PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298618
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

Kolejny wyziew radosnej twórczości rodem z Holywood zaatakował polskie kina. Po apoteozie pederastii jaką była "Tajemnica Brokeback Mountain", tym razem dostajemy krytykę systemu i instytucji państwa. Anarchizujący film "V jak Vendetta" Jamesa McTeigue'a idealnie wpisuje się w postępowy nurt amerykańskiego kina. Zamiast poważnego political fiction mamy jednak tylko banalną historyjkę, niedorzeczne zachowania polityków czy armii i wyeksplatowany do granic możliwości schemat samotnego wojownika o "wolność". Z jednej strony film swoim poziomem idealnie pasuje do popcornu i coli, z drugiej jednak, oswaja anarchię i podważa autorytet państwa pod przykrywką walki z totalitaryzmem. "V jak Vendetta"? Raczej "L jak lewactwo".

ocenił(a) film na 10
Mortuus

ho ho :):) widzę że prawa strona odpowiada... buhahahaha :D

Aha, a tak na marginesie to wielu "prawie polaków" czy zrobiło dla tego kraju więcej niż wy...

Nacjonalizm... nie dziękuje:) na tym gównie daleko nie zajedziesz:):)

ocenił(a) film na 10
piripipi

a, iżeby nie było, nie jestem żadnym lewakiem... prawiczki:):):)

Mortuus

No, no, no, czyżby już się zaczęła przewidywana wojna z filmem, który krytykuje władze?
Zakładam, że autor tematu albo jest zwolennikiem LPR, albo PiSu i na pewno marzy o wytępieniu homoseksualistów i przedstawicieli innych religii, niż katolicka. Niestety, czasy ciemnoty już minęły(choć może nie do końca) i należysz, człowieku, do wymierającego gatunku. Swoją drogą, wy, obrońcy wiary katolickiej(hihi), powinniście chyba zrezygnować z używania komputerów na rzecz ascezy:-)

Mortuus

Ach, a ten adres stronki internetowej, to tak, żeby pokazać, że takich debilów jest w Polsce jeszcze więcej? Bo weszłam na tą stronę i właśnie do takiego wniosku doszłam, hehe.

ocenił(a) film na 3
Veda12

Jak miło że Pani odwiedziła. W imieniu swoim i pozostałych faszystowskich świń dziekuję i w radosnym pozdrowieniu ochlapuję brunatnym błotkiem z naszego faszystowskiego bagna!

ocenił(a) film na 6
Mortuus

Po pierwsze film V jak Vendetta jest filmem braci Wchowskich
Po drugie historia tam użyta nie jest banalna tylko spłycona w stosunku do oryginału, i żeby ją lepiej zrozumieć trzeba przeczytać genialny komiks.
Po trzecie jak to ujołeś "wyeksplatowany do granic możliwości schemat samotnego wojownika o "wolność"" został w komiksie użyty jako jeden z pierwszych, i raczej nie ma on zbyt wielu wspólnych cech z tym co dziisiaj wyrabia hollywood, gdyż to jest zupełnie inny typ bohatera

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Uff... Aż mi ulżyło jak zobaczyłem wasze wpisy, bo to jednak świadzczy że ludzie pokroju autora tego tematu są wciąż marginesem naszego społeczeństwa...

ocenił(a) film na 3
piripipi

Uffff, jak miło że zobaczyłem ten wpis bo to świedczy że wroga wiele u bram naszych i z kim walczyć jest oreżem słowa!

ocenił(a) film na 8
Mortuus

Pierwej wypadałoby ów oręż naostrzyć. Choć prawda to, że "wroga wiele"... z tym tylko, że jest to wróg niosący sztandar głupoty. Jego ścieżką podążają często ludzie stojący po obu stronach barykady. Klapki z oczu proszę, jedni i drudzy, szybciutko!

ocenił(a) film na 10
Kubaki

ja tam żadnego sztandaru nie niosę... do nikogo nic nie mam, chyba że ten ktoś ma coś do każdego kto jest inny niż oni... no ale zajrzałem na tą fantastyczną stronkę, nieco poczytałęm i tak dla rozrywki postanowiłem się posprzeczać... wiem wiem jestem zły, ale tacy ludzie mnie złoszczą... a do wolności wypowiedzi każdy z nas ma prawo...

Mortuus

hehe;))
W ten sposób tylko dajesz argumenty "lewakom" do ataków na ciebie i Partię. Poćwicz argumentację zamiast kalek językowych o pederastii i anarchii. Pozdrowienia.

ocenił(a) film na 2
Mortuus

Dokładnie macie wszyscy racje!!! Autor tego postu jest totalny poj… Co za prymityw nie rozumie ze bolec tyłku to cos normalnego! Nie rozumie że to co utrzymuje to państwo od lat trzeba zniszczyć. Ale wy na szczęście wiecie co dobre, wiecie jak pluć na groby waszych przodków, tak trzymać normalni ludzie!!! A dla fanów komiksu powiem jedno mam go w dup… przed seansem nie widziałem nigdzie napisu przeczytaj komiks przed obejrzeniem filmu... wiec niech nikt nie tłumaczy filmu że gdybyś przeczytał komiks to byś na niego inaczej patrzał. No i jeszcze religijne pozdrowienie: Ave Domini Inferni (to tak dla tych "inteligentów" co wszystko wiążą z religią, PiSem itp.)

ocenił(a) film na 6
Nomis

sam jesteś pojebany, czy w moim poście namawiam Was drodzy forumowicze, albo kogoś innego do niszczenia państwa, albo plucia na groby przodków. Chcesz to pluj i niszcz państwo, a w komiksie nie o to chodziło, komiks (nie wiem jak film bo go JESZCZE nie widziałem) ukazywał że anarchia ma dwa oblicza : niszczyciela i twórcy. Najpierw niszczy wszystko by późnniej na grózach tworzyć nowe i lepsze państwo. Ale w tym dziele nigdzie nie jest napisane "róbcie tak i basta bo ja tak mówie, bo państwo i ustrój polityczny jest be i wogle wszystko jest be". WIĘC POMYŚL PACANIE JEDEN NASTĘPNYM RAZEM JAK COŚ NAPISZESZ.

ocenił(a) film na 10
Nomis

Dziecko, skąd ty się wziołeś??? Rodzice cię w kapuście znaleźli??? O jakim pluciu na groby mówisz, chłopie piszesz i myślisz sloganami którymi jesteś karmiony... W dupie to my mamy ciebie gnojku... Jak widać niektórzy muszą jeszcze dorosnąć, żeby parę rzeczy zrozumieć... Na przyszłość pomyśl, to naprawdę nie boli...

ocenił(a) film na 3
Nomis

Ta faszystowska świnia, autor tego tematu, dziękuje faszystowskiej świni zwanej Nomisem. My, faszystowskie świnie zawsze trzymamy się razem i taplamy w naszym brunatnym błotku i jest nam z tym świtnie. A motłoch z różowym futerkiem na strigach niech zjeżdza do USA, czyli do kotła w którym gotuje sie wszelkie pedalstwo i lewactwo. Tyle tytułem odpowiedzi, NO PASSARAN wały.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

No widzisz świnio... To spieprzaj na jakieś bagna i pokazuj się światu... Twój mały świński móżdżek, jak widać rozróżnia tylko dwie grupy ludzi... my "prawdziwi patrioci" i cała reszta... Jesteś świnio żałosna... No ale czego oczekiwać od świni... Więc weź ten świński ryj i walnij nim w ścianę swojego chlewu... Z tego co wiem to na świacie żyją też inne grupy niż tylko pedały, lewacy i faszystowskie świnie... No ale czego oczekiwać po świni... Napchaj się świnio suchą karmą, i stul swój świński ryj...

ocenił(a) film na 10
piripipi

Acha, po chwili zastanowienia, doszedłem do wniosku że jedank nazywanie was świniami to obraza dla tych zwierząt...

ocenił(a) film na 3
piripipi

Pipi coś tam pokazało klasę. Brawo. A teraz marsz do książek, jutro klasówka z biologii pewnie... No chyba że skończyłeś już policealkę albo siedzisz na prywatnej "uczelni", bo na to wskazuje poziom tego postu.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Oh, ktoś czuje się urażony:):) biedactwo... poziomem dostosowałem się do postu na który odpowiadałem, poprostu koleś mnie rozśmieszył:):) a co do studiów to je kończe na Uniwersytecie Wrocławskim w systemie dziennym, a do wszystkiego doszedłem sam bez żadnych pleców czy temu podobnych...

ocenił(a) film na 10
piripipi

A ijeszcze radzę się wczytać w post przedmówcy... i zastanowić się jaką szkołę on ukończył ,alebo jaki poziom prezentuje...

Mortuus

Nie chciałam się dołączac do tej nonsensownej dyskusji, ale nie wytrzymałam, ponieważ traktujecie wszystkich z góry. Łatwo przychodzi wam szufladkowanie. Gratuluję.

PS: Wyobraź sobie, że chodzę do "prywatnej szkoły" i się z tego cieszę, gdy czytam, co wypisuje ktoś kto uczy się lub uczył w szkole państwowej.

ocenił(a) film na 10
Airieu

Wiesz, mam gdzieś gdzie ktoś się uczy... i nie mam zamiaru nikogo oceniać według tego kryterium... ale przedmówca coś mi zarzucił, więc chciałem go uświadomić:) i już... i wcale nie patrzę na nikogo z góry, tylko dlatego że uczy się tu czy tam... a jeśli kogoś uraziłem to przepraszam:)

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Rozumiem, że autor topiku jest w stanie jedynie skopiowac tekst ze swojej stronki, więc nawet za bardzo nie warto tego komentować. Ktoś chyba nie bardzo rozumie o czym jest ten film. Widać, komiksu nei czytał, zachłystnął się tym co mu koledzy napisali a że sam nie myśli za wiele to takie są efekty. Gdzie w Vendetcie krytyka państwa?? Tam jest krytyka systemu. A zły system trzeba obalić. Co do bochatera, to samotny wojownik często występuje w komiksach, taki już jest model tych historii. Nie lubisz komiksów, nie oglądaj filmu. Zreszta widać że autor nie oglądał tylko powiela cudze opinie.

ocenił(a) film na 3
Raven

Tak się składa że autor oglądał, tak się składa że system = państwo (ach ta politologia, jakie to skomplikowane!). Aha - brawo za boCHatera. A koledzy? Tak się składa że ja nie mam w zwyczaju powtarzać czegokolwiek za kimkolwiek. Nie mierz innych swoją miarą.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

No spoko tylko że V nie chce doprowadzić do kompletnego unicestwienia państwa, on chce jedynie obalić totalitarną władzę... a co będzie dalej mają zadecydować ludzie...
Wybacz nam naszą ignorancję, o Wielki Politologu....

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Kto ci powiedział że system = państwo?? Bosze aż się słabo robi. Najpierw zapoznaj się zdefinicjami. Co do politologii, to widzę, że chyba o niej nie wiesz zbyt wiele. Ale miałeś rację z bohaterem więc niech ci będzie. Z założenia nie mierzę innych swą miarą, wręcz przeciwnie, staram się być tolerancyjna. Trzeba było napisać własną opinię, chyba że to twoja widnieje na tej zabawnej stronce. Jeśli tak to cóż. przykro mi bardzo :)

ocenił(a) film na 8
Raven

tak się składa że system = państwo....vide Polska ?

ocenił(a) film na 3
Raven

Kto? Dr Norbert Gill - teoria państwa i prawoznawstwo na UAM.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Niestety chyba nie dość dokłądnie książkę czytałeś.
Państwo to terytorium, ludność i władza. Możesz je określać opisując reżim polityczny, ale nie zapominaj że te pojęcia nie są tożsame.

ocenił(a) film na 3
Raven

Proszę proszę, jaka dociekliwość. Reżim polityczny w tak wielkim stopniu determinuje funkcjonowanie państwa, że utożsamianie go z państwem jest pewnym uproszczeniem, ale sensownym i oddającym istotę rzeczy. Reżim to system a system to państwo. Państwo bez systemu nie istnieje, tak samo zresztą jak bez terytorium, ludności i władzy zwierzchniej nad ludnością i terytorium (swoją droga, definicja to na poziomie wos-u, no ale niech bedzie)

ocenił(a) film na 8
Mortuus

WSZYSCY BĘDZIECIE SIĘ SMAŻYĆ W PIEKLE !!!
(tak wynika z south parku - zbawieni będą tylko mormoni ;)
a co do political fiction, obejżyjcie sobie np. vaterland albo lepiej przeczytajcie coś Forsyth'a
co do V- jak dla mnie ciekawy, choc to nie rok 1984

ocenił(a) film na 8
Mortuus

A wszystkich faszystów (i innych ludzi nienawiści) zapraszamy w góry, toż to ponad 60 lat odkąd można było jakiegoś zakopac np. w sadzie
nienawiśc = zło (= np. szatan, choc nawet tzw. katolicy w niego nie wierzą)

z ostatniej chwili -
strona imperiumcośtam jest przerażająca - trzeba zobaczyc by uwierzyc;
nawet jeśli mają parę ciekawych obserwacji, to wyciągane przez nich wnioski..ale oddajmy głos faszystom: "Bo wyobraźnię trzeba mieć wyjątkowo rozwiniętą, aby określenie „judajczykowie” uznać za obraźliwe, a nazwanie głównych międzynarodowych organizacji żydowskich z ich roszczeniowymi szantażami „przedsiębiorstwem Holokaust”, okrzyczeć mianem antysemityzmu",
albo "Adolf Hitler zrobił, ale do końca nie pomyślał. I tak oto narodziła się do dziś paraliżująca ludzkość trauma Shoah". Są to wyjęte z kontekstu cytaty naszych drogich patriotów.
Zapraszam pod jabłonkę zanim zaczniecie mord.. (khem) oczyszczac społeczeństwo.
WŁAŚNIE PRZED TAKIMI LUDŹMI OSRZEGA FILM "V JAK VENDETTA"
- i pewnie stąd ta agresja

ocenił(a) film na 3
Niuthon

Cóż za wnikliwośc, jak miło autorowi patrzeć na reakcje na jego tekst... A wnioski... ufff, sam jesteś "człowiekiem nienawiści" skoro zapraszasz pod jabłonkę tych, z którymi się nie zgadzasz. A cytaty - faktycznie wyrwane z kontekstu.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Napisałam objaśnienie, a nie definicję, nie wszyscy tu studiują politologię i nie musza być zorientowani w niuansach. System polityczny jest elementem państwa a nie państwem sensu stricte. Ale widzę, że jesteś już tak ukierunkowany, że nie da ci sie nic wytłumaczyć.

ocenił(a) film na 8
Mortuus

najgorsze jest to, że ten faszysta wydaje się byc inteligentny - ilu jeszcze jest takich w kraju? :/

ocenił(a) film na 10
Niuthon

Może inteligentny, ale nieelastyczny, więc nie ma się czego obawiać.

ocenił(a) film na 8
Mortuus

Na początku zauważmy, że autor w swojej "miażdżącej krytyce" nie przywołuje argumentów "filmowych", nie mówi o grze aktorskiej, zdjęciach, oprawie muzycznej - on krytykuje ideę. Przy okazji postanawia ideę tą wypaczyć i pisze o "anarchizowaniu" i "lewactwie".

W swej niezwykłej przenikliwości zauważa iż "reżim to system a system to państwo, a państwo bez systemu nie istnieje". Jednak jest to spore uproszczenie - z takiego rozumowania wynika twierdzenie "państwo nie istnieje bez reżimu". Twierdzenie z gruntu fałszywe, a przy tym niebezpieczne.

Ponadto Saturious nie zauważa, że walka z chorym systemem NIE JEST tożsama z walką przeciw każdemu systemowi, nie jest tożsama z dążeniem do anarchii. Nie wiem ile autor ma lat, ale wykazuje sporą niechęć w stosunku do "komunistów" (z tym tylko, że za komunistów uważa wszystkich mających odmienne poglądy niż on sam). W każdym razie warto chyba odświeżyć mu pamięć...

"Remember, remember the 13th of December"

Przypomnij sobie powołanie WRON-u, zawieszenie nauki w szkołach, przerwanie łączności telefonicznej, godzinę milicyjną. Przypomnij sobie system donosów, szykan, przesłuchiwań. Przypomnij sobie kopalnię "Wujek", tragiczną manifestację w Gdańsku, trzech demonstrantów zabitych przez milicję w Lubinie i morderstwo Grzegorza Przemyka. Przypomnij sobie czołgi na ulicach miast.

I przypomnij sobie idee jakie mieli w sercach ludzie sprzeciwiający się "czerwonym". Przypomnij sobie demonstracje, wiece, manifestacje spacerowe i przypomnij sobie walkę tych ludzi.

W swoim zacietrzewieniu krytykujesz film wyłącznie za idee, które niesie, podczas gdy te idee przyczyniły się do upadku komunizmu w Polsce. Komunizmu, którego ponoć tak bardzo nie lubisz. Zanim wysmażysz odpowiedź zatrzymaj się na chwilę i pomyśl. I jak mawiał Roland z cyklu "Mroczna Wieża" Stephena Kinga: "przypomnij sobie oblicze własnego ojca".

ocenił(a) film na 3
Kubaki

1. Reżim polityczny to całokształt ustroju polityczno – prawnego państwa, wyznaczone legislacyjnie zasady i warunki funkcjonowania organów państwowych oraz relacje i wzajemne zależności między nimi występujące, w tym funkcjonowanie systemu egzekucji prawa i aparatu przymusu państwa z określeniem jego zadań i obowiązków oraz stosunku do ludności objętej więzią prawną z danym państwem z tytułu nadanego obywatelstwa.

Tyle definicji politologicznych. Jak łatwo zauważyć, pojęcie reżimu politycznego rozumujesz w sposób potoczny, a jak to zwykle z potocznym rozumieniem bywa, jest to rozumienie błędne.

2. Nie walka z chorym systemem jest tu istotna, ale określenie co tym chorym system jest i co chorym go czyni. Tak się składa że autor nie uznaje wszystkim ludzi o poglądach od jego dalekich za komunistów, to raczej cecha lewaków i postępowców róznej maści, że osobników o zapatrywaniach odmiennych uważają za faszystów i ciemnogród. Ale to nie jest istotne i kłócić się nie ma o co.

3. Mam poważne wątpliwości, czy opozycji antykomunistycznej w latach 70. i 80. przyświecały ideały wyrażone w postawie pana V. Idee te nie przyczyniły by się do upadku jakiegokolwiek reżimu politycznego, co najwyżej zbudowałyby inny reżim autorytarny czy wręcz totalitarny, bo apoteoza jakiejkolwiek idei – a więc także idei wolności – prowadzi najpierw do jej totemizacji, a potem totalizacji. W filmie szermowanie pojęciem wolności dobrze oddaje wolnościową żonglerkę ruchów kontestacji politycznej i kontrkulturowej. Polecam poczytać co nieco o koncepcjach wolności Ericha Fromma („Ucieczka od wolności”) – fundament współczesnej socjologii! Dobrze pokazuje mechanizmy opisane w komiksie i filmie. Po lekturze wielu nadal by się ze mną nie zgadzało, ale też przynajmniej wiedziało by o co mi chodzi w tak a nie inaczej ukierunkowanej krytyce filmu.

ocenił(a) film na 8
Mortuus

1. Zgoda użyłem słowa "reżim" w znaczeniu kolokwialnym. Ale wszyscy wiemy jakie to znaczenie (chodziło mi o system represyjny), zatem nie ma sensu spierać się o definicje.

2. Twoim zdaniem system pokazany w filmie nie był systemem chorym? Jeżeli to możliwe, proszę o dopowiedź tak/nie wraz z uzasadnieniem.

3. Jakie idee twoim zdaniem przyświecały opozycji antykomunistycznej? Przykro mi, ale twoje poważne wątpliwosci mnie nie przekonują. Zwłaszcza, że znam kilka osób, które w tej nieformalnej opozycji działały i znam ich opinię na ten temat.

Ponadto oglądając film można dostrzec, że "wolność" nie jest głównym celem V. Owszem, otworzenie oczu społeczeństwa i pokazanie ludziom drogi innej niż uległość jest dla niego ważne, ale priorytetem pozostaje zemsta. Sądzę, że nieco wyolbrzymiasz sprawę mówiąc o totemizacji i totalizacji ideii wolności w tym przypadku.

ocenił(a) film na 3
Kubaki

1. Nic dodać, nic ująć.

2. System z filmu „V jak Vendetta” to system chory – chory, bo karykaturalny, pokazany w stylu dla masowego odbiorcy, z rzeczywistym sposobem funkcjonowania totalitaryzmu nie mający wiele wspólnego. „Zły system” pokazany jest tak, jak „zły system” widzieć chce (i może zrozumieć) przeciętny zjadacz popcornu. Nie posiada cech systemu totalitarnego, totalitarnego takowe cechy w filmie pokazane są pokazane w sposób niepoważny i zniekształcony.

3. Na pewno nie idee anarchistyczne. Chyba, że mówisz o „opozycji” z Jarocina.

Członkowie zespołów punk rockowych grających w zeszłym roku koncert z okazji rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego twierdzili, że postawa powstańców była bardzo podobna do ich postawy – do buntu i walki z systemem. Chore. Dostrzegam podobny sposób rozumowania i patrzenia na pojęcie wolności z perspektywy oświeceniowej, a więc z perspektywy zniekształconej apoteozy,

4. Zemsta za niewolę jest walką za wolność. Drogi innej niż uległość? Może to państwo ma być uległe wobec obywateli? Dzisiaj wielu chce „sprawnego rządu”, ale takiego, który nie będzie ingerował w ich życie, bo oni będą „robić co sami będą chcieli”. Sprzeczność.

ocenił(a) film na 5
Mortuus

Heh, tak się właśnie zastanawiałem, że ten film to może być L jak Lewactwo, bo Busz zły bo szczypie w nerki terrorystów w guantanamo, a w polsce źli pisowcy chcą by ludzie mogli chodzić po ulicach bez ryzyka natknięcia się na kolesi biegających w przebraniu różowych fallusów :)

"pojęcie wolności z perspektywy oświeceniowej, a więc z perspektywy zniekształconej apoteozy" Podoba mi się to zdanie cokolwiek ono znaczy :)

ocenił(a) film na 8
Mortuus

Pozwolę sobie wrócić do twojego pierwszego postu, kilka słów "bieżącego" komentarza dopiszę dalej.

"Kolejny wyziew radosnej twórczości rodem z Hollywood zaatakował polskie kina."
Nikt tu nikogo nie atakował. Nikt też (mam nadzieję) w kajdanach do kina Cię nie ciągnął.

"Po apoteozie pederastii jaką była "Tajemnica Brokeback Mountain", tym razem dostajemy krytykę systemu i instytucji państwa."
W filmie pokazana jest krytyka określonego systemu, jak przyznałeś chorego, będącego satyrą totalitaryzmu. Konia z rzędem temu, kto znajdzie w filmie zdanie mówiące, że państwo nie powinno istnieć w ogóle i że każdy system jest zły.

"Anarchizujący film "V jak Vendetta" Jamesa McTeigue'a idealnie wpisuje się w postępowy nurt amerykańskiego kina."
Film nie jest anarchizujący, przedstawia pewną historię, która może się podobać lub nie. Z ciekawości - zdefiniuj "postępowy nurt amerykańskiego kina".

"Zamiast poważnego political fiction mamy jednak tylko banalną historyjkę, niedorzeczne zachowania polityków czy armii i wyeksploatowany do granic możliwości schemat samotnego wojownika o "wolność"."
Nie przypominam sobie (może to starość), aby jakaś zapowiedź filmu informowała, że oto dostaniemy "poważne political fiction". Co jest, a co nie jest banalne może być natomiast sprawą dyskusyjną. Fabuła porusza wiele problemów, choć oczywiście wolno Ci postrzegać ją jednopłaszczyznowo. Zachowań polityków nie widzimy w filmie zbyt wiele, zachowań armii prawdę mówiąc nie widzimy wcale. Może jakieś konkrety? Jeśli się nad tym zastanowić można powiedzieć, że niemal każdy motyw w dowolnym filmie jest "wyeksploatowany do granic możliwości" i poprzeć swoją tezę dziesiątkami przykładów.

"Z jednej strony film swoim poziomem idealnie pasuje do popcornu i coli, z drugiej jednak, oswaja anarchię i podważa autorytet państwa pod przykrywką walki z totalitaryzmem. "V jak Vendetta"? Raczej "L jak lewactwo"."
No cóż nie będę się czepiał podsumowania, w zasadzie musiałbym powtórzyć sporą część z tego co już napisałem.

A teraz obiecane kilka słów komentarza do ostatniej wypowiedzi.

"Nie posiada cech systemu totalitarnego, takowe cechy w filmie pokazane są pokazane w sposób niepoważny i zniekształcony"
Zatem nie posiada czy może jednak posiada z tym, że pokazuje je w krzywym zwierciadle? Albo rybki albo akwarium.

Dalej - nie odpowiedziałeś na moje pytanie - jakie idee twoim zdaniem przyświecały opozycji antykomunistycznej? Nie pytałem o to, jakie one nie były. Ponadto opinia zespołów punk rockowych mnie średnio interesuje i nie - nie mówiłem o "opozycji" z Jarocina.

Zemsta za niewolę niekoniecznie jest walką o wolność. Podobnie jak zemsta za złamaną rękę nie jest walką o zdrowie. Nie napisałem nigdzie, że te motywy się wykluczają, ale jeden z drugiego nie wynika - są równoległe.

Nie napisałem, że państwo powinno być uległe wobec obywateli. Proszę nie stosuj takich chwytów erystycznych. Aby jednak zaspokoić ciekawskich - uważam, że państwo powinno respektować potrzeby obywateli, a to zgoła co innego.

PS.
Przypominam, że dyskutujemy o filmie, nie o komiksie Alana Moora. A film ów od komiksu znacząco się różni, na tyle, że powinniśmy patrzeć na obydwa jak na dwa oddzielne obrazy. W filmie V pokazany jest jako postać zdecydowanie pozytywna, w filmie V NIE JEST anarchistą - między innymi dlatego Alan Moore odrzucił scenariusz i odciął się od ekranizacji. A skoro film nie mówi o anarchii trudno aby był jej apoteozą.

Komiksowy V jest postacią dużo bardziej ekstremalną i niewątpliwie jest anarchistą. Ale komiks również apoteozą anarchii nie jest. Moore mówi: "Czy ten gość [V] ma rację? Czy może jest szalony? Nie chcę mówić ludziom co myśleć - chcę im powiedzieć żeby po prostu myśleli i zastanowili się nad tymi bezsprzecznie ekstremalnymi postawami, które pojawiają się w ludzkiej historii nader regularnie."

PPS.
Negative2@ ... zdanie, o którym piszesz nic nie znaczy. Ot zwykły bełkot pseudointelektualny.

ocenił(a) film na 3
Kubaki

"Kolejny wyziew radosnej twórczości rodem z Hollywood zaatakował polskie kina."
Nikt tu nikogo nie atakował. Nikt też (mam nadzieję) w kajdanach do kina Cię nie ciągnął.

W sumie to Cię dobrze podsumowuje. A myślałem że rozmawiam z kimś nieco bardziej inteligentym.

Kończe dyskusję, wolę rozmawiać z ludźmi z IQ nieco wyższym od średniej krajowej. Zamiast kontrargumentów dostaję idiotyczne przekształcanie znaczeń i sensów słów. Nadajemy na innych częstotliwościach.

Jeżeli ostatnie zdanie jest dla Ciebie pseudointelektualnym bełkotem, przepraszam uroczyście. Odważyłem się tylko zacytować ks.bp.prof. Marka Jędraszewskiego i krótki fragment jego wykładu o koncepcjach Ericha Fromma z filozofii chrześcijaństwa. Ach ja głupi, ach jaki ze mnie ćwok. Już więcej nie piszę bo obrażam Twoje wielkie "Ja", o Twoim jeszcze większym "Mnie" nie wspominajac. Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię (koncepcje osobowości Jean'a Piaget'a). Och nie!!! Znowu mi wyszedł ten bełkot pseudointelektualny, już kończę!!!

ocenił(a) film na 8
Mortuus

Cóż, nie pierwszy raz widzę, jak ktoś kończy rozmowę w ten sposób w chwili gdy brakuje mu argumentów. Zwykle warto na koniec opluć adwersarza i skrytykować jego IQ. Typowy brak umiejętności przyznania się do porażki (połączony z nieumiejętnością wychwycenia sarkazmu). Nie ma o co się burzyć, żegnam ciepło i życzę więcej szczęścia w przyszłych dyskusjach.

ocenił(a) film na 5
Kubaki

Dwaj mistrzowie cientej riposty. Pamiętajcie, że kłócenie na necie jest jak olimpiada dla upośledzonych, ale i tak szło wam nieźle, bo przez chwile było konstruktywnie miast: ty mocherze!! ty lewaku!!

ocenił(a) film na 2
Kubaki

No cóż panie jimBo obserwując tą rozmowę można śmiało powiedzieć że jedyną osobą, którą można podejrzewać o brak argumentów jesteś tylko ty. Zresztą nie dziwie się, bo ty nie rozumiesz o czym pisze Saturious, to widać po twoich ostatnich postach, więc nic dziwnego że Saturious nie ma już ochoty z tobą rozmawiać. Radze pogłębić wiedze z zakresu socjologii i historii , to tak na przyszłość.

ocenił(a) film na 8
Kubaki

Negative2@ ... dzięki za komplement, choć fakt, że wrzuciłeś nas obu do jednego worka powoduje u mnie lekki dyskomfort ;)

Nie do końca jednak zgadzam się z opinią jakoby kłótnie w internecie były niczym "olimpiada dla upośledzonych". Tak zwane "flame-wars" często wymagają od zaangażowanych stron wysilenia szarych komórek, a często są też czystą rozrywką. No i nie każda wymiana zdań jest kłótnią, w czasie tej dyskusji działałem w trybie "flame off".

Wiem, że nie powinno się kopać leżącego, ale Saturious wycofał się (w pożałowania godnym stylu) gdy poprosiłem o odpowiedzi na pytania których unikał i przedstawiłem kilka dodatkowych argumentów. Na "do widzenia" postanowił użyć techniki którą stosował już wcześniej - "samobiczowanie". Drogi Saturiousku czytasz to? Nie bądź dla siebie taki okrutny, nikt nie nazwał Cię tutaj ćwokiem, czy wcześniej świnią dopóki TY SAM tego nie zrobiłeś. Jeżeli miał to być sarkazm, to raczej niezbyt wyszukany.

Satu twierdzi, że nie jestem dla niego odpowiednim przeciwnikiem w dyskusji. No cóż, a kto jest? Proszę spojrzeć na jakie posty odpowiadał nasz bohater zanim odwiedziłem jego wątek. Nie mam przy tym na celu obrażenia autorów tych postów - jeżeli ktoś z was czuje się dotknięty - przepraszam. Po prostu w większości nie były one nawet skierowane bezpośrednio do autora tematu, na ogół były to luźne komentarze bez głębokiej argumentacji. Oto na jakich częstotliwościach "nadaje" Saturious. Oto jego ulubiony rodzaj wroga.

PS.
Satu, jeszcze raz do Ciebie. Wiesz dlaczego wspomniane wcześniej zdanie JEST bełkotem pseudointelektualnym?

Nie ma zdefiniowanego pojęcia "perspektywy oświeceniowej" ani "perspektywy zniekształconej apoteozy". Zdanie może być interpretowane na dziesiątki sposobów, a nie wnosi kompletnie nic. Swoje poglądy w tej materii wyraziłeś wcześniej dość wyraźnie, a ów "cytat" ma tylko podkreślić twoją erudycję kilkoma mądrze brzmiącymi słowami. Jest to kolejny chwyt erystyczny z twojego arsenału.

Być może ks.bsp.prof. Marek Jędraszewski wyjaśnia co jego zdaniem kryje się pod tymi pojęciami, być może nie. Ale ponieważ pierwotnie nie podałeś źródła - cóż, nie każdy musi odnajdywać się w tej samej dziedzinie wiedzy co ty. Nawet gdyby tak było nie każdy ma obowiązek znać prace wszystkich autorytetów z tej dziedziny.

Rada na przyszłość - jeżeli przywołujesz czyjeś słowa podawaj autora i używaj cudzysłowów. Jeśli chcesz być miły możesz podać też tytuł i numer strony odpowiedniej publikacji lub link do artykułu w internecie. Nie oszukuj się jednak, autorytety NIE wygrają za Ciebie dyskusji jeżeli argumentom brakuje spójności i urągają logice.

ocenił(a) film na 10
Mortuus

Hmm, gdyby nie zdania:
"Po apoteozie pederastii jaką była "Tajemnica Brokeback Mountain""
(nie widzę związku)
oraz
"Raczej "L jak lewactwo""

to byłby to dość rzetelny opis filmu, poziom faktycznie nie jest na miarę political-fiction ale nigdy nie miał być, to po prostu film łatwiejszy do przełknięcia dla ludzi nie widzących przemian jakie się wokół nich dzieją.
Podobnie było z Matrixem, tyle że tam było nawet bardziej zawoalowane.

Ale porównanie anarchizmu do lewactwa nie jest fair. Krytyka systemu byłą w latach 45-89 domeną prawicy więc nie widzę sensu nazywanie anarchistów lewakami. SOLIDARNOŚĆ TEŻ KRYTYKOWAŁA PEWIEN TOTALITARNY SYSTEM, to było złe?

A "V" nie był samotnym wojownikiem, raczej liderem powstania (jak np Wałęsa)

PS: O gejach się nie wypowiadam, nie moja broszka, ani film nie był o nich

gumoleon

To byłby dość rzetelny opis filmu, gdyby nie:
- z kapelusza wzięte przywołanie "Tajemnicy Brokeback Mountain"
- sprowadzenie całości do anarchizmu/lewactwa
- brak argumentów typowych dla rzetelnego opisu (analiza fabuły, reżyserii, gry aktorskiej, zdjęć, muzyki itp.)

Odwołanie do anarchizmu/lewactwa znajdujemy niemal w każdym zdaniu. JEDYNA słuszna uwaga dotyczy tego, ze film nie jest poważnym political fiction... z tym tylko, ze nigdy nie miał nim być. Jednym zdaniem: byłby dość rzetelny opis filmu, gdyby napisał go ktoś inny, podchodząc do sprawy rzetelnie :)

Mortuus

Po pierwsze - Saturious - jesteś śmieszny. Nie rozumiesz i chyba nigdy tego nie pojmiesz, że film można postrzegać w inny sposób niż robisz to Ty.

- przeciętny widz nie widzi tam anarchizmu i lewactwa,
- nawet gdyby tak było, przeciętny widz nie zmieni poglądów po jego obejrzeniu (podobnie jak Ty tego nie uczyniłeś),
- nawet średnio rozgarnięty widz zauważy mnogość wątków, której ty nie widzisz,
- większość widzów nie będzie się dopatrywało "krytyki wszelkich systemów", zobaczy zaś przestrogę przed totalizacją,
- inteligentny widz dostrzerze brzytwę ironii w dialogach,
- spragniony rozrywki widz będzie się cieszył rozwijającą się akcją.

Co do dyskusji JimBo vs. Saturious - moim zdaniem 5:0 dla pierwszego. Dlaczego?

1. Saturious nie odróżnia filmu od komiksu, mimo ze dzieła te są od siebie odległe a profil bohaterów zupełnie inny. Miksuje ze sobą elementy obu w odpowiednich dla swoich poglądów proporcjach (mimo tej sztuczki i tak nie jest w stanie odeprzeć kilku ważnych argumentów).

2. Nie chce przyjąć do wiadomości, że fabuła rozwija się na wielu płaszczyznach. Dostrzega jedynie motyw wolnościowy, który najwyraźniej jest charakterystyczny wyłącznie dla dzieł lewackich i anarchistycznych.

3. Nie potrafi pojąć, że walka z chorym systemem nie jest tożsama z walką z KAŻDYM systemem... sam przyznał, że system w filmie jest chory (jest karykaturą totalitaryzmu).

4. Po przywołaniu porównania do walki z komuną czasów PRLu stwierdził, ze nie była to walka o wolność... przy czym nie jest w stanie powiedzieć o co jego zdaniem chodziło ówczesnym opozycjonistom.

5. Było też kilka "mniejszych" wpadek. Saturious przeczył sam sobie i wkładał w usta adwersarza zdania, których ten nie wypowiedział. Gdy nie wytrzymał presji podjął nieudolną próbę zdyskredytowania przeciwnika w stylu "jesteś głupi i już". Poziom pieluch i piaskownicy, a nie dorosłego faceta który twierdzi że jest inteligentny.

To tyle z mojej strony.