Władcy umysłów

The Adjustment Bureau
2011
6,8 90 tys. ocen
6,8 10 1 90251
5,6 19 krytyków
Władcy umysłów
powrót do forum filmu Władcy umysłów

Tak, infantylne określenie "głupi" tu pasuje, bo film jest właściwie bezsensowny. Jest jakiś... za prosty, zbyt nieskomplikowany, jakby stworzony dla idioty. Niby założenie piękne - o przeznaczeniu, miłości, Drugiej Połówce. Ale kompletnie nie wyszło :( Szkoda wielka, bo naprawdę napaliłam się na tę pozycję.
Ktoś napisał że to film dobry dla pary? Ja go oglądałam z narzeczonym i po seansie mieliśmy dokładnie te same odczucia. Nie podobał nam się.

ocenił(a) film na 3
Sighma

Mam dokładnie takie same odczucia.

ocenił(a) film na 5
Sighma

Może nie określiłabym tego filmu 'głupim' a raczej zwyczajnie banalnym.. Z tego filmu zapamiętam jedynie słowa, które padają na koniec - "Większość ludzi żyje na swojej ścieżce za bardzo przestraszona przed spróbowaniem innej drogi. Ludzie, którzy nie mają pojęcia czym jest wolna wola dopóki nie muszą o nią walczyć (...)" Banalne? Ale prawdziwe.

użytkownik usunięty
goryczka_

a tak dla przykładu zapodaj nam jakiś niebanalny tekst...

użytkownik usunięty
Sighma

Cos w tym jest.

Zajebiście. Widzę, że Filmweb sam jest takim Adjustment Bureau. Tu było jeszcze z 9 postów, które w magiczny sposób wyparowały... Chairman rozpisał inny plan dla tego wątku?

ocenił(a) film na 7
the_boutique

Właśnie. Sądzę, że przez to, że usuwano posty-spamy reklamujące jakiś blog. Tylko moderator trochę się zapędził i pousuwał też normalne posty (w tym mój).

ocenił(a) film na 6
Sighma

Film na pewno nie jest głupi. Nie wiem jak możesz tak twierdzić. I na pewno jest bardziej skomplikowany od przeciętnego sci-fi.

ocenił(a) film na 7
lostek815

Ten film byłby dobry, gdyby był tylko jednym z odcinków dłuższego serialu. Np. "Masters of SF". Jako coś samodzielnego, jak na SF, za bardzo skupia się na dwojgu ludziach mimo, że opowiada o rzeczach "wielkich" - jak panowanie na światem, globalnej destrukcji itp.
Jak dla mnie - typowy melodramat ze wstawkami SF, czy jakoś tak. :)

ocenił(a) film na 7
Ogre2000

Właśnie to samo napisałam tu wcześniej, ale moderatorzy skasowali nasze posty :)
Napisałam że byłby fajny jako krótka forma, np. odcinek Po tamtej stronie czy Strefy mroku.

ocenił(a) film na 6
Ogre2000

O tak, tak! Zgadzam się z tym, że film jest jakiś taki za prosty i z tym, że to raczej melodramat ze wstawkami sc-fi. Uwielbiam sc-fi, szykowałam się na dobre kino sc-fi, a tu połowa filmu zleciała na scenach głównego bohatera wciąż odszukującego swojej ukochanej... Uważam, że z tego pomysłu na film można by wycisnąć dużo więcej.

A i jeszcze jedno - słyszałam, że film jest czasem porównywany do Incepcji... Ciekawe z jakiej racji. To jakaś bzdura.

ocenił(a) film na 7
aquashe

Jak dla mnie to mieszanina:
Vanila Sky - dwie osoby "przeznaczone" sobie,
13 pokój - przechodzenie przez drzwi,
i trochę książki "Koniec Dzieciństwa" - Panowanie nad światem.
Chociaż film powstał na podstawie książki K. Dick'a (jeszcze nie czytałem) - to nie sądzę, że jest taka nudna. Porównam w najbliższym czasie.

ocenił(a) film na 8
Sighma

Nie zgadzam się z Wami. Może film był prosty i nieskomplikowany, ale taki filmy też powinny być, prawda? Bo jeśli oglądalibyśmy tylko filmy takie jak Kod Nieśmiertelności, Incepcja [ które bardzo mi się podobały ], to w końcu by nam się znudziły! Czasem trzeba odciążyć umysł. Mi film bardzo się podobał i nie rozumiem Waszego niezadowolenie, ale spoko.

ocenił(a) film na 7
nikonamka11

Moje niezadowolenie wynika z faktu, że spodziewałam się mocnego s-f, a nie ciapowatego melodramatu. Mam wrażenie że film był taki...miałki, nijaki... "Władców umysłów" włączałam nastawiając się właśnie na coś w rodzaju Incepcji. Przypominam, że nawet tak był reklamowany. Aha, i mogę dodać że cukierkowe zakończenie w ogóle pogrążyło ten film.

ocenił(a) film na 8
Sighma

Ym, co do zakończenia to może masz trochę racji. Ale skoro poszli już w niezbyt skomplikowany film to chodziło o to, że wszystko fajnie się skończyło. Szczerze to myślałam, że może ją zabiją albo coś w tym stylu. Film mógłby mieć większego pazura, ale i tak baardzo mi się podobał ( ;

użytkownik usunięty
nikonamka11

masz jakieś problemy w rodzinie? ale beton. Przecież od 1/4 filmu było wiadomo żenikt nie zginie a conajwyżej może zostać zresetowany

ocenił(a) film na 8

To nie ma nic do filmu kolego. I może naucz się poprawnie pisać to będzie można cię lepiej zrozumieć.

ocenił(a) film na 7
Sighma

Widzisz prostote w sterowaniu ludzmi?Zajmij sie tylko romansami. :-)

ocenił(a) film na 5
Sighma

jak dla mnie film za płytki, chcieli zrobić coś ciekawego, ale im nie wyszło... liczyłem na więcej.