4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

To coś trudno nazwać filmem, to zlepek scen, zmarnowany potencjał praktycznie gotowego
scenariusza, jakim są chociażby opowiadania. Wychwalany Żebrowski w tym filmidle jest
drewniany. Dobrze wygląda na zdjęciach i posterach w filmie ....bieda. Zarówno serial, jak i
wersja kinowa to po prostu zasługuje na kare. Nie wyobrażałem sobie ze można tak
spieprzyć doskonały materiał na kinowa produkcje. Zero klimatu, bezsensowne wstawki odreżyserskie, w takim zestawieniu bardzo kłuje w oczy biedna scenografia i beznadziejne
FX, które w innym przypadku można by jakość zgryźć. Śni mi się czasem hollywoodzka
wersja, jak ktoś tu pisał już, efekciarska z Hugh Jackmanem i Kate B. lub bardziej
wysmakowana z Davidem Boreanazem i....

ocenił(a) film na 4
korniszoner

Widzę, że nie tylko mnie marzy się "hollywoodzka" wersja... No cóż, Żebrowski nawet pasował w roli Geralta, Grażyna Wolszczak jako Yennefer czy choćby Zamachowski jako Jaskier, ale to niestety za mało. Mało też prawdopodobne, że doczekamy się zagranicznej wersji, prędzej zaś kolejnej w wykonaniu polskiej produkcji. Może następnym razem artyści skołują więcej dukatów na film, bo jak napisał towarzysz powyżej, straszna bieda z nędzą... z chęcią dorzuciłbym darowizny do producenckiego mieszka, ażeby i więcej mieli. Całe szczęście, że gra komputerowa uratowała honor wiedźmińskiej sagi. Nieco rozeszła się wieść o Białowłosym na świecie.

ocenił(a) film na 1
miewam__koszmary

Zamachowski w roli Jaska hahahaahah. Cytat z pamięci z książki "Jaskra często mylono z elfem zwłaszcza od kiedy zaczął nosić długie włosy". Gdzie tu uderzające podobieństwo do Elfa? Chyba takiego ostro zapuszczonego:D Cały ten film to nieporozumienie- Geralt cały czas ma minę jakby miał problemy gastryczne, Ciri jest sztuczna, Yen jest sztuczna a o drugoplanowych rolach już nie ma nawet sensu wspominać. Poza tym Wiedźmin wygląda jak jakiś samuraj i walczy kataną (OMG) potwory są sztuczne aż w oczy razi, zamki wcale nie wyglądają królewsko i tylko żal serce ściska, że zmarnowano materiał z którego można by zrobić filmy lepszy niż Władca Pierścieni... No ale może za kilka lat doczekamy się remake w hollywoodzkiej wersji, zwłaszcza jeśli druga część gry osiągnie sukces.

korniszoner

Widać jestem kolejnym marzycielem. BARDZO bym chciał zobaczy hollywoodzką wersję tych książek. Polska wersja jest pożałowania godna. Nie trzeba by było się wiele natrudzić by wykrzesać dobry scenariusz z sagi o wiedzminie.