Ktoś mówił że miał ten film z wyciętymi scenami jak te dziecko chciało uciec i go pies zeżarło go. Czy ktoś mógłby wstawić na rapida?
Witam,
Twój post skłonił mnie do refleksji...
Zastanawialiście się kiedyś, po co człowiekowi "takie sceny"?a w szczególności, przy tego typu filmie... Moje doznania, emocje podczas oglądania filmów o obozach zagłady, o czasach wojny, okupacji...nawet bez pokazywania do końca drastycznych scen, są równie mocne i wstrząsające.
Czy naprawdę potrzebna jest Ci scena rozrywania dziecka przez psa?? Zadaj sobie to pytanie, <<po co?>> Czy to co pokazano w tej 'okrojonej' scenie, nie jest już wstrząsające? ...nie chcę Cię atakować, uwierz, ale czy również chcesz zobaczyć scenę gdzie SSman zabiera dziecko matce, a potem strzela do niej i do maleństwa? może i ten obraz jest w wersji 'rozszerzonej'?
Po co nam 'napawać' wzrok taką drastycznością? czy początek sceny na ekranie, a potem reszta w wyobraźni nam nie wystarczy, żeby poczuć okruch tego przerażenia i bólu, który towarzyszył mordowanym i odzieranym z godności Ludziom?
...wojna to zawsze porażka ludzkości...
Wszystkim życzę spokoju i jedności.
Krzysiek
czy ja napisałem ze jest mi potrzebna czy pisałem ze są po wycinane? wiec czytamy uważnie a potem
odpisujemy,bo nie pozdrowie!!
ja kiedys pisałem,tak sa po wicinane,jak pies zagryza dziecko,i jak na poczatku ucieka 3 przy pracy w
ogrodzie,to nie ma pokazane ich na wózku jak leza zmasakrowani ,jak wagner mówi ,z tego obozu nie ma
ucieczki zapamietajcie sobie,z tego obozu nie ma ucieczki!! to powino byc pokazane jak leża na wóku,on
jeszcze mówi po patrzcie sobie na tych trzech głubców którzy chcieli uciec,tylko smierc pozwoli wam stad
uciec.super film,na zone europa leci nie powicinany!!
Mam ten film na dvd i na pudełku jest napisane, że jako dodatek jest alternatywne zakończenie. Za Chiny nie mogę znaleźć tego alternatywnego zakończenia na płycie, w ,,Dodatkach" mam tylko trailery innych filmów. Jak obejrzeć to drugie zakończenie???
Zastanawia mnie fakt, ile jest scen wyciętych z tego filmu w porównaniu np. z wydaniem tego filmu jako do dodatek do gazety ?
Ciekawe, czy oryginalne wydanie na DVD kupione obecnie, też będzie posiadało wycięte sceny z tego filmu ?
Z tego, co już zdążyłem się zorientować, to na razie dwie sceny są usunięte, czyli pierwsza, to ucieczka 3 osób przy pracy w ogrodzie oraz scena w której dziecko zostaje zagryzione przez psa.