4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Geralt - Michał Żebrowski według mnie rewelacyjnie zagrał tą postać i innego niż on sobie nie wyobrażam
Jaskier - Johny Deep ma to coś co powinno cechować aktora do tej roli
Regis - Zbigniew Zamachowski uważam,że byłby idealny
Ciri - Kristen Stewart - dobrze zagrała Izabele Swan w Zmierzchu
Milva - Milla Yawowich ciekawie by było
Cahir - Artur Żmijewski uważam,że odpowiedni do tej roli
Wilgefortz -Ian McKellen wiem,że trochę za stary,ale liczy się efekt a wspominając jego role to byłby idealny i zapamiętany,a oto chodzi
Yennefer Anna Przybylska jedyna polska akorka,którą szanuję
Cesarz Nilfgardu - Peja oj działoby się jakby się w to mieszał Rychu
Bonhart - Bogusław Linda klasa sama w sobie a do tej roli pasuje idealnie
Rience - Hugh Jackman jakby z takim samym zaangażowaniem zagrał Rienca co Logana to byłoby na co popatrzeć
Falvick - Wilku witam w hemp armii nie dałem pana Kozłowskiego mimo rewelacyjnego aktorstwa ponieważ umarł na raka bodajże w tym roku
Ewa Wiśniewska - Calanthe była dobra wcześniej więc nie trzeba zmieniać
Andrzej Chyra - Borch dobra rola nie trzeba zmieniać
Schiriu rlf - Justin Hartley byłby świetny,a jako Green Arow w Tajemnicach Smallvillle zagrał dość ddobrze

Realizacje powierzyłbym CD - Projekt,Tomaszowi Bagińskiemu i Stanisławowi Mąderkowi znanemu z produkcji Gwiazd w Czerni na którą czekamy już kilka dobrych lat.

Ale głupoty o.O Szczególnie to komu byś powierzył produkcję filmu ;| Linda jako Bonhart? Bonhart to bardziej " (...) wielki. Olbrzymi, choć chudy jak ghul" osobnik, jak podaje książka- nijak mi tu Linda nie pasuje. Tam gdzie wstawiasz raperów, nie komentuje nawet, na Rienca Jackman jest za ładny, a co do Ciri to ile Stewart ma lat? 20? Ciężko z niej zrobić13-14 latkę, to już prędzej Fanning (z braku pomysłu na kogoś innego).

Ogólnie polecam przeczytać książkę :)

pozdrawiam

użytkownik usunięty
Juveninho

Książke czytałem i to chyba z pięć razy,wszystkie części najlepsze motywy jak ciri przebywała w krainie elfów lub walka geralta z vilgefortzem i pobyt ciri u wysygoty oraz motywy bitewne oraz szczury:)Po prostu myśle,że te nazwiska przyciągnęłyby ludzi do polskich kin i oto chodzi.Co do Ciri to miała być dorosła Ciri na młodszą nie miałem zbytnio pomysłu,a co do ekipy,której powierzyłbym produkcje to po prostu szanuje tych ludzi za grę wiedzmin i film gwiazdy w czerni mądarka,który mam nadzieje niedługo zobaczyć jak na razie lepszych polskich producenów i scenarzystów zaznaczam polskich nie widzę.Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2

Nic do Ciebie nie mam ale niektore propozycje to chyba zart juz pomijam tego peje czy jak mu tam ale linda=bonhart ? O.o Jackman=Rience ? O.o Cahir=Zmijewski ? O.o no i realizacja cd projekt ... oni sie zajmuja wiedzminem ale w wersji gry komputerowej.
Mowisz ze czytales wielokrotnie sage a mi sie wydaje ze albo czytales fragmenty albo jesli juz to bez jakiegos wiekszego wczucia bo w ogole nie wiesz jak kto mial wygladac (a chodzi mi tu o to ze ci aktorzy to jakby przeciwienstwo postaci ktore mieliby grac)
Nie odbierz tego jako atak na Ciebie czy cos w tym stylu poprostu przeczytaj na spokojnie sage zwroc uwage na opisy postaci a potem popatrz na aktorow ktorych wybrales. Peace.

użytkownik usunięty
Milten68

To tylko moja opinia,ale rzeczywiście może z niektórymi aktorami trochę przesadziłem,ale mi osobiście taka wizja odpowiada.Ja oceniam aktorów i ich umiejętności z jakimi mogliby zagrać takie postacie,bo trudno mi sobie wyobrazić,żeby ktokolwiek z nowego pokolenia polskich i zagranicznych aktorów z taką pasją zagrał Rienca czy Bonharta.Widziałeś Lindę jak podkładał głos w God of War 3 Kronosowi to było coś jak widziałem u kumpla osobiście nie grałem.Co do Żmijewskiego to odpowiednia charaktetystyka i może być okej.Co do raperów to może tu przesadziłem trochę ale mogłoby być zabawnie.No bo kto mógłby zagrać Rience lepiej od Jackmana Fronczewski,Gibson,Conery.Nie ma zbytnio wielkich możliwości wyboru,bo osobiście uważam,że nie da się zrealizować filmowo takiej książki jak Wiedzmin Andrzeja Sapkowskiego,bo to co powstało do tej pory to żenada i czysta parodia wiedzmina,a Sapkowski pewnie się wstydzi za to jak potraktowano jego dzieło.Osobiście dla mnie ekranizacja mogłaby wogóle nie powstać,bo nie trzeba psuć legendy.

Ja jestem nieco odmiennego zdania i sądzę, że dałoby się bez większego problemu zekranizować wiedźmina. Książek nie ekranizuje się strona po stronie, książkę należy traktować jako inspirację do fabuły i scenariusza.

Co do aktorów, ja już podałem typy amerykańskich aktorów. Trochę trudniej z polskimi. Nie są oni aż tak popularni i nie ma dobrej bazy aktorów polskich(niestety na filmwebie nie da się ich wydzielić). Kilka typów ode mnie to:
Geralt - Andrzej Młynarczyk,
Jaskier - Andrzej Andrzejewski
Yennefer - Renata Dancewicz,
Ciri - tu jest problem, bo w ogóle nie orientuję się w bardzo młodych aktorkach, jeżeli ktoś miałby grać to pokroju AnnaSophia Robb
Cahir - Rafał Cieszyński,
Regis - Mariusz Drężek,
Rience - Jacek Braciak,
Vilgefotrz - Marcin Krawczyk(nie mylić z Michałem Krawczykiem, tym drewnem),
Bohart - Jarosław Budnik,
Milva - Magdalena Kacprzak... Natasza Urbańska xD też muskularna kobieta;p

To taka na szybko robiona obsada na stan obecny. Na pewno żadnej Anny Muchy, Karolaka i innych celebrytów.