PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=334999}
6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 115998
4,9 41 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek

Gdzieś tu wyczytałem porównania do Władcy Pierścieni na temat tego jak może być wykonany film. Jak by tego filmu nie zrobili (jeśli w ogóle zrobią) to poza ogromną kasą nazbiera dużo negatywnych ocen. Władca Pierścieni był na podstawie książki i nie ma co tu porównywać. Warcraft jakiego nie miałby scenariusza spotka się z odmową fanów ze względu na aktorów. Nie mówię że będą grali źle ale ludzie wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do genialnych Blizzard'owych animacji! Jeśli film Warcraft na podstawie gry nie będzie animacją, jest z góry skazany na klęskę...

snickersuper

To prawda, porównywanie Warcrafta, o ile powstanie, z Władcą Pierścieni jest mocno nietrafione, i z zasady musi wypaść negatywnie dla W.. Ale jest też naturalne, tu i tam mamy do czynienia z fantasy, do tego z dosyć podobnymi rasami. Może W. nie jest od razu skazany na klęskę, ale ciężko będzie sprostać oczekiwaniom fanów, niestety...

snickersuper

Fajnie tak sobie pogdybać co? Ja za to z tajnych źródeł wiem że będzie o wiele lepszy od LOTR i nawet dostanie 12 oscarów!

icansee

Zapytaj tego cwaniaczka o liczby Totka.

ocenił(a) film na 8
snickersuper

Zgadzam się, że jedynym dobrym wyjściem jest animacja. Mam taką cichą nadzieje, że data premiery jest ustalona dopiero za trzy lata, po to by Blizzard (lub coś innego) miał czas na stworzenie animacji, której stworzenie jak wiemy zajmuje trochę czasu.

snickersuper

Pewnie masz rację, znając ludzi za pewne tak będzie. Natomiast ja osobiście chętnie zobaczę aktorów w rolach postaci z gry :)

snickersuper

hmm panowie, czy wy w ogole znacie uniwersum warcrafta? jest ono xxxx razy wieksze niz wladcy pierscieni. Jakbym mial porownywac jest troszke mniejsze niz to ze star warsa, takze nie wiem o czym wy bredzicie ;o

ocenił(a) film na 9
jezior1

jezior mylisz sie, mimo wszystko uniwersum warcrafta nie jest tak ogromne jak lotr (patrz silmarilion chociazby), nie chce hejtowac tutaj warcrafta gdyz sam kocham swiat azeroth i cala warcraftowa otoczke. ale na pewno nie jest wieksze od lotra

Zukokku

z tego co widze to wladca pierscieni sklada sie z 6 ksiag. swiat warcrafta to nie tylko to co widzimy w wowie, ani to czego nie zobaczylismy w zadnym rtsie z serii warcraft. do tej pory jest chyba 15 ksiazek? w kazdym badz razie historia arthasa jest tylko malym zalazkiem. ja chcialbym zobaczyc kilka ekranizacji, od tytanow, starych bogow, do aktualnych dziejow. czekam tez na powrot sargerasa, mam nadzieje ze zobaczymy go na zakonczenie wowa :)

ocenił(a) film na 7
jezior1

Nie liczy się ilość książek (ksiąg), no proszę Cię :P
Nie zapominaj, że to Tolkien był pierwszym który w zasadzie STWORZYŁ kanon fantasy, na którym bazuje się do dziś (i z którego czerpał również Blizzard)

ocenił(a) film na 9
Cerberus094

Jeżeli pomysły z WarCraft brały się od tolkiena, to najlepszą rzeczą jaką zrobili to:
Wygląd i historia orków, trollów i goblinów.

ocenił(a) film na 9
Zukokku

WarCraft
- Dwa światy
- 13 ras
Te dwa elementy świadczą o sporym ogromie WarCraft.

A historii o dziejach z lotr i wc można pisać w nieskończoność.

Nie mam pojęcia jakie mają powierzchnie światów wc i lotr.

ocenił(a) film na 9
AncientWizard

uniwersum Warcrafta to nie tylko Azeroth i Draenor, WoWwiki przedstawia nam jeszcze więcej różnych światów(wystarczy nawiązać do Sargerasa który przejmował każdy napotkany przez siebie świat, jedynie Azeroth i Argus przeciwstawił się legionowi, gdzie Argus poległ.) to samo tyczy się ras, nie ograniczajmy uniwersum ze względu na to co jest przedstawione w WoWie czy Warcraftach bo to jest kropla w morzu lore.

zgodzę się z faktem o pisaniu w nieskończoność o obu światach(może o to chodzi?) i jednocześnie chciałbym zwrócić honor Jeziorowi odnośnie wielkości lore(nie brałem pod uwage wówczas tych różnych światów)

Co nie zmienia faktu że LOTR jest ojcem wszystkich fantasy jakie powstały i będą powstawać.

P.S

Jezior1 również czekam z wielką nadzieją aż Sargeras pojawi się w World of Warcraft ; )

ocenił(a) film na 9
Zukokku

No nie zapominajmy o mitologii.
No, ale tak jak w muzyce klasyką gatunku nie są te najdawniejsze utwory. Lotr może być takim klasykiem wśród powieści fantazy.

Ja lubię oba uniwersa. Jak wiele wszystkich dotąd twórczość chciałbym spotkać w jednym :D

A tak ogólnie to powstały jakieś dzieła z fantazy w czasie Lotr?

snickersuper

gówno prawda....tez tak myslalem ale zmieniłem zdanie ty tez lepiej to zrob

ocenił(a) film na 8
snickersuper

Moim skromnym zdaniem ekranizacja filmowe Warcrafta jest bardzo możliwa i możliwe też ze będzie lepsza od LOTR. Jedynym według mnie warunkiem do stworzenia epickiej sagi jest dobry reżyser i scenarzysta. Jak na ta chwilę polecam Petera Jacksona. Bo komu najłatwiej jest przebić LOTR jak nie samemu twórcy. LOTR to już zamknięta trylogia, hobbit się kończy w 2014, wiec czas na sagę kilku częściową, na którą pójdą miliony. Oczywiście znajdą się hejterzy, ale zawsze tak jest. Nie mniej jednak jeśli jednak ktoś taki jak Peter Jackson zająłby się tą produkcją jestem przekonany w 90%, że będzie to najlepsze fantasy w dziejach. Trzeba tylko tą historię opowiedzieć w jeszcze bardziej epicki sposób niż zrobił to blizzard w swoich grach :D

Ale to tylko moje zdanie;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
snickersuper

Sam pomysł tworzenia tego filmu w tradycyjny sposób osadzając w nim aktorów jest już wielkim błędem. Bez urazy ale odegranie ról jak i zrozumienie świata jest cholernie ciężką sprawą i wątpię bardzo aby aktorzy temu podołali. Do końca miałem nadzieję, że będzie to zrobione w formie cinematiców, co byłoby niezaprzeczalnym hitem, ale jak widać... myliłem się.

ocenił(a) film na 9
mejki

Dlaczego miałby być problem. Ciągle pojawiają się nowe filmy typu fantazy, a aktorzy jak sobie nie poradzą no to nie nadają się do tego zawodu :D

snickersuper

Komu jak komu ale Blizzardowi można zaufać. Gdy oni się za coś biorą to musi być to zrobione porządnie. Gdyby wiedzieli, że będzie z tego kicha to wcale by się za to nie brali moim zdaniem. Poza tym z pewnością wiele razy oglądali Lotr i wiedzą, że aby zachwycić widza muszą zrobić coś równie dobrego. Jestem pewny, że na kał sobie nie pozwolą. Trudno sobie wyobrazić jak to by miało w tej chwili wyglądać ale jestem pewny, że jakoś im się to uda. Uważam, że należny się spodziewać świata o wiele bardziej mrocznego niż ten pokazany w grach, postacie będą też o wile bardziej fotorealistyczne niż te które pokazane były w grach. Ludzie jak ludzie ale np tacy orkowie na pewno bardzo się zmienią. Poza tym dziwi mnie to, że tak bardzo podniecacie się Lukasem. To prawda, że władca pierścieni był świetnie zekranizowany ale to nie znaczy, że nie ma innych wybitnych reżyserów na tym świecie. Jak dla mnie Duncan Jones jest bardzo dobry wg mnie może zabłysnąć .. na Lukasie świat się nie kończy. Z resztą pewnie gdyby on to robił to świat Warcrafta był by zbyt podobny do Lotr i to by była dopiero lipa straszna...

ocenił(a) film na 9
snickersuper

Trudny orzech do zgryzienia,.
Nie jestem pewien czy film będzie bardzo zły wystarczy, że nie będzie gorszy od tych nowych filmów jak Superman czy Star trek. Ważne aby był nie wiele gorsze :D. Ale kto wie, może nas Blizzard mile zaskoczy i dorówna Lotr.

Co jak co, ale ja bym chciał ujrzeć takiego zielone orka, albo nocnego elfa(choć miałem okazje http://www.cgsociety.org/index.php/CGSFeatures/CGSFeatureSpecial/blizzards_warcr aft_-_the_night_elf) jak prawdziwego człowieka. A jeśli ktoś zapomniał akurat gry komputerowe zawsze dążą do realizmu, więc nie przesadzajmy z tym przywiązanie do animacji. A trailery z WoW są dość realistyczne, choć jednak w świecie widać, że grafika jest w pewnym stopniu bajkowa.

Tak czy owak przynajmniej żeby chętnie się oglądało i żeby zobaczyć jak wygląda taki świat fantazy, gdybym tam był.

ocenił(a) film na 9
AncientWizard

Przepraszam za ten nie potrzebny komentarz ale przed nawiasem nie dałem spacji, o to adres strony:
http://www.cgsociety.org/index.php/CGSFeatures/CGSFeatureSpecial/blizzards_warcr aft_-_the_night_elf