PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108588}

Ukryte

Caché
2005
7,0 17 tys. ocen
7,0 10 1 17216
7,9 44 krytyków
Ukryte
powrót do forum filmu Ukryte

Bardzo rzadko piszę o tym, że jakiś film to totalne dno, ponieważ zazwyczaj po obejrzeniu takowego po prostu wzruszam ramionami i przechodzę do codzienności. Tym razem jednak nie wytrzymałem i uznałem za swój obowiązek ostrzec oglądających, że oglądanie tego filmu to najzwyklejsza strata czasu. Połowa filmu to wiele trwających po kilka minut ujęć z ukrytej kamery, które nie pokazują nic wartego uwagi a reszta to totalne "pomieszanie z poplątaniem". Wątek o tym, że ktoś przysyła kasety ale nie wiadomo kto, o tym że syn podejrzewa matkę o zdradę ale to nie prawda i o tym że facet ma koszmary nocne. Ot w sumie cały film. Na dodatek żadnego rozwiązania "zagadki" a film kończy się równie durnie jak się zaczyna czyli nie mającym w ogóle związku z tematem, dziwnym ujęciem. Piszecie o interpretowaniu tego filmu na swój sposób ale zapewne jest tak, jak w dzisiejszej szkole, gdzie w XXI wieku próbuje się interpretować, co parę wieków wstecz autor "dzieła" miał na myśli. Polonista ma swoje zdanie, uczeń swoje, krytyk jeszcze inne a autor się "w grobie przewraca". Przysłowiowy "czeski film", choć to nie trafione powiedzenie, bo w porównaniu z tym filmem czeskie kino to "róża pośród plew". Przepraszam jeśli uraziłem kogoś, komu ten film się spodobał. To prawda, że każdy ma swój gust i większe lub mniejsze zdolności interpretacyjne fabuł i scenariuszy, podobnie zresztą jak dla każdego człowieka inne impulsy życiowych zdarzeń, kolei losu i mieszanka osobistych cech temperamentu, charakteru i wyuczonych wzorców zachowań przyświecają (lub w pewien sposób determinują) w wyborze nie tylko dróg jego codziennego postępowania ale i w całokształcie pełnienia jakże ważnej roli "bycia jednym z kół zębatych, które napędzają całe nasze społeczeństwo" ale bywają takie chwile w życiu każdego kinomana, że po prostu po obejrzeniu marnego (jego zdaniem) filmu musi się jakoś wyżyć, chociażby pisząc o tym tutaj, ażeby nie wybuchnąć resztką sił i nie napisać czegoś, za co dostanie się "bana". Pozdrawiam wszystkich kinomaniaków, życząc tylko takich filmów, po których obejrzeniu "nie wiadomo co powiedzieć" - ale z zachwytu - nie z zażenowania i zdenerwowania, że straciło się cenny czas.

ocenił(a) film na 8
unknowngust

Zawsze jest ciekawa taka konfrontacja. Ten sam film otwierra sie kompletnie odmiennie - bo takie otwarcie zależy od konkretnego widza. Moim zdaniem film nawet nie tyle dobry, co wręcz znakomity. Nigdy nie wpadlbym na to, zeby nazwać go nudnym.

ocenił(a) film na 4
hauser

Sam pomysł z kasetami, kurczakami itp. fajny, ale akcja wlecze się niemiłosiernie... Te ujęcia z kamer trwały zbyt długo. Akcja była zbyt rozwleczona, przez co film przynudzał momentami.

ocenił(a) film na 8
Mandalka

W tych "dłużyznach" kryje się napięcie.

ocenił(a) film na 10
unknowngust

film jest świetny, a ponieważ lubię wszystkie filmy haneke bez wyjątku, to trudno mi napisać, że to mój ulubiony. twórczość haneke nie jest dla każdego, czasem fajnie jest zatrzymać się na jakimś ujęciu dłużej odzwyczajając się jednocześnie od ciągłej migawki przed oczyma, którą serwuje nam kino komercyjne, to takie ćwiczenie koncentracyjno-medytacyjne ;-)