PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298618
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

dla mnie arcydzieło mówiące jak bardzo jesteśmy uzależnieni od systemu i jemu podporządkowani. Świat w filmie powinien być nam bliski ponieważ mieliśmy podobny
okres nazywany komuną .
Jedynym dla mnie minusem jest scena w zwolnionym tempie .
ARCYDZIEŁO

ocenił(a) film na 10
mazi1ccm

Mnie również film zafascynował ;)
V był po prostu nieziemski ;*
Pozdrawiam ;)

mazi1ccm

dla mnie też ARCYDZIEŁO ;D

ocenił(a) film na 9
mazi1ccm

Zabawne, że porównujesz konserwatywny rząd (przedstawiony w filmie) z komunizmem, gdyż film ma charakter zdecydowanie lewicowy. W sumie jednak masz całkowitą rację i powinniśmy ten film traktować nie jedynie jako wspomnienie przeszłości, lecz także jako ostrzeżenie przed (być może niebezpieczną) przyszłością.

ocenił(a) film na 10
dardevon

Ja pójdę nieco dalej i stwierdzę, że film powinien nam być bliski nie dlatego, że był podobny, a dlatego, że JEST podobny. Weźmy na przykład nasze stacje telewizyjne: TVP oraz TVN. Ci reprezentują tych, ci tamtych. By posiadać głosy wyborców musisz mieć swoją telewizję. Ludzie nie kierują się rozsądkiem w wyborach, a reklamą, którą oglądają codziennie w TV. Inne - całkiem nowe partie nie mają nawet szans zaistnieć. W filmie "V jak Vandetta" ukazana jest telewizja podporządkowana rządowi. Czy u nas jest inaczej? Wszak sam Prezydent powiedział odnośnie debaty wyborczej na Prezydenta RP: "Ja oraz Pan Kaczyński powinniśmy mieć osobną debatę, ponieważ liczymy się bardziej". Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
tomis922

Dla Mnie film ma głębokie przesłanie i to bardzo:)
Podobała mi sie postać ' V '

ocenił(a) film na 7
dardevon

Dyktatury nie maja pogladow politycznych, one sa tylko tlem dla wladzy absolutnej, a ta jest niedpartym afrdyzjakiem zawsze. Nikt tu nie zwrocil uwagi na prowokacje rzadu, ktora pozwolila owa wladze absoloutna uzyskac..... : "Ci, ktorzy poswiecaja wolnosc dla bezpieczenstwa, nie zasluguja na zadne z nich" B. Franklin

ocenił(a) film na 10
mazi1ccm

Dla mnie również arcydzieło :) I zauroczyła mnie postać V :)