4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Mimo słabych efektów i pewnych... przekombinowań uważam film za dobry, głównie dzięki genialnej roli Żebrowskiego który już do końca życia zapadł mi w pamięci jako Geralt i widzę go ilekroć wznawiam czytanie sagi.

ocenił(a) film na 1
Demigod6

Dobry ? Powiedz co zażyłeś przed seansem ? Ja też tak chcę !

ps. to jest jeden z najgorszych polskich filmów w historii, jeśli zaś chodzi o samą reżyserię, to NIGDY, ale to NIGDY nie widziałem gorzej wyreżyserowanego filmu.

ocenił(a) film na 7
Demigod6

Cieszę się, że założyłeś ten temat. Bardzo mało jest podobnych opinii. Większość źle ocenia ten serial ze względu na efekty specjalne i scenariusz, ponieważ odbiega od książek.
Mnie osobiście się on podobał. Co do scenariusza to nie mam zastrzeżeń, jest napisany na podstawie prozy Sapkowskiego, historia w nim opowiedziana nawiązuje do książek, ale nie jest ich ekranizacją. Świetny początek, trening w Kaer Morhen, epizod ze smokiem, poszukiwania Ciri, konflikt z zakonem Białej Róży..
Żebrowski bardzo dobrze się wcielił w rolę Geralta, podobało mi się jego bezprecedensowość, to że nie był krystalicznie czystym idealnym bohaterem, że miał swoje słabości to nadało wyrazistości jego postaci. Nie był też maszyną do zabijania, widać było bardzo dobrze jego charakterystykę emocjonalną..

Spoiler
kiedy odnalazł na końcu Ciri, naprawdę to była naprawdę silny ładunek emocji.

Genialna muzyka Grzegorza Ciechowskiego, to jeden z najlepszych Soundtracków w polskiej kinematografii. Bardzo ładne plenery,natura jeziora, łąki, lasy. Z serialu biła swojego rodzaju autentyczność, był na swój sposób surowy, za pewne z braku środków, ale to nie przeszkadzało, zamki, kostiumy, walki, nie były przekombinowane i nadmiar efekciarskie. Starcia na miecze, które niektórzy tak źle oceniają są krótkie, ale rozładowują dobrze zbudowane napięcie wokół nich(scena kiedy młody bogaty kupiec obraża Geralta w karczmie, czy konflikt z Mistrzem Miecza, czy z rycerzem Tyresem). Z postaci Geralta bije siła, jego umiejętności jako wiedźmina sprawiają że czuje się że jest prawdziwym killerem, co w konflikcie z głupimi zadufanymi w sobie ludźmi przyprawia o dreszcze, ma się to poczucie, że Geralt zaraz gościa "zniszczy", czy to dobrym tekstem "nie biję się z byle szmaciarzem" czy krótką ripostą żelaza.
Szkoda, że tak wiele osób nie dało temu serialowi szansy, z powodu na efekty, czy pewne nieścisłości.
Pozdrawiam

Teedee

Muzyka na wysokim poziomie, genialna gra Żebrowskiego, który ma trochę pecha - często bierze udział w kiepskich produkcjach.. Film ocenię na 6/10.