albo o takich - pewnie również ci obmierzłych - Miłoszu, czy Sienkiewiczu, nie mówiąc już o jakimś tam obmierzłym polskim papieżu Janie Pawle II. Dziwię się tylko, co ty robiłeś w szkole (chyba polskiej), w której podobno uczyli cię poprawnej polszczyzny. A najbardziej mnie niepokoi, kto cię tam posłał i po co?. Nie miałeś jakiejś mniej obmierzłej alternatywy? Przecież tyle różnych szkół jest w Rosji, Kazachstanie, Bangladeszu, czy w innych państwach - na pewno mniej ci obmierzłych i w których nie ma prawie żadnych śladów polskości. W sumie, jak tak spokojnie pomyśleć, to nawet cię trochę podziwiam, że tak długo wytrzymujesz wśród tego morza obmierzłej polskości i wśród tylu otaczających cię na co dzień obmierzłych Polaków, o których masz w większości opinię negatywną. To musi być straszne. Miałeś naprawdę pecha, że się tu (tj. w Polsce) urodziłeś. Właściwie, co ty tu jeszcze robisz?
w sumie to się chyba cieszę... :-) Może nie wszystko jeszcze stracone i Polska odzyska, (skądinąd z pewnością utalentowanego w jakiejś dziedzinie), Polaka, którego nie będzie mierzić własna ojczyzna i ludzie, którzy w niej mieszkają. Polskość ma z pewnością pełno wad, ale to są nasze wady. Dokładnie tak samo, jak we Francji są francuskie, a w Anglii angielskie. Inna opcja nie istnieje. Żaden naród na świecie nie jest ich pozbawiony, a wiele tak zwanych charakterów narodowych (mimo, że w większości to przeważnie stereotypy) jest naprawdę paskudnych. Ale to nie powód, żeby okazywać pogardę własnemu narodowi i ojczyźnie, a ty - moim skromnym zdaniem - okazujesz ją, pisząc w ten sposób. Przemyśl to kiedyś, Lordzie Neo...
straszne co się dzieje z ludzmi. co to sa za czasy do cholery?!?!?! czasy ignorantow i obrzydliwych egoistow, dla ktorych nie istnieja zadne wyzsze wartosci i idee. tylko sie nazrec, potrollować w internecie i dbać tylko własną d**ę.
po prostu tragedia.
Czytam twoje wypociny i śmiać mi się chce z takich pseudopatriotów jak ty, a zarazem napawa mnie odrazą to wszystko, Ty i Tobie podobni rozpamiętywcze historii uwsteczniacie ten kraj, sprawiacie że cały czas będzie tym ciemnogrodem zawsze na szarym końcu. Narzekasz na kolegę wyżej że jest taki bierny a ciekawe jak ty okazujesz te swoje oddanie ojczyźnie, pewnie chodzisz na marsze w ładnym szaliku i głosujesz na Macierewicza. Holocaust to straszna rzecz i nie chce o tym nawet mówić bo to co bym zrobił z tymi nazistami byłoby straszne a kolega trochę przesadził z tym że nie jest temu narodowi nic winien się zgadzam w stu procentach chociaż nie ma pojęcia o temacie.. Ale tak jak mówi to ocena filmu.
" z tym że nie jest temu narodowi nic winien się zgadzam w stu procentach" - ależ jest winien, wykształcenie, opieka medyczna, drogi, cała infrastruktura kosztują a to wszystko jest utrzymywane z podatków tego narodu któremu nic nie zawdzięczacie.
"cały czas będzie tym ciemnogrodem zawsze na szarym końcu" - szarym końcu czego? świata zachodniego z masą muzułmańskiej emigracji, wielkim zadłużeniem, tchórzliwego przed Putinem, ja do takiego świata należeć nie chcę, a wiesz czemu bo jakbyś się nie przeflancował to zawsze dla niemca czy angola będziesz tanią siłą roboczą która ma pracować na zmywaku i płacić na emerytury ich starych obywateli - to jest prawdziwy sens UE, a nie ten bełkot z mediów.
Podatki? A czy my nie płacimy podatków, może Ty to robisz za nas? Wykształcenie, i co masz z tego wykształcenia masz, tylko "mądrości" jak te na filmwebie co już dużo mówi o poziomie Twojego wykształcenia, a może pracujesz po studiach w swoim zawodzie, e? Opieka medyczna, tego wybacz nie skomentuje i uznam za żart, kiepski zresztą. Drogi? Jeszcze gorszy żart, jak będziesz może kiedyś mieć samochód to zobaczysz bo jak na razie wydaje mi się że latasz samolotami albo jesteś po prostu niewidomy,albo po prostu młody i łykasz wszystko co Ci pakują do łba i nie patrzysz pod nogi. Infrastruktura, nie widziałeś chłopcze infrastruktury i rozwiązań które naprawdę pomagają ludziom zamiast szkodzić. I gdzie są jego pieniądze, wpierniczone w stadion gdzie biegają sobie ludziki za piłką? Widzę że masz pojęcie o otaczającym Cie świecie jak mało kto.. otwórz oczy dzieciaku bo jak dalej będziesz żyć we śnie daleko nie zajdziesz. I co ty tu z unią wyjeżdżasz, Polska jest na szarym końcu wszędzie przez świnie w rządzie i złodziei dookoła a także przez takich niedouczonych ludzi jak Ty którzy wciskają jakieś ciemnoty z kosmosu nie umiejąc nawet sensownie czego uargumentować, Ja mieszkam za granicą, właśnie na zachodzie i moja praca w niczym nie odbiega od pracy ludzi z tego kraju, dostaje te same pieniądze, mam takie same warunki i szanse, na emeryturę zbieram na równi z innymi, ale zgadzam się tacy jak ty, bez pojęcia o niczym nadają się tylko na zmywak albo tanią siłę roboczą bo co Ty możesz robić skoro nie dostrzegasz świata dookoła siebie.
e? pracuje w swoim zawodzie :) mój drogi chłopcze że przyjmę tę pogardliwą i ze wszech miar pokazującą klasę człowieka frazeologię :D drogi kosztują, a że ich teraz mamy mało w dobrym stanie to "zasługa" poprzedniego ustroju i niekompetencji władz III RP, ale są też państwowe szkoły itd. "I gdzie są jego pieniądze, wpierniczone w stadion gdzie biegają sobie ludziki za piłką" - o ile mnie pamięć nie myli społeczeństwo głosuje w wyborach samorządowych na władze, które obiecują a później budują stadiony, więc pretensje o to mocno chybione. Zastawiam się skąd tyle jadu i niechęci w tym poście, po kilku moich zdaniach zdążyłeś ocenić, moje doświadczenie życiowe, wykształcenie, wiek, uznać, że nie posiadam auta, dobrze, że nie opisałeś żony i dzieci :P Ale doczytałem, z pewnym trudem bo treści za dużo tam nie ma, do końca i też pozwolę sobie na ocenę Ciebie... mieszkasz za granicą a tak emocjonalnie podchodzisz do sprawy, czyżbyś był sfrustrowany swoją "super" pracą? najłatwiej szczekać w internecie na kraj, nic samemu nie zmieniając w otaczającym świecie i plując na kraj i innych ludzi, smutne.
Jestem sfrustrowany wypowiedzią pełną głupot, a teraz jeszcze sobie zaprzeczasz i jeszcze mi coś wmawiasz, nie jesteś partnerem do dyskusji, przykro mi, mało wiesz o świecie. Piszesz jakieś pierdoły wyniesione chyba z lekcji WOS-u w liceum które z rzeczywistością mają wspólnego dokładnie nic. To nie są pretensje, to były argumenty do każdego Twojego zagadnienia. Emocjonalnie? :D Uśmiałem się co nie miara jak zobaczyłem wypowiedz o drogach i służbie zdrowia :D Pracę mam normalną, na tyle co się postarałem w życiu tyle mam i nie narzekam, żyję godnie i jestem z tego zadowolony. Zmienić coś w tym kraju? Człowieku czy Ty wiesz o czym mówisz? Ty chcesz coś zmienić? Powiedz mi jak oderwiesz ryj od koryta pełnego pieniążków? Jeśli znasz taką siłę to złożę Ci pokłon. Podrośnij poczuj na własnej skórze trochę tego o czym tylko słyszysz gdzieś w dyskusjach i rozmowach a potem sie wypowiadaj na ten temat.
1. " Polak" pisze się z dużej litery, słabo Cię wyuczyli w tej szkole. Chyba, że niepatrioci specjalnie piszą 'polak" bo inaczej nie wypada.
2. Żeby dzisiaj nie wiem ile działo się zła to jednak te kilkanaście milionów istnień ludzkich w "cywilizowanych krajach" musi robić wrażenie.
3. Plusa masz u mnie tylko za to , że zauważyłeś tendencyjnośc filmu i ewidentny fałsz.
1. Więźniów pilnują SS-mani i ukraińcy - to jest powtarzane kilkakrotnie. Do (chyba) 42roku nie było innej narodowości w SS niż Niemcy. Myślę, że cały ten zgiełk dotyczący nazewnictwa jest mocno przesadzony. Było wiele grup narodowościowych które w czasie II WŚ można nazwać nazistami. Oczywiście nie powinno się relatywizować historii, ale z punktu widzenia reżysera czymś niezwykłym byłoby mówienie za każdym razem: obozu pilnują Niemcy z SS (domyślnie inni Niemcy byli dobrzy bo nie pilnowali obozów).
Każdy kto ma ochotę się dowiedzieć kim byli SS-mani czy naziści może to zrobić bo nikt nie ukrywa (kto by miał to robić i po co?) że to Niemcy są siłą sprawczą II WŚ. Nie chce mi się wierzyć że ktoś może uważać, że Naziści byli np. mieszkańcami państwa Nazia lub Nazilandia. Jeśli jednak są takie jednostki to chyba nie warto dla kogoś o takiej konstrukcji intelektualnej tworzyć dokładnych instrukcji dotyczących obowiązującego stanu rzeczy...
2. jw.
3. Okrucieństw dokonują głównie Niemcy, nie są obserwatorami - zastrzelenie dziadka na peronie, zastrzelenie matki z dzieckiem w baraku, bicie kucharza.
4. Polacy niestety zasłużyli sobie na takie opinie. Zawsze przy takich okazjach przytacza się negatywne przykłady (które rzeczywiście miały miejsce) a nie te które przynoszą nam chwałę. Antysemityzm jest tu nadal żywy mimo braku żydów. Można sobie wyobrazić co było wtedy kiedy żydów było 20% populacji. Np. moja babka do tej pory dostaje piany jak słyszy słowo "żyd".
5. Jeśli chodzi o ukraińców to wg. więźniów którzy przeżyli obóz stan osobowy przedstawiał się następująco - Było 30 ss-manów (NIEMCÓW ;))) jako kadra przywódcza i około 100 strażników ukraińskich. Tak że film nie zakłamuje rzeczywistości. Biorąc pod uwagę zachowanie Ukraińców wobec Polaków w latach 40-tych nie mam nic przeciwko temu aby pokazywać bestialstwo tych zwierząt. Nie wiem jak ty, ale ja będąc Polakiem w tamtym okresie mocno bym się zastanawiał w czyje ręce wolałbym wpaść.
6. Zgadzam się - film jest słaby.
Myślę, że nie powinniśmy dać się ponieść histerii związanej z nazewnictwem. Owszem trzeba prostować błędy typu "Polski obóz" ale nazywanie Niemców nazistami to przecież fakt. Nazista = Niemiec.
Pozdrawiam
Nie rozpisując się. Nazista = Niemiec ok.
Ale wojnę wywołali i prowadzili, tak samo jak obozy NIEMCY, NIEMCY, NIEMCY,
za 50 lat nikt nie będzie pamiętał kim byli Naziści/SSmani, ponieważ nie będą istnieć, ale
Niemcy będą istnieć z czystą kartą, polskimi obozami i polskim antysemityzmem który
nawiasem mówiąc jest teraz większy niż wtedy.
Idź do jakiegokolwiek powstańca, AKowca, zapytaj się z kim walczyli, kto ich więził, kto ich palił, wątpię żeby ktoś wspomniał o SS,
ponieważ walczyli z NIEMCAMI i RUSKIMI.
SS/naziści to tylko chwyt marketingowy mający wybielić czarną kartę.
To nie my to oni.
jakby co to nie czesi czy serbowie jak juz tylko ukraincy.widać-dziecko neostrady
Tak właśnie się odezwało, z miejsca błysnęło brakiem zdolności czytania, z resztą pisania też. Gratuluje wejścia.
bylo to wynikiem nie przeczytania poprawki a jezeli chodzi o pisanie to specjalnie nie uzywam poskixh znaków bo jest to strata czasu.szkoda gadać jakim jestes pacholem skoro sprawa holocaustu cie nie rusza
To że tacy ludzie się zdarzają, i zapewne więcej ich teraz niż wtedy także w naszym chorym narodzie,
a właściwie w waszym bo ja się wolę uważać za Homo sapiens niż za Polonica civis nie przeczę.
Ale biorąc pod uwagę fakty historyczne, niejednokrotne i bohaterskie poświęcenie polaków w obronie
ich sąsiadów, krewnych, współobywateli, braci w starszej wierze (cyt. Jan Paweł II), uważam że wykreowany obraz jest wielce
przekoloryzowany i krzywdzący dla narodu polskiego.
Wystarczająco czy pytanie było ironiczne?
Wystarczająco, ale niekoniecznie przekonująco. Bazując na źródłach historycznych (ale nie tych bogoojczyźnianych, w których Polska to cierpiący za miliony Chrystus Narodów, a absolutnie każdy Polak bił się z Niemcami i ukrywał minimum 12 żydów w piwnicy) i obserwacji obecnego polskiego społeczeństwa, które jakoś specjalnie się chyba od tamtych czasów nie zmieniło, osobiście spokojnie jestem w stanie uwierzyć w fakt, że Polacy w trakcie IIWŚ wydawali/mordowali żydów mniej więcej równie często jak im pomagali.
Możliwe, że tak było, ciężko to ocenić lub merytorycznie zbadać, dostępne nam są tylko poszlaki, źródła zdawkowe i absolutnie nie wyczerpujące tematu. Ale nie o to chodzi jak było, ale jak to w tym filmie zostało pokazane, a zrobiono to całkowicie subiektywnie, popadając w skrajność.
Myślisz, że za tą sztuczną zasłoną asertywności i elokwencji ukryjesz swoją naturę ziejącego nienawiścią chama? bo wybacz, tak wlasnie cie widze. A, i przestan sie juz tak szczycic tym, ze piszesz poprawnie. Większość to potrafi, za to tylko idiota się chwali. Poza tym to, że piszesz poprawnie, nie znaczy jeszcze, że piszesz mądrze.
Z niczym się nie kryje,nienawidzę kleru, polski się tylko wstydzę, a właściwie je współczuje.
Poprawną polszczyzną się nie chwale, ale lubię wytykać "prawdziwym polakom", brak podstaw ojczystego języka. Strasznie śmieszą mnie wywody "pp" którzy zdania w tak wielbionym języku nie potrafią złożyć. Zresztą "pp" to zwykle kibole, pijaczki spod sklepu czy inna skinerka, czego po nich można się spodziewać? Ich życiowym sukcesem jest wywieszenie flagi w święto narodowe, zwykle nawet nie wiedzą skąd to święto się wzięło.
Aniołku, przepraszam, że trochę wcinam się między wódkę a zakąskę, ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, jaka była geneza powstania kotka widniejącego jako Twój avatar. Sprawa jest dużo bardziej złożona i demoniczna niż może się wydawac na pierwszy rzut oka. Kotek ow jest rodzajem golema. Zauważ że nie ma pyszczka - czyżby odżywiał się za pomocą sondy? Oczywiście że nie. pozdrawiam i miejcie się dzieciaki na baczności ;)
OK, widzę że autor tematu nie dość że ma blade pojęcie o obozie zagłady w Sobiborze, to do tego sam sobie przeczy na każdym kroku. Słodkie :)
Dowody.
Obóz istniał od marca 1942 do sierpnia 1943. Służył jako obóz śmierci, do likwidacji polaków i holendrów żydowskiego pochodzenia oraz później żydów rosyjskich. Koło obozu głównego istniał mniejszy obóz pracy, gdzie pracowało kilkuset więźniów zajmujących sie pracą dla SS (sortowanie ubrań ofiar, krawcy, złotnicy, ślusarze, szewcy itp).
Obóz był pilnowany w sumie przez oddział 20 żołnierzy SS (w tym 5 oficerów) oraz 100-115 żołnierzy ukraińskich, zwerbowanych na służbę niemiecką i wyszkolonych w Trawnikach (obóz szkoleniowy SS) .
W filmie większą część okrucieństw dokonują oficerowie SS i ich zastępcy, żołnierze ukraińscy jedynie wykonują ich rozkazy. Tak też było w istocie. Niestety wiele z tych okrucieństw pochodzi tylko z relacji świadków, gdyż dokumentacja archiwalna obozu została niemal doszczętnie zniszczona, Naziści zaś prowadzili bardzo skrupulatną dokumentację.
W obozie doszło do dwóch buntów, które też są poprawnie przedstawione w filmie. Pierwszy miał miejsce w lesie, kiedy dwóch więźniów wysłanych po wodę ogłuszyło strażnika i zbiegło wraz z jego bronią. Po czym do buntu dołączyło około 40 więźniów, głównie Polaków i część Holendrów. ostatecznie 13 złapano i rozstrzelano, 3 uciekło a reszta zginęła podczas próby ucieczki.
Kolejny i główny bunt miał miejsce na przełomie lipca/sierpnia 1943 roku. Przewodził mu Aleksander "Sasza" Peczerski, rosyjski oficer żydowskiego pochodzenia. Zaplanował on bardzo śmiały plan ucieczki, który się powiódł w większej części. Ostatecznie zbiegło niemal 300 więźniów, wcześniej likwidując kilkunastu strażników obozu. Z pośród wszystkich uciekinierów około 200 przeżyło i zbiegło do lasu, reszta zginęła. Do końca wojny przeżyło około 100 uciekinierów.
Po tym incydencie nakazano całkowitą likwidację obozu (zrównania go z ziemią i zatarcia śladów).
Film od strony historycznej pokrywa sie w jakichś 70% z prawdą. Technicznie jest bardzo dobry - zdjęcia, dźwięk, gra aktorska, kostiumy, scenografia itp.
Cytat:
Za przekręcanie faktów.
1. Więźniów pilnują nie Niemcy a Ukraińcy (bardzo często to jest podkreślane)
3. Okrucieństw też dokonują Ukraińcy, Niemcy są tylko biernymi obserwatorami.
4. Polacy to sprzedawczyki i donosiciele.
To udowadnia, że nie dość że nie jesteś oczytany w historii Polski to do tego nie potrafisz przyznać się do błędu. Choć u internetowego trolla, to raczej normalne zjawisko.
Dalej piszesz:
Co dowodzi że nie oglądałeś filmu ze zrozumieniem lub też wcale. Jest podkreślane wiele razy że to Nazistowski/niemiecki obóz pracy, koło którego wybudowano obóz zagłady. Wielokrotnie są pokazani strażnicy SS, szczególnie oficerowie.
Dowód na to że jesteś hipokrytą sam podałeś, pisząc:
Tymi słowami sam sobie przeczysz.
Podałem dane z wiki, ponieważ są one napisane POPRAWNIE. Spójrz choćby na przypisy. Jest tam skrót informacji o tym wydarzeniu, chyba nie myślałeś że będę pisał całą relację z książki. Wiem że mit o Wikipedii jako pseudo edukacji jest nadal żywy, ale to jednak tylko mit.
W filmie są błędy, np. mapa Polski z roku 1945, a nie z 1939 czy rozstrzelanie dodatkowych 13 więźniów po ucieczce leśnej załogi.
Kumam żeś pospolity forumowy troll o kontrowersyjnym avku i nicku, mający się za poważnego czytelnika, aby podjudzać innych do kłótni z tobą, ale normalnych i wykształconych ludzi tym nie zwiedziesz. Tak więc pokrzycz sobie jeszcze, niech ci wyjdzie na zdrowie :)
Aha co do twej "wyższości" Nie pouczaj innych (tekst: "Dziecko, dziecko nie uważasz że pisanie do kogoś w ten sposób samemu będąc dzieckiem, do tego nie znając wieku osoby drugiej jest strasznie głupie?") skoro sam zachowujesz się jak głąb.
Napisałbym że jesteś naprawdę dobry w trollowaniu, ale tak naprawdę powielasz kwestie dialogowe innych trolli. No, z tą różnicą że zapodajesz mniej wulgaryzmów :)
Wątpię abyś był osobą dorosłą, a tym bardziej wykształconą z zakresu historii. Jeśli tak jest w istocie to smutno mi, ze takie nieuki trują nasze społeczeństwo.
To twój temat więc trolluj do woli, ale w innych staraj się tego nie robić :)
A co do wiki:
Pamiętam z czasów studiów taka anegdotkę, jak profesor (z szacunku do niego nie podam nazwiska), jechał nas za wikipedię. Pewnego razu zabraliśmy na zajęcia laptopa, gość wywalił nam cały wykład o wojnach Peloponeskich, podając źródła, bibliografię itp. Na sam koniec zajęć, po zrobieniu morza notatek, podeszliśmy do niego i odpaliliśmy wikipedię. Notatki i bibliografia pokrywały się w 100% z opisem na wikipedii. Od tamtej profesor się już nie czepiał :)
Jakbyś nie zauważył od kilku lat materiały na wiki piszą osoby wykształcone w swych dziedzinach podając w przypisach fachowa literaturę. Więc trochę pokory "synku".
P.S. Tak, tak, nie musisz się powtarzać, już cię zacytuję - "Znowu synku się na stukałeś w tą klawiaturę, a jak nic z twojego wpisu nie wynikło tak nadal nic nie wynika."
Twój sztandarowy tekst. Wymyśl w końcu lepszy :P
Dobra synku wyjaśnię Tobie powoli ponieważ widzę że nie rozumiesz co do ciebie piszę.
1. Czy mi uwierzysz czy nie że UAM o tym kierunku mam za sobą to twoja sprawa, przekonywać nie mam zamiaru.
2. Mimo że stan Wiki uległ poprawie, jeszcze jakiś mc temu jakiś dzieciak się ze mną sprzeczał o pewności Wiki przy serialu Spartakus czy Rome, przesypywał się "Faktami" z W, aż mu podałem strony z lektury specjalistycznej gdzie jasno miał podane że się myli, czy sprawdził to nie wiem, ale bredzić przynajmniej przestał.
3. Nie podważam tego że obóz prowadzili SS a za obstawę robili Ukraińcy, dlatego że ani tego nie sprawdzałem, ani mnie to nie interesuje. Moje zastrzeżenia padają wyłącznie do faktu powtarzanie tego ciągle w tym filmie. Denerwuje mnie to że zarówno w tym filmie jak i w innych produkcjach, w życiu politycznym czy publicznym naród niemiecki wypiera się tego co zrobili zwala na nazistów, SS-manów czy ogólnie na Hitlera który, jak twierdzą ostatnio modne u nich słowa: "zahipnotyzował", "zaczarował", "oszukał" czy "okłamał". Nie podoba mnie się wybielanie swojej historii.
4. Nie podoba mnie się również że bardzo mało tej tematyki w szkołach niemieckich się porusza, i to na dużym luzie, po łebkach, żeby za dużo dzieciaki nie wiedziały. Młodzież właściwie o IIWŚ wie mało średni wiek i starzy udają że nie pamiętają, za 20 lat okaże się że to Polska napadła na nich. [te informacje posiadam z drugiej ręki, od znajomych którzy byli ww Niemczech na wymianach]
5. Specjalnie tematyką się nie interesowałem, ale czytałem trochę pamiętników, wspomnień w ramach zajęć i sobie nie przypominam żeby gdzieś ktoś pisał skrzywdził mnie SS/nazista, czy do pieca prowadził nas SS/ nazista, wszyscy używali zwrotu NIEMIEC, NIEMIEC I JESZCZE RAZ NIEMIEC. I to w tym filmie jest poje.bane, tu nie ma Niemców tylko SS/naziści.