Po przęcietnej " Superprodukcji" Machulski znowu wraca do wielkiej formy i pokazuje na co tak na prawdę go stać! "Vinci" posiada barszo dobry scenariusz autorstwa samego Machulskiego który trzyma w napięciu a jednocześnie bawi. Na uwagę zasługują także nieoczekiwane zwroty akcji oraz śmieszne dialogi. Mi też podobał się duet Szyc and Więckiewicz oraz Dorociński w roli policjanta Wilka. Zabawne jest też nawiązanie do słynnego serialu "Stawka większa niż życie". W jednej ze scen gdy Julian proponuje Magdzie namalowanie kopii obrazu a ta odmawia wtedy Julian mówi: Można dużo zarobić Kloss dużo dolarów Kloss. Jest to oczywiście cytat z 17 odcinka kultowego serialu gdy to amerykański szpieg Anna Maria Elken usiłuje przekupić Klossa. Ja oglądałem ten film po raz drugi i nie żałuje tego: nadal się go świetnie ogląda i nadal bawi tak samo gdy oglądałem go po raz pierwszy. Na minus należy natomiast zaliczyć scenę z zapadająco się karetką: niestety twórcy efektów specjalnych nie wysilili się i ta scena po prostu wola o pomstę do nieba. Moim zdaniem dla fanów polskiego kina jest to pozycja obowiązkowa. Z pewnością obejrze ten film po raz kolejny bo naprawdę jest co ogladać. Moja ocena 8 na 10. Brawa dla mistrza Machulskiego!!!!