4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

...z prawdziwego zdarzenia. Niech by się za to wzieli ludzie, którzy kochają sagę o Wiedźminie, którzy wiedzą jak nie skiepścić tego dzieła i którzy dysponują odpowiednim budżetem. Teraz w światowym kinie jest boom na powieści fantasy, więc czemu ktoś nie miałby zauważyć Wiedźmina. Jeśli nawet takie co tu dużo mówić kiepskie i infantylne powieści jak np. Eragon doczekać mają się ekranizacji z dobrą obsadą i dużym budżetem...

Chrzaszczu

podpisuje sie obiema konczynami. moze ktos, kiedys...

ocenił(a) film na 5
Chrzaszczu

I mi się marzy... Aktorzy bardzo mi pasowali (o co chodzi z Ciri - przecież to mała dziewczynka, niewinna temu, że sceny z nią były w większości po prostu głupie?!), ale pozmieniane wątki dobijały, zwłaszcza śmierć Nenneke (niczym Podbipięty...) i wyklęcie Wiedźminów(skąd ten pomysł???). Moim zdaniem już to zamyka drogę do filmowej kontynuacji. Dlatego trzeba robić od nowa. A szkoda...

capri

Byłoby świetnie... Jednak szanse marne, ale nie zaszkodzi pomarzyć:)

Chrzaszczu

Mnie też się marzy dobra ekranizacja Wiedźmina. Niestety, nie zgodzę się z Tobą co do "Eragona".Książka nie była zła, Paolini na pewno nie przebija Sapkowskiego, ale nie jest też aż tak "infantylny i kiepski" jak twierdzisz. Co do lepszej ekranizacji - cóż, na razie możemy liczyć jedynie na grę komputerową :?

archimonde4

Bardzo bym chciała żeby zrobiono taką prawdziwą ekranizację wiedźmina chociaż to raczej niemożliwe.Na grę komputerową też bym raczej nie liczyła.Z tego co widzę i wiem nie zapowiada się
żeby umieszczono tam fabułę a tylko świat i głównego bohatera.

elorima

taaaa... taka porządna ekranizacja, na pewno nie kręcona przez polską ekipę- oni nawet przy dużym budżecie potrafią wszystko rozwalić...

Chrzaszczu

Otóż to Chrząszczu.

Chociaż strach ogarnia człowieka kiedy ogląda się takiego Eragona. I porównuje się film z powieścią. To musiałby być naprawdę ktoś z energią, determinacją i zdolnością stawiania na swoim Petera Jacksona żeby wykonać to jak należy.

Śmiem twierdzić że ten rok jest ogromną szansą by wiedźmina w końcu zauważono na świecie. Na początku czerwca wychodzi pierwszy zbiór opowiadań Sapkowskiego przetłumaczonych na angielski pt. "THE LAST WISH" a w nim wiadomo same killery :P Czytałem już kilka zachodnich recenzji tej publikacji i wszystkie bardzo pozytywne a sporo czytelników fantasy dopytuje się już na rozmaitych forach o tą książkę i zamawia na Amazonie. W przyszłym roku wydawnictwo Gollan zamierza pójść za ciosem i wydać "Blood of the Elves"...

Jeszcze większe echa wywoła zapewne gra RPG "The Witcher" w którym fabułę osadzono tuż po zakończeniu ostatniego tomu (ciekawostka) i która została zaakceptowana przez Sapkowskiego. Widziałem zwiastuny, screeny i wstępne recenzje tego wydawnictwa - więcej niż obiecujące.

Najnowszy zwiastun w wykonaniu zespołu Tomka Bagińskiego tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=9n9WlY3FOOU

Jeśli temat "The Witcher" wywoła odpowiednie poruszenie w anglojęzycznej części Europy oraz Ameryki - ekranizacja sagi i opowiadań prędzej czy później nastąpi. To pewne...