Wichry namiętności

Legends of the Fall
1994
7,7 102 tys. ocen
7,7 10 1 101860
6,4 25 krytyków
Wichry namiętności
powrót do forum filmu Wichry namiętności

Ponadczasowy

ocenił(a) film na 10

Ten film kształtował moją wrażliwość. Widziałam go kilka razy jako nastolatka. Wtedy byłam porażona jego emocjonalnością, przenikliwością i subtelnością. Mam 34 lata, wczoraj postanowiłam obejrzeć go jeszcze raz. Nic się nie zmieniło. Miłość i nienawiść, duma i zagubienie, szaleństwo, ból, rozpacz, ambicja. Mamy tu całe spektrum uczuć, postaw i reakcji, co najmniej trzy sposoby kochania, jeśliby zapomnieć o miłości rodzicielskiej. Film pięknie oddaje namiętności targające ludzką duszą, pozwalając kroczyć wraz z bohaterami po jej wyboistych nieraz, a nieraz przeklętych skrawkach. Uczy pokory przed przeznaczeniem i tego, że tylko pozostając wiernym nakazom serca, możemy znaleźć spokój. Walka na nic się nie zda.

ocenił(a) film na 9
kromkarra

Właśnie obejrzałem po latach, jestem w tym samym wieku co Ty. Jako dzieciak widziałem siebie w Tristanie; też miałem demony, które rzucały mną po świecie w różne przygody. Dziś film jest, tak jak piszesz, tak samo piękny i wzruszający jak wtedy, choć mnie w szaleństwie i energii już pewnie bliżej do pułkownika, niż do Tristana ;) Ciekawe, że można się niejako przyjrzeć swojemu odbiciu w tym filmie.

ocenił(a) film na 10
gebert

Filmy, które nas poruszają, mówią o nas. I tak właściwie jest ze wszystkim.