W stronę morza

Mar adentro
2004
7,7 24 tys. ocen
7,7 10 1 24218
7,7 17 krytyków
W stronę morza
powrót do forum filmu W stronę morza

Uważam ze odbiór tego filmu jest rzeczą jak najbardziej subiektywną i zależy głównie od tego na ile uwieżymy i na ile polubimy głównego bohatera. Otóż ja niestety ani go nie polubiłem ani nawet nie uwierzyłem mu w to że cierpi. Jeśli chodzi o mnie to tten aktor sprawiał wrażenie jakby dobrze się bawił, jakby między kręceniem poszczególnych scen nic innego nie robił tylko śmiał się i robił głupie kawały innym członkom ekipy. Postać ta nie przekonała mnie także ze względu na scenariusz - jest kreatywna, pomysłowa, potrafi się zmobilizować.
co zatem ma powiedzieć jego brat? po nim faktycznie widać cierpienie, ból istnienia, jemu rzeczywiście nie jest wesoło ani dobrze żyć. a co ma powiedzieć ten sfrustrowany ksiądz, który go odwiedza?

ocenił(a) film na 8
pozytywny_zawodnik

ja zaś uważam że odbiór w ogóle każdego filmu jest sprawą subiektywną i nie wyobrazam sobie by bylo inaczej..
ale jak mogłeś nie zauwazyc cierpienia w tym człowieku, tzn. w jego grze? czy dla ciebie cierpiący czlowiek to ten ktory placze, rozpacza, rwie wlosy z glowy, zero uśmiechów..?
"kiedy człowiek jest bez przerwy zalezny od innych, uczy sie plakac, usmiechajac sie."

ocenił(a) film na 10
pozytywny_zawodnik

a co pozostalo czlowiekowi, ktory 27 bodajze lat lezy sparalizowany, niz smianie sie ze swojej sytuacji? "placz przez smiech" , ale nie bede wiecej komentowal, masz racje, odbior filmu to sprawa jak najbardziej subiektywna

ocenił(a) film na 10
baku

ja sadze ze nie chodzi tu o gre aktora, wedlug mnie tak mialo byc, on mial wlasnie stworzyc taka kreacje, taki byl ten bohater
i przykro mi ze spogladasz na to wszystko jednowymiarowo, bo wydaje mi sie ze cierpienia bylo wiele.. tak samo w zachowaniu ramona jak i jego przyjaciol, trzeba tylko uwaznie sie przyjzec, i to z kilku stron
zreszta caly film jest utrzymany w dosc niepokojacej atmosferze i dziwi mnie ze na to nie zwrociles uwagi, a szkoda

ocenił(a) film na 8
pozytywny_zawodnik

Zmieniłem zdanie co do tego filmu. Dodałem go do ulubionych. Największe wra żenie robi na mnie scena kiedy to w myślach wstaje i wzbija się do lotu. Cudowna scena... Kiedy oglądałem go poraz pierwszy miałem okres. Za drugim i trzecim razem już odebrałme go zupełnie inaczej

ocenił(a) film na 7
pozytywny_zawodnik

Mnie też film nie zachwycił. Owszem podejmuje trudną tematykę bo mamy tu i eutanazję, i miłość, i rodzicielstwo jeśli dodam do tego dobrą grę Javiera plus smaczek w postaci relacji Ramon-ojciec Ramona mogę z czystym sumieniem dać 7/10.