Zadaję to pytanie fanom gier i książek, którzy widzieli już film.
Ja sam wychowałem się na WC 1 i 2, więc dla mnie ideałem wyglądu orka są rysunki Chrisa Metzena z 95go. Oto dwa przykłady:
Człowiek zabija orka:
http://s31.postimg.org/4l5m022sb/Warcraft_Metzen_717289.jpg
Ork jest bardziej umięśniony, ale niewiele wyższy od człowieka.
Pojedynek orka z człowiekiem:
http://games.enet.com.cn/zhuanti/wow/attachments/sots/metzen/WarCraft_Metzen027b .jpg
Ork ma wielki łeb i bary, ale jest tego samego wzrostu co człowiek.
W filmie orkowie bardziej przypominali ogry (z WC2) - dużo wyżsi od ludzi, prawie dwukrotnie szersi, ogromne mordy itd.
Nie przeszkadzało mi to w odbiorze filmu, ale pomyślałem sobie, że gdyby autorzy postawili na wygląd orka circa 1995 to zamiast wydawać furę kasy na CGI mogliby po prostu zatrudnić wielu wysokich i umięśnionych statystów. :)
Mówię to trochę pół żartem bo wiele i tak trzeba byłoby wykończyć graficznie, ale skoro są tacy aktorzy jak Hafþór Júlíus Björnsson (GOT) i Andreas Cahling (Kung Fury) to znalezienie w Hollywood 20-30 mięśniaków do zagrania "bezimiennych" orków nie stanowi chyba problemu.
Swoją drogą pojedynek Björnsson vs Cahling jako Durotan vs Gul'Dan byłby EPICKI! :D
Co wy na to?
Niestety w WoWie zmienili koncepcję ich wyglądu i twórcy filmu chcieli podporządkować się głównie fanom tejże gry. Też wolałbym orków takich jak na w/w rysunkach, ale co zrobić :P
O! Ktoś mnie popiera w tym temacie :D :D Jakiś czas temu pisałem o tym na tym forum, ale nie zostało to zbyt optymistycznie przyjęte. Kilku ludzi pisało, że wymyślam, bo orkowie zawsze tacy byli tylko grafika była zbyt prymitywna, żeby to pokazać... a tu proszę, nie jestem sam :)
"Ja sam wychowałem się na WC 1 i 2, więc dla mnie ideałem wyglądu orka są rysunki Chrisa Metzena z 95go"
Ja tak samo :)
Duncan Jones na szczęście też grał w WC1 i 2, a film, moim zdaniem, udało mu się zrobić w duchu tych starych gier z garścią elementów i stylistyki z WoWa. Fajnie to wykonał pod tym względem. Spaja Warcrafta z lat 90-tych z tym po 2000 roku.
Pewnie macie rację, studio spodziewało się chyba większej liczby widzów grających w WoWa niż pamiętających WC 1 i 2, więc fabuła jedynki a wygląd WoWski. :P
Trochę zaskoczyło mnie też, że Garona miała duże kły. W niektórych źródłach (no komiksy) kły Garony nie wystają z ust, więc myślałem, że tak samo będzie w filmie, a tu proszę. Trochę to było komiczne, ale bez przesady.