PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=505004}

Wasza wysokość

Your Highness
2011
5,5 27 tys. ocen
5,5 10 1 27019
4,3 19 krytyków
Wasza wysokość
powrót do forum filmu Wasza wysokość

...no i jak to zwykle bywa na chciejstwie się skończyło.
Znane buzie nie pomogły. Biednie, przaśnie i nieśmiesznie. Trójeczka.

GideonNord

ja tam widzę analogie - walka o życie przy widowni z wielogłowym smokiem - "Mada Max pod kopułą gromu"

Nauczyciel-wróżbita który dał wróżbę i kompas - Gwiezdne Wojny - mistrz Yoda (wygląd fizyczny zmieszany z "Gunganami" - rodakami Jar Jar "Scooby-Doo" Binxa (wąsy)

natomiast mam pytanie - w zapłacie za wróżbę i kompas - syn króla musiał 'zwalić konia" wróżbicie

jakiego filmu jest to parodia ?????

w serialu "Wikingowie" (2013 rok) za wróżbę trzeba było polizać wewnętrze dłoni wróżbity/"wyroczni" z "Kattegat" - mam przeczucie, że wspólnym źródłem jest ten sam film - jaki to może być film ???

zauważyłem, że Wróżbita Ślepy Transwestyta podobny jest do murzyńskiej Nadwornej Czarownicy z fimu "Kopalnie króla Salomona" (wersja z 2004 roku):
1) biała "tapeta" na twarzy
2) wydatne czarnobrązowe usta - w filmie "kopalnie króla Salomona" wynikają z pochodzenia czarownicy -w serialu wikingowie wróżbita ma ciemnobrązową szminkę na ustach
3) wróżenie "z głowy" - BEZ kart, run, kości, kryształowej kuli itd. - jak współcześni nam plotkarze, któzy wiedzą wszystko w czasie rzeczywistym...

w związku z tym powtarzam pytanie -z jakiego filmu może pochodzić ta niepraktyczna zapłata za wróżbę... ???????

Wladca_Piersicieni

w "papierowym" programie telewizyjnym piszą, że to "Parodia filmów fantasy i gier RPG"

3) wróżenie "z głowy" - BEZ kart, run, kości, kryształowej kuli itd.
XXXXXXX
co do kryształowej kuli...:
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Literatura,241352 6#post_14313354