Od siebie dodam, że nie wiadomo jaki jest budżet filmu. Rzeczywiście mniejszy to on miał być -100-130mln - ale to było przed przepisaniem scenariusza przez Duncana i zwiększeniem ilości scen z Orkami.
Wygląda jak przerywnik w grze, ale czekam na HB i zwiastuny przyszłoroczne, wtedy będzie wiadomo co i jak.
Wygląda mocno komputerowo,gorzej niż orkowie z Hobbita na których się tu narzeka.Nie mam pojęcia jak te orki tutaj będą się komponować na tle z żywymi aktorami.Poczekam jednak na lepszą jakość.
Do wszystkich marudzących:
1. Ten filmik jest nagrywany skarpetą, a wy oczekujecie ultra wspaniałych efektów specjalnych? Puśćcie sobie Avatara w jakości 240p i powiedzcie jakie ten film ma efekty specjalne.
2. Do premiery filmu zostało około rok. Co jak co, ale efekty będą odpicowane w kosmos gdy film będzie skończony. Blizzard nie wypuści wizualnego bubla.
1. Wspaniałe efekty specjalne =/= rozdzielczość filmiku.
2.
a) Film może mieć premierę za rok, ale być ukończony już teraz. Skąd pomysł, że filmy tworzy się aż do jego premiery? ;)
b) Blizzard sam "Warcrafta" nie tworzy i nie wiadomo jak dużą ma kontrolę nad tym projektem.
A tam, głupoty gadasz.
1. Oczywiście, że efekty zależą od jakości obrazu. Powtórzę: obejrzyj Avatara w 240p i zobacz czy efekty będą tak zachwycające jak przy jakości Bluray.
2.
a) To tylko moje przypuszczenia. Może moją film ukończony, może nie, tego nie wiemy.
b) Jasne, Blizzard zostawił wolną rękę komukolwiek do swojej najlepiej zarabiającej marki... z pewnością :D Tak serio to oni trzymają reżysera (i pewnie całą ekipę filmową) na bardzo krótkim sznurku. Na jednym z Blizzconów było widać, że reżyser chciałby powiedzieć coś więcej o filmie, ale Metzen (szycha z Blizzarda) mu nie pozwolił.
Ogólnie film będzie nierealistyczny, ponieważ świat Warcrafta, od W3, stał się nierealistyczny. Nieproporcjonalność psuje ogólne wrażenie. Mimo to jednak jestem pewien, że efekty specjalne będą na bardzo wysokim poziomie.
Tak szczerze mówiąc to efekty Avatara trochę się już zestarzały i widać to najlepiej w ostrej jakości HD. W 240p dostrzec tego trudno.
Ale nie powiesz mi chyba, że jakikolwiek film z super efektami robi oszałamiające wrażenie w jakości 240p, prawda? Poczekajcie na zwiastun chociaż.
To wygląda jak cutscene z gry. Cholera, oby jakiś teaser pokazał, że w tym filmie będzie cóż żywego, a nie tylko samo CGI wylewające się oczy jak rzadkie ekskrementy z odbytu podczas przewlekłej biegunki (tak, umiem czasami być nieco odrażający :)
Póki co przypomina intro/outro z gry komputerowej ale trzeba brać pod uwagę, że jakość nagrania nie powala + jak napisał "Dentarg" i "Puchy11" - premiera za rok więc jest mnóstwo czasu na dopracowanie strony wizualnej. Ja jestem dobrej myśli a jeżeli postacie, scenariusz, fabuła będą na dobrym poziomie to myślę, że na stronę wizualną będzie można co nieco przymknąć oko. Hobbita zdzierżyłem mimo, że miejscami wizualnie wygląda naprawdę słabo. Wciąż trzymam kciuki :)
Po obejrzeniu tego krótkiego nagarnia jestem pełen obaw. Razi wykonanie ale oczywiście nie ma co oceniać bo dopiero w HD zobaczymy prawdę. Daje link do kadru HD z filmu, który pojawił się też w tym krótkim nagraniu, nie mówcie że w nim to wygląda kiczowato bo wygląda o niebo lepiej : http://blogs-images.forbes.com/insertcoin/files/2015/05/orgrim1-e1432040145341-1 940x1091.jpg . A również patrząc na komentarze z Comiconu nie spotkałem się z negatywnymi ocenami osób które widziały to w HD na żywo. Teraz czekać trzeba do listopada.
Powiem tak, jeśli ten obrazek w hd ma pokrycie z rzeczywistym wyglądem w filmie, to ja jestem w peeeeełni spokojny, bo wygląda zajebiście... :) Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Szkoda, że na fragment filmowy hd i porównanie sobie sporo poczekamy...
Bodajże od czasów Diablo 2 przy każdej kolejnej grze Blizzarda wszyscy mówią, że powinni zrobić pełnometrażowy film wyglądający jak ich cinematicsy.
W końcu ktoś się za to zabiera, to nagle jest ból dupy, bo film wygląda jak gra komputerowa ;o
Jakość wizualna tego przecieku jest ekstremalnie chu_jowa więc trudno coś na jego temat powiedzieć, ale odnoszę jednak wrażenie, że film będzie wyglądał nieco gorzej niż najnowsze wstawki z WoW:
https://www.youtube.com/watch?v=TLzhlsEFcVQ
"W końcu ktoś się za to zabiera, to nagle jest ból dupy, bo film wygląda jak gra komputerowa ;o"
Niektórym nawet trawa przeszkadza, bo jest zbyt zielona, albo za mało zielona. Ostatecznie przyczepiliby się do tego, że jest to ekranizacja gry komputerowej i dlatego też film będzie miał beznadziejną fabułę.
Hoho, widzę się niezła burza zrobiła ... więc czas na moje zdanie w tym temacie.
Miałem problemy by znaleźć działający link, skutecznie usuwają wszelki dostępny materiał ... jedyny jaki działał znajdował się na jakiejś japońskiej stronie .. no ale do rzeczy:
1. Zaczynam rozumieć powoli, dlaczego tak kryją się z ukazaniem "nam wszystkim" jakiegokolwiek materiału. Po prostu film i efekty nie są skończone. Widać to po prostu. Ludzie się burzą, że słaba jakość, że efekty sa ble. A przecież MAMY ROK do wypuszczenia filmu .. to tak jakby zakraść się do pieca i wykraść niegotową pizzę i jeszcze narzekać, że jest surowa, niedobra i wogóle syf ... Wypuścili zdjęcie Orgrima, bo uznali że JEST GOTOWE do pokazania. I co ? Wszyscy zadowoleni. Z kolei zwiastunu nie wypuszczą, bo efekty nadal są w wielu miejscach niedokończone .. więc uznali, że lepiej nie pokazywać wizualnego bubla. Blizzard sobie z tego doskonale zdaje sprawę, dlatego wypuszczają coś oficjalnie tylko wtedy kiedy WIDZĄ, że coś się nadaje ... Dlatego ja nie liczę, że wypuszczą oficjalnie ten fragment do internetu. Będą go usuwać, bo wiedzą, że wywołał kontrowersje .. zwłaszcza, że wiedzieli, że pokazują coś niekompletnego.
2. Co do samej treści. Czuć klimat warcrafta, konkretnie dodatek "The burning Crusade" . Znajome budynki, układ chmur, orkowie jak żywcem wyjęci z pierwowzoru blizzarda ^^. Według mnie nie ma co się spierać, czy są lepsi od Hobita czy nie ... Po pierwsze: to kwestia czysto subiektywna ... a dwa: ich wizja jest inna niż ta od P.J. Orkowie są tu kompletnie inni. To jakby porównywać wampira ze zmierzchu do jakiejś wizji demona z zębami jak brzytwy ...Niby to samo: wampir, ale wizja kompletnie inna. A to czy jest to ok, czy nie ... kwestia jak mówiłem subiektywna. Mi się bardziej podoba wizja orków z Warcrafta, niekoniecznie z fragmentu, tylko ogólnie z gry, ich design.
3.Muzyka: jeśli jest to oficjalnie skomponowany utwór przez Ramina Djawadiego, to jestem spokojny o soundtrack. Posłuchał oficjalnych soundtracków i wzorował się na nich tworząc swoje utwory. Słychać charakterystyczne bitewne chóry i drumy, tak bardzo obecne w Warlords of Draenor.
4. Na podstawie fragmentu jestem w stanie ocenić na ile twórcy się starają odtworzyć wszystko zgodnie z pierwowzorem. I jestem spokojny, wszystko idzie w dobrym kierunku. Z kolei wykonania, które jak narazie jest niekompletne, nie będę oceniał. To, co przecieka praktycznie zawsze jest niekompletne .. zwłaszcza jeśli chodzi o filmy z dużą ilością CGI.
Z hejterstwem więc trochę spokojniej proszę. Nie bez powodu my, szarzy obywatele nie możemy jeszcze obejrzeć oficjalnego materiału. Blizzard wie co robi. A jeśli do czerwca uzna że film NADAL nie spełnia ich warunków, to prędzej przesuną premierę filmu jeszcze z 10 razy ... aż wypuszczą film idealny ;)
Dałeś tu dość potrzebny głos rozsądku :) Bardzo sensowna wypowiedź.
A co do sporu o orków z Warcrafta i Hobbita, to tyczy się bardziej strony technicznej, jakości CGI, niż samej wizji tych osobników. W Hobbicie, był on niezbyt udany i są rozważania, czy w Warcrafcie będzie to wyglądało lepiej. Ale sprawiedliwe porównanie jest teraz zwyczajnie niemożliwe, bo pełnego spojrzenia na nich nie mieliśmy.
Tak naprawdę, nie będziemy go mieli nawet w listopadzie, tylko jak film już wyjdzie i będzie w pełni dopracowany.
Narzekanie na to że to samo CGI jest bezsensu bo wiadomo było że film jest tak robiony i nie było za bardzo wyboru, pytanie tylko jaka jest jakość tego CGI i tego nie da się stwierdzić po tym filmiku. Moim zdaniem twórcy trochę pokpili sprawę z tym, że nie wrzucili nic oficjalnego do internetu. Można się było spodziewać, że coś wycieknie i wyszło na to, że jest teraz w internecie pełno opinii jak to film kiepsko wygląda i brak możliwości żeby ocenić samemu. A mogli ten materiał zrobić ekskluzywny ale oprócz tego wrzucić jakąś dopracowaną wizualnie 30 sekundową zajawkę tak żeby narobić hajpu a pełny zwiastun zostawić na Bizzcon.