4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

w czasach gdzie kicz i tandeta zalewają polskie kina powstaje obraz wybitny w swojej orginalności. W filmie tym mamy wszystko piękne krajobrazy porównywalne tym z Władcy Pierścieni, znanych rodzimych aktorów, wschodzące gwiazdy polskiego kina (młoda Buzkowa), nastrojowa muzyka, oraz niezwykła animacja komputerowa 3D prawie. Elementy te tworzą cudowny obraz zarazem piękny jak i okrutny w swojej prostocie. Mocną stroną filmu są też dialogi zarazem poetyckie jak i zaczerpnięte z języka podwórka zarazem. Wartka akcja która nie daje widzowi choćby na chwilę oderwać oczu od tego dzieła. W filmie tym nie zabrakło także odważnych scen łóżkowych śmiem twierdzić porównywalnych prawie z tymi w nagim instynkcie. Wiedźmin wnosi dużo świeżości do polskiej kinomatografii. Wielowątkowa fabuła daję naprawdę dużo do myślenia widzowi co chciał przekazać reżyser. Śmiało daje 9+ ale tylko dlatego 9 że w filmie tym wszystko było zbyt dobre by być prawdziwe. Z niecierpliwością czekam na kolejną część. Oby tak dobra jak pierwsza. Wiadomo oczywiście że znajda się jacyś malkontenci (nieliczni) twierdzący że gra aktorów przez swój niezwykle wysoki poziom była trochę zbyt sztywna ale cóż nie każdy umie docenić kino przez duże k.

ocenił(a) film na 2
dagot

Srogo :D

użytkownik usunięty
dagot

czy cię do reszty powaliło?Jesteś prowokatorem czy może mózg utkwił ci w kiblu jak to pisałeś

ocenił(a) film na 4

Dagot, ogladalem 5 odcinkowm,a sciagnalem caly sezon. Myslalem ze to bedzie zajebisty serial, a po 2 odcinku byl tak nudny i tak sztuczny ze zal, a zwlaszcza Karolina Gruszka przebrana za drzewo w 5 czy 6 odcinku, naprawde myslalem ze ten serial jest fajny.Pewnie zaraz napiszesz ze to jest z 2000 r, no i co z tego, ze jest stary, nie trzeba efektow specjalnych,i nie trzeba tez wkrecac ludziom ze drzewa gadaja. Elfy itp, jeszcze zniose gra aktorska na wysokim poziomie, ALE CALA SCENERIA JEST DO DUPY.

pitixpl

Sceneria, cóż od czegoś mamy w końcu wyobraźnie...

dagot

A`propos Karoliny Gruszki nie łatwo jest grać drzew0 może ta rola ją trochę przerosła ale portret psychologiczny drzewa nie jest łatwy do ukazania. Wewnętrzne rozdarcie a zarazem melancholijna tęsknota ukryta pod grubą warstwą kory nie łatwo to oddać. Sam spróbuj zagrać drzewo zobaczysz jakie to skomplikowane jak dla mnie nie było tak źle.

użytkownik usunięty
dagot

Czy mozesz mi powiedziec w ktorej minucie i scenie w filmie gruszka gra role drzewa normalnie przy browarku ze znajomymi bym sie posmiał

Rzeczywiście to nie było drzewo a driada tak to jest jak człowiek nie pamięta tego także wybitnego serialu i uwierzy na słowo innej osobie :)

ocenił(a) film na 1

wybacz mu jest niewidomy w kinie musiał mieć własnego lektora który mu po prostu przez przygnębienie tym gniotem źle treść i całą resztę przekazał.

dagot

Powiedz, ze zartowales...A jesli to nie zart to co bierzesz bo taki komentarz nie mozna wystawic na trzezwo...

dagot

ale jajcarz...:) Widzę ze wszyscy zrozumieli co autor wątku chciał przekazać między wierszami.

vrinda

A coś chciał przekazać? Po prostu dobry film i tyle. I jeszcze ta goła klata Żebrowskiego na plakacie to musi robić wrażenie.

dagot

10/10 chyba nawet sobie sciagne ten filmik, jak bedziemy mieli jakas ziolowa sesje to obejrze sobie

ocenił(a) film na 1
dagot

..............to się nazywa konkretny łach

Zeppelin

nie wiesz skad to mozna sciagnac, bo jak szukalem to raczej ciezko...

WSM

Teoretycznie takie coś może znajdować się na torrentach.org bo słyszałem o tej nielegalnej stronie. Ale stanowczo odradzam ściąganie i rozpowszechnianie pirackich kopii filmów bo jak wiadomo jest to nielegalne (tak dla informacji).

ocenił(a) film na 2
dagot

Jak ja kocham tych inteligentów, którzy nie rozumieją ironii i przekazu międzywierszowego... Ech ludzie, dystansu trochę :]

Daniello_

Jakiego przekazu miedzywierszowego?? (tekst za krótki to coś dałem)