4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Za każdym razem jak oglądam ten film, to aż mnie trzęsie ze złości... Nie mogę się pogodzić z tym, jak wielki ten film miał potencjał, a jak okrtunie go pokiereszowano. Żebrowski jako Geralt był po prostu niesamowity, profesjonalna gra aktorska, a ten jego wygląd, istny Biały Wilk; Zamachowski jako Jaskier - rola-cud. Staranne kostiumy (przynajmniej te wiedźmińskie), dość dobry, klimatyczny soundtrack no i przede wszystkim wyjątkowa historia do opowiedzenia.
Eh, nawet nie umiem powiedzieć jak mi cholernie żal, że mając do dyspozycji taką obsadę (nie mówię oczywiście o wszystkich postaciach) i TAKĄ historię ktoś postanowił na tym jak najbardziej zaoszczędzić. Powstał film, który momentami zachwyca, a momentami wręcz ośmiesza twórców. Tak bezsensownie poszatkowanego scenariusza dawno już nie widziałam...
A przecież zarówno opowiadania o Wiedźminie jak i cała saga to jest dzieło na miarę Władcy Pierścieni jeśli chodzi o materiał do ekranizacji. Niestety, pech polega na tym, że w Polsce woli się inwestować w kolejne przygłupawe komedie miłosne albo seriale niż w rodzimą twórczość ŚWIATOWEJ klasy..Brak budżetu w tym filmie widać od razu..A potencjał przecież był tak wielki,ehh.

Wyobraźcie sobie, gdyby zainwestowano w niego więcej, poprawiono efekty komputerowe (o zgrozo) i zainwestowali w chędożone potwory,o których nawet żal wspominać...

Potrzeba nam nowego "Wiedźmina"...Chodźcie, złożymy się, trzeba coś wykombinować, bo aż żal. Tylko gdzie my cholera drugiego takiego Żebrowskiego znajdziemy??

desert_garden

Zgadzam sie z tobą w zupełności! Też ile razy pomyśle o tym filmie, to boli mnie jak bardzo go zniszczono...A przecież taka świetna historia, idealnie pasujący Żebrowski do tej roli, świetnie ucharakteryzowany i zagrany przez niego wiedźmin. Jego postać świetnie odzwierciedla tą z książki i jest poprostu genialna, aż żal, ze można było tak reszte zepsuć.. Żal mi też jest tego, że wiele osób zobaczyło ten film nie znając książki i będzie miało negatywne nastawienie do tej historii... A według mnie nie tyle co może się ona równać z władcom pierścieni, ale wręcz ją przewyższać. Jak dla mnie wiedźmin jest bardziej interesujący, a także zdecydowanie bardziej rozbudowany. Dlatego bardzo ubolewam..
Genialny Żebrowski... reszta godna pożałowania, szczególnie potwory... naprawdę możnabyło trochę więcej przeznaczyć funduszy, efekt byłby lepszy i napewno koszta by się zwróciły wtedy.
ZMARNOWANY POTECJAŁ

Wilczyca_6

*władcą oczywiście..ale głupi błąd;p
P.S. Ale chociaż polska gra o wiedźminie się obroniła i rozeszła po całym świecie;)

ocenił(a) film na 1
Wilczyca_6

zgwałcili mi wiedźmina ):
<łzy ciekną po policzkach>

ocenił(a) film na 1
desert_garden

"Za każdym razem jak oglądam ten film..." - dałeś rade to coś obejrzeć więcej niż jeden raz?! Podziwiam!

FILioza

Na film wydano ponad 18mln złotych a więc więcej niż na jakąkolwiek głupawą komedię prawdopodobnie.

Ciężko mi porównywać Wiedźmina i Władcę Pierścieni bo to inny typ fantastyki, Wiedźmin jest bardziej surowy, mniej epicki i dotyka takich problemów jak rasizm choćby.

Film mi się w ogóle nie podobał, zarówno Żebrowski jak i Zamachowski zagrali nieźle i nic więcej(może to wina scenariusza, ale żadnego tam arcygrania nie było). A reszta to lipa:

- scenariusz i reżyseria to chyba każdy jeździ i nie bez kozery, bo jest do dupy
- efekty specjalne słabiutko, nie wiem czy już w Xenie lepsze nie są
- muzyka... tu też reszty nie popieram. Zdecydowanie bardziej widzę wykonanie symfonii warszawskiej: klimat lepszy, a przynajmniej za nazwisko nie zapłaci się tyle co tutaj.
- scenografia to kpina, tyle kasy to mogliby wykorzystać okazję i walnąć jakąś porządną makietę zamku w okolicach Łodzi, nawet jakby pochłonęłoby i 15mln to przynajmniej sensownie spożytkowane i później mogłoby wykorzystać.

ocenił(a) film na 2
desert_garden

Zgadzam się jeżeli chodzi o potencjał. Żebrowski faktycznie super, Wolszczak jako Yennefer tez zajebista. Za to Jaskier i Zamachowski juz troszke nie bardzo. Scenariusz mieli podany jak na talerzu przez Sapkowskiego. Szlag mnie trafia jak widze taka profanacje jednej z moich ulubionych jezeli nie najulubienszej ksiazki (sagi).

ocenił(a) film na 1
voivodine

Jak dla mnie Żebrowski był "taki-sobie" (delikatnie mówiąc). Mruczał coś pod nosem; w ogóle go zrozumieć nie można było. Generalnie był jakiś taki anemiczny, powolny, o scenach walk już nie wspomnę, bo to żenada w czystym wydaniu.

FILioza

Jak dla mnie ani Wolszczak ani Zamachowski nie sprawdzili się w swoich rolach, wedłyg mnie zupełnie do nich nie pasowali...Jedynie włosy Yennether byly takie jak z ksiazki i nic więcej..tak jakbym czytala o zupełnie innych postaciach.. szczególnie Jaskier był niepodobny do siebie... Jedyne co dobre w tym film to Żebrowski, on jedyny nadał postaci charakter prawdziwego wiedźmina i tylko on był odpowiednio ucharakteryzowany.

użytkownik usunięty
desert_garden

Postacie Geralta, Jaskra i Yennefer podobały mi się. Co do reszty popieram opinię abuk 2. Dość wielu osobom podobała się muzyka, mnie może jeden motyw, ogólnie była słaba.