4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Nie będzie lepszej ekranizacji przygód Garalta z Rivii! Dlaczego?
1. U nas nikt nie ma albo nie będzie chciał wykładać pieniędzy na ten gatunek.
2. Za granicą nikt, a przynajmniej mało kto będzie się chciał brać za ekranizację książki pisarza z Europy wschodniej!

Tatar

dokładnie. dopiero ostatnio wyszła po angielsku pierwsza część sagi, ; /. może jak Sapkowski zdobędzie większą sławę na zachodzie, to ktoś się weźmie za porządną ekranizację, ale w to wątpię.

irresolute

nikt ni przetlumaczy sapkowskiego tak jak my polacy rozumiemy ja po polsku.

lk15_1992

Taaa, a poza tym zastąpienie słowa "chędorzyc" zwykłym "fuck" było by takie jakieś.... (U)SA a nie AS(Andrzej Sapkowski) :D ;)

daniel_wykin

dokladnie, nie da sie oddac klimatu Wiedzmina w innym jezyku, po polsku to klasyk i juz.

ocenił(a) film na 3
k_8guru

A szkoda. Mi by się marzyła ekranizacja sagi:)

Alpejska_2

Ja też, ale pożądnej a nie gówna za przeproszeniem, którego nie da sie oglądac.

ocenił(a) film na 3
lk15_1992

Najdziwniejsze jest to, że film "Wiedźmin" mi się spodobał i właśnie przez niego sięgnęłam po książkę. Ale w sumie miałam wtedy ze 12 lat. Dopiero po przeczytaniu książki zrozumiałam, że ten film i "Wiedźmin" Sapkowskiego to dwie zupełnie inne bajki.

ocenił(a) film na 3
Alpejska_2

"1. U nas nikt nie ma albo nie będzie chciał wykładać pieniędzy na ten gatunek."

Tu się zgadzam.

"2. Za granicą nikt, a przynajmniej mało kto będzie się chciał brać za ekranizację książki pisarza z Europy wschodniej!"

Tu się nie zgadzam. Po pierwsze dlatego, że były już amerykańskie ekranizacje polskich książek ("Quo Vadis" z Ustinovem, albo z ostatnich "Solaris" na podstawie książki Lema :P) Poza tym gra "Wiedźmin" z tego co wiem zrobiła furorę nie tylko w Polsce - może jakiś amerykański producent kapnie się, że to dobry interes i zafunduje nam jakąś porządną ekranizację Wiedźmaka :)

Malakhai

Byłoby fajnie, ja nie widziałam niestety Wiedźmina z Żebrowskim, ale widzę i czytam oceny... Czytałam opowiadania o Geraldzie i sagę, coś pięknego, Wiedźmin - to najlepsze książki jakie czytałam, dla mnie Sapkowski to niekwestionowany mistrz polskiej fantastyki. Chętnie poczekam na jakąś dobrą ekranizację, myślę także, że jest na to szansa, po grze, która osiągnęła sukces, może coś z tego wyjdzie... A co do filmu, który oceniacie, to i tak z ciekawości chciałabym go zobaczyć.