PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108588}

Ukryte

Caché
2005
7,0 17 tys. ocen
7,0 10 1 17214
7,9 44 krytyków
Ukryte
powrót do forum filmu Ukryte

Czy po prostu nie wypada skrytykować takiego nazwiska (często tak bywa niestety)
Po pierwsze żaden to thriller, jeno dramat. Owszem film świetnie zagrany, klaustrofobiczny, ale mimo wszystko nie budujący w widzu nic prócz oczekiwania - może to jest w tym filmie właśnie dobre?
Z tym że na oczekiwaniu sie kończy, niczego nie wyjaśnia, pozostawia same domysły, i wiem, że fani takich filmów, którzy na siłe lubią doszukiwac się sensu i zwą takie kino ambitnym powiedzą, że to stanowi o świetności tego obrazu. Jak ktoś niżej dobrze zauważył "można zrobić ciekawy film zmuszający do refleksji albo taki jak ten"
Ja mówię NIE
Zdecydowanie wolę Polańskiego jeśli chodzi o budowanie sceny, napięcia, rosnącej temperatury i klaustrofobii ludzkich umysłów i relacji.
Jeśli chodzi o takie dramaty zaś to obejrzała bym to w wersji skandynawskiej prędzej.
Sorry Mr Haneke.

Messalina

Według mnie ten film jest właśnie aż tak dobry, i mimo że Haneke to mój ulubiony reżyser nie twierdzę, że nie wypada go krytykować (moja ocena dla Czasu wilka - 4).

ocenił(a) film na 5
Messalina

Zgadzam się z opinią o tym filmie i do tego dodam, że moim zdaniem wina leży w znacznym stopniu po stronie Hanekego. Ujęcia były tak statyczne, bez jakichkolwiek nałożonych efektów przyciemnienia czy wyostrzenia jakiegoś detalu, drugiego planu, że całe napięcie oczekiwania uleciało. Może to tylko kiepski zdjęciowiec, ale w przypadku kina autorskiego to reżyser decyduje o konwencji stylistycznej, która w przypadku Ukrytych okazała się niecelnym strzałem. A co do poszukiwań zakończenia, osobiście uważam, że nie zostało żadne satysfakcjonujące, całkowicie sensowne rozwiązanie i mogę powiedzieć, że dlatego właśnie go nie ma. Ogólny zarys historii dawał spore możliwości, różnice rasowe między bohaterami w połączeniu z uwarunkowaniami historycznymi to ciekawy element, ale ostatecznie nie wiemy, kto stał za samobójstwem Majida i to rozmywa przekaz.