6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 116159
4,9 32 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek

Warcraft pobił rekord seansów północnych w Chinach osiągając 8.4 milliony dolarów, poprzedni rekord należał do Szybkich i Wściekłych 7.

Chiny to największy rynek filmowy zaraz po USA i co roku drastycznie rośnie.

ocenił(a) film na 9
pilek01

Porwierdzone info? Ja czekam na rekord pre-sale na premiere w Chinach. Tez powinno wejsc gladko :)

Monarch91

info z https://twitter.com/chinaboxoffice
jednak sprostowali informacje z aktualizacją że jednak nie pobito szybkich i wściekłych 7. Podano informację że z pierwszego dnia wyświetlania filmu było $45.7M

pilek01

Dobrze powiedziałeś. Warcraft pobił rekord wszech czasów północnych seansów (pierwsze wyświetlenia filmu), ale minimalnie przegrał w swoim pierwszym dniu otwarcia i ma drugie miejsce wszech czasów.

Jak to interpretować?
W Chinach zaczyna się teraz długi kilkudniowy weekend, dlatego ci bardziej umiarkowani fani (którzy nie muszą koniecznie obejrzeć filmu na pierwszym wyświetleniu o północy), mają więcej opcji co do tego kiedy iść na film. Tak więc zysk z filmu będzie rozłożony na większą ilość dni niż jak ma to miejsce z normalnym 3 dniowym weekendem.

ocenił(a) film na 9
Monarch91

Prawie 46M $.

http://deadline.com/2016/06/warcraft-china-record-opening-box-office-imax-result s-1201769124/

Mają rozmach w tych Chinach.

ocenił(a) film na 9
Back to School

Najwieksze otwarcie w Chinach w srodku tygodnia. Dzisiaj albo jutro zaczyna sie u nich dlugi weekend wiec mozliwe ze sprzedazowo pobija F7. Ciekawe co by bylo gdybysmy mieli otwarcie w piatek/sobote :)
Jako ciekawostke dodam, ze Warcraft w dniu otwarcia zarobil wiecej niz ich rodzima superprodukcja Marmaid, ktora jest najbardziej kasowym filmem w historii Chin :) dobrze rokuje

ocenił(a) film na 5
Monarch91

Film zarobił już 121 milionów, a to dopiero początek :D

pilek01

Warcraft zaliczył drugie największe otwarcie w historii Chin, po Szybkich i Wściekłych 7. A przed nim teraz długi weekend w Chinach.

użytkownik usunięty
pilek01

Ale trzeba też pamiętać, że do producentów wraca z Chin tylko około 20% zysku. Dwa razy mniej niż z kin europejskich i prawie trzykrotnie mniej niż z USA. Jeśli zatem "Warcraft" zarobi w Państwie Środka 100 milionów dolarów, to producenci z Hollywood zainkasują tylko 20-25 milionów.

ocenił(a) film na 9

Producenci z Holliwood tak, ale Warcraft w 75% finansowany jest przez producentow azjatyckich. To oni sa wlascicielem wiekszosciowym Warcrafta. Wiec to bardziej azjatycki film jak Amerykanski. To zupelnie inna sytuacja niz innych hollywodzkich produkcji :)

użytkownik usunięty
Monarch91

Nie sprawdzałem tego ale tak podejrzewałem, bo w jednej z ról wystąpił Daniel Wu. Obsadzanie w anglojęzycznym filmie rozpoznawalnego w Chinach aktora prawie zawsze jest próbą zdobycia tamtejszego rynku i często wiąże się z koprodukcją (filmy takie formalnie funkcjonują w Państwie Środka jako produkcje krajowe i w związku z tym nie mają limitu czasu wyświetlania w kinach, który dla filmów zagranicznych wynosi coś koło miesiąca, acz tego też nie sprawdzałem, więc mogę się mylić).

ocenił(a) film na 9

Gdzies tutaj w komentarzach wlasnie wkleilem informacje ze Universal posiada tylko okolo 25-30% udzialow z budzetu (160mln). Takze wszystko w rekach azjatow. Studio Legendary odpowiedzialne za Warcrafta tez w rekach Chinskiego "Wanda Group" :) nic wiec dziwnego, ze najwieksza kampanie promocyjna szykowano wlasnie na Chiny/Japonie/Koree. Tam tez sa najwieksze rzesze fanow :)