Vinci

2004
7,1 263 tys. ocen
7,1 10 1 263249
7,0 57 krytyków
Vinci
powrót do forum filmu Vinci

SPOILERY

Cuma niecierpliwił się i stresował przy weryfikacji autentyczności obrazu przez Grubego, mimo iż był przekonany, że to oryginał. Gdy skanowanie „Damy z gronostajem” nie wykazało oszustwa poczuł ulgę będąc jednocześnie zdezorientowany zaistniałą sytuacją. Szerszeń podmienił obraz na podróbkę, ale Cuma o tym nic nie wiedział do momentu powrotu do więzienia.

Z punktu widzenia pierwotnej koncepcji rabunku wykonanie kopii obrazu jest niepotrzebne. Podróbka ostała pozostawiona w tunelu w celu opóźnienia pościgu co miało rzeczywiście marginalne znaczenie na to czy kradzież się powiedzie. Podczas "meczu" pierwotny plan się nie powiódł i falsyfikat obrazu faktycznie był przydatny później Cumie, jednak pierwotnie nie zakładali takiej ewentualności jak pozostawienie oryginału w karetce.

W jakim celu Sykalska kupiła podróbkę obrazu, skoro Hagen zaproponował jej zakup oryginału? Możliwe że nabyła go po to by móc powiesić w swojej „kapliczce” oryginał wmawiając gościom iż to podróbka nie wzbudzając podejrzeń zamiast kryć się z nim niczym Kreft.

Mimo paru nieścisłości oraz skradzionego z „Włoskiej roboty” motywu wybuchu asfaltu pod furgonetką „Vinci” daje nadzieje na to, że i rodzime produkcje mogą trzymać wysoki poziom.

ocenił(a) film na 9
Queston

Z trzecim akapitem nie do końca mogę się zgodzić.. Głównym powodem dla którego Sykalska kupiła podróbkę obrazu to to aby swobodnie przewieść przez granicę "orginał" .. Jest scena Sykalskiej z wilkiem kiedy tam mówią o cle na podróbę..

ocenił(a) film na 9
Playfairr

http://www.filmweb.pl/film/Vinci-2004-113329/discussion/Mam+jedno+pytanie+(SPOIL ER),1533488
Tu wyjaśniam, jak JA rozumiem sprawę z Sykalską

ocenił(a) film na 9
Queston

1. Wytwór twojej wyobraźni.
2. Szerze mówiąc nie zrozumiałem o co ci chodzi. Dlaczego uważasz ,że z wg pierwotnego planu kopia nie była potrzebna? Właśnie była. Wg pierwotnej koncepcji (spoiler) mieli zostawić kopie (że niby nie mogli jej wynieść) aby wilk nie blokował miasta i żeby cuma i szerszeń mogli uciec.
3. Sykalska kupiła kopie oficjalnie, tak naprawdę zrobiła to tylko po to by móc wywieść za granicę oryginał (wilk musiał podpisać pozwolenie).

ocenił(a) film na 9
Queston

Mnie zastanawia co innego. Jeśli wysyła się obraz karetką (tak incognito) to po co razem z karetką wysyłać dwóch policjantów na motorach i nieoznakowany radiowóz?

ocenił(a) film na 9
Xavras

Ta i jeszcze po kradzieży informacja dziennikarki że "karetką jadąca do chorego" niespodziewanie zapadła się pod ziemie.. :)