4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

...aby Sapkowski w końcu dostał porządną ekranizację swoich książek. Saga jak najbardziej
na to zasługuje. Oczywiście nie twierdze, że filmowy "Wiedźmin" jest najgorszy, bo można
oglądnąć, ale chciałbym obejrzeć coś takiego, jak "Władca pierścieni". Tak mi się marzy.

gramer_filmweb

Tylko pytanie, kto ma się za to zabrać. Czy Polacy czy może Amerykanie?
A na porządną adaptacje i my czekamy! Porównanie do tego jak jest zrobiony "Władca" jest tu jak najbardziej na miejscu:)

MayordomuS_filmweb

Amerykanie, byleby nie porzucili fabuły na rzecz efektów specjalnych...

Shimson

Popieram. Fabuła w "Wiedźminie" powinna być postawiona na pierwszym miejscu.

gramer_filmweb

Przynajmniej nienajgorsza gra powstala ;p Ale porzadny film tez by sie przydał, chetnie obejrzałabym. Ów filmu nie widzialam calego, tylko urywki i nie zaciekawiły mnie, a patrzac na ocene tutaj, nawet nie chce mi się go próbować oglądać.

TakaJedna93

Za niedługo będzie emitowany na TV... chyba przez TVP1 albo TVP2. A jeśli chodzi o grę - moim zdaniem genialna. : )

gramer_filmweb

No, ja gralam w takie gry jak baldur's Gate, a znajac ta gre, gry wiedzmin nie mozna nazwac genialna :P ale jest dobra.

ocenił(a) film na 1
TakaJedna93

Trafiły się ciekawe momenty w filmie, czasem aktorzy nie najgorzej zagrali, ale ogólnie film był nudny i te "efekty specjalne". Borch Trzy Kawki w postaci smoka mnie zmiażdżył. Nie polecam oglądania, chyba że ktoś chce sobie zniesmaczyć książkę.

lol2000k

Film był totalną klapą, jedynym zaskoczeniem był wiedźmak - Żebrowski - tak (lub prawie tak) go sobie wyobrażałem. Serial to kolejna klapa, choć już minimalnie mniejsza.

Również chciałbym, by powstał porządny film o wiedźmaku, aczkolwiek na pewno nie w stylu, w jakim powstała trylogia Tolkien, z całym szacunkiem dla wszystkich, ale mi totalnie się nie podobało. Na pewno scenariusz powinien napisać słowianin, najlepiej Polak, bądź Rosjanin - tylko my jesteśmy w stanie oddać charakter książki, bo dla 'nas" była pisana. Na pewno nie chciałbym przekombinowanych scen, lub dodatków wygenerowanych przez komputery - efekty w rozsądnych ilościach. Dlatego, szczerze mówiąc nie wiem, komu powierzyłbym reżyserię tego filmu - najchętniej swojej wyobraźni. ;]

"TakaJedna93" - Baldurs Gate, jest grą inną niż Wiedźmin - więc trudno je porównywać - to tak jakbyś próbowała określić Age of Empires za pomocą Settlersów - niby obie strategie, ale całkowicie różne. Wiedźmin 1 (w dwójkę nie grałem) to gra bardzo dobra (nie ma gier genialnych, poza może klockami lego ;] ), aczkolwiek ma swoje wady.

Z chęcią zobaczyłbym wiedźmaka w pełnym 3D, jak Final Fantasy Advent Children.

Jednak najważniejsze, czego oczekiwałbym po filmie, lub choćby krótkich filmach (poszczególne opowieści) - to zgodność z książką.

Joddo

Z chęcią zobaczyłbym wiedźmaka w pełnym 3D, jak Final Fantasy Advent Children, bądź takiego filmiku, jakim jest wejściówka do Wiedźmaka 1.

ocenił(a) film na 1
Joddo

Sęk w tym, że proza Sakpowskiego opiera się na dialogach, a nie opisach przyrody, zdarzeń, widoczków itd. Jako taki sens ma jedynie ekranizacja opowiadań, najlepiej w postaci miniserialu o jednogodzinnych odcinkach :D

użytkownik usunięty
ritzville

No żeby opowiedzieć cała sagę to na pewno musiałby powstać serial.

ocenił(a) film na 1

Nie zrozumiałeś mnie. Ale to szczegół :)

tak jak Pieśni ognia i lodu Martina :D 1 tom 1 serial .... to byłoby coś :) trzeba HBO podsunąć pomysł na nowy serial :D

użytkownik usunięty
Shimson

Ja bym widział Wiedźmina w reżyserii Nolana, a w roli głównej Christiana Bale'a, z muzyką Hansa Zimmera. Wiem, że zaleciało Mrocznym Rycerzem :) ale właśnie w takiej konwencji powinien powstać ten film.

Ciekawe, czy jakiemuś reżyserowi wpadły również takie pomysły jak nam. : ) Bardzo bym chciał.

Ciekawe, czy jakiemuś reżyserowi wpadły również takie pomysły jak nam. : ) Bardzo bym chciał.

ocenił(a) film na 2
gramer_filmweb

Film nie powstanie. Prawa autorskie do filmów sagi o Wiedźminie mają właśnie "twórcy" już istniejących filmu i serialu, a nie zapowiada się, żeby je sprzedali - póki ich "dzieła" są jedyne w temacie, to TVP raz na jakiś czas je wyświetli, a zachodni fani gry z ciekawości też będą chcieli obejrzeć, jeśli wcześniej nie sprawdzą na forach jakości "dzieła" i jakieś tam tantiemy z tego im wpadną. Kupili zresztą je za skrzynkę piwa, bo w tamtym czasie Sapkowski nie spodziewał się, że kiedykolwiek jakikolwiek film będzie nakręcony, więc myślał, że się napije właściwie za darmo.