4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

jak poczytasz to obejżyj sobie film jeszcze raz, zobaczysz, zmienisz zdanie, tak naprawdę to jedyny aktor który dobrze wpasował się w książkowy orginał to Zamachowski jako jaskier.

ocenił(a) film na 2
jabberwocky_2

trochę się nie zgadzam bo jaskier jest za niski ale najlepsze aktorstwo a idiotyzmem jest że wiedźmin walczył kataną tosz to ma by średniowiecze

ocenił(a) film na 2
bartolomeoxXx

Średniowiecze?
Nie pamiętam jak to było, ale chyba historia wyglądała tak: krytycy przeczytali jakieś dzieło Sapkowskiego i skrytykowali (jak to krytycy :)) jego zawartość (nie pamiętam co konkretnie) stwierdzając zgodnie, że "podówczas takich rzeczy nie było". Sapkowski natomiast odparł, że to się nie dzieje w żadnym podówczasie, bo to jest fantastyka.
Może coś pokręciłem, ale sens zachowany. Chodzi mi o to, że to nie jest i nie miało być średniowiecze - to raz. A dwa - katana powstała w średniowieczu (myślałeś, że wymyślili miecz na potrzeby Kill Bill?), więc w innym wypadku mogłaby być. Poza tym w grze na podstawie książki (książki - nie filmu) mamy miecze przypominające wyglądem katanę, więc chyba nie to jest największą porażką kinowego Wiedźmina. Chodziło o to, żeby można było mieczykiem szybko wywijać, co i tak najlepiej nie wyszło, więc wyobraźmy sobie jakby to było przy użyciu miecza ważącego 8-10 kg.
Mimo wszystko jednak zgodzę się, że katana nie pasuje :)

ocenił(a) film na 1
jabberwocky_2

Z wyglądu Żebrowski pasuję ;) (chociaż aktora nie lubie) Co do Jaskra się nie zgadzam. Jaskier był wysokim blondynem o niebieskich oczach a nie małym (przepraszam Panie Zamachowski) grubaskiem... Charakter oddany był bez zarzutu, ale nie wygląd... Druga sprawa. Moja najukochańsza Renfri... Wysoka blondynka zamieniona w "kręcono-włosą" brunetkę. Na dodatek z 'mutanta' zrobili z niej głupiego rębajłę...

ocenił(a) film na 2
Ragno

Filmowy Wiedźmin to nie ekranizacja, dlatego nie wszystko musi być tak samo. Jak dla mnie Zamachowski świetnie się nadaje na Jaskra, nawet jeśli kłóci się to nieco z książką, lepszego aktora na to miejsce nie znajdziemy, a farbowanie go i odchudzanie nie byłoby najlepszym pomysłem :)

ocenił(a) film na 3
jabberwocky_2

Zamachowski sie sprawdził o dziwo w roli Jaskara wiec może być (troche bym go ustylizował na bożyszcza tłumów) Pasowali mi jeszcze Dymna, Wolszczak (choć ciut za wysoka) no i może Chyra. A resztę bym wyp.. zmienił ;p

ocenił(a) film na 3
LaFey

A i jeszcze koleś grający Civrila byl bezbłędny.

LaFey

ja osobiscie uwzam ze film jest nizly dla kogo kto nie czytal ksiazek. ja czytalam i pokusze sie o stwierdzienie ze ten film, to kompletna kicha.

i co wy widzicie w tym zamachowskim???? nie wyglada przeciez na takiego na ktorego leca wszystkie laski? wg mnie predzej je odpycha niz przyciaga. jaskrem powinien byc ktos mlodszy i przystojniejszy...

pozdrówka:D