Jako wielki fan "Wiesmina" ciesze sie bardzo, ze dzielo ASA przeczytalem przed obejrzeniem tej padaczki...co i tak nie uchronilo mnie przed spazmami i roczna rozlaka z uniwersum Geralta.
Na plus mozna zaliczyc wyglad Zebrowskiego/Geralta i gre Anny Dymnej/Nenneke, reszta lezy i kwiczy.
Szczesliwie gra komputerowa przywraca wiare w ludzka kreatywnosc.
Jedyne czego zycze sobie i fanom w przyszlosci to jeszcze lepszej drugiej czesci gry... fajnie tez gdyby Baginski mial okazje zrobic pelnometrazowa animacje o Wiedzminie i zeby zrobil to w tak swietny sposob jak opening, ending w pierwszej odslonie i trailer wersji konsolowej.
okropne, błagam niech ktoś z USA da kilka mln$ weźmie scenariusz, nic nie zmienia i zrobi doskonały serial! Błagam!
Niestety "biorą" się podobno za trylogię husycką...już się boję:) a co do wiedźmina to faktycznie tylko geralt wyszedł bardzo dobrze... tak jakby reszta nie miała znaczenia w tej historii. szkoda że budżet filmu nie był w połowie tak obfity jak przy quo vadis z którego i tak wyszła padaczka, jak to kolega ładnie napisał o wiedźminie:) pzdr
Mam nadzieje, ze z trylogia to zart bo nie zniese:)...Zebrowski jednak tylko wizualnie dawal rade w Wiedzmaku bo gra byla jednak dosc drewniana(gdzie nie zagra, wszedzie wpierdala ta swoja teatralna maniere grania a nie byl to remake Pana Tadeusza hehe).
Dosc jednak o tym, nalezy spuscic zaslone milczenia na to...cos.
Okej, Żebrowski dawał radę mniej lub bardziej - w każdym razie w pewien sposób wyróżniał się na tle ogólnej mizerii. Trzeba jednak pamiętać, że ocena dotyczy filmu - a ten jest niespójnym i chaotycznym zlepkiem opowiadań. Serial pod tym względem wypada o tyle lepiej, że jest serialem - epizody nie muszą być ściśle powiązane, odcinki nie muszą przecież do siebie nawiązywać. Dlatego też ocenę serialu można podciągnąć do 2/10, film jest jednak kompletnym, totalnym i absolutnym nieporozumieniem. Zdecydowanie 1/10 - nawet najwybitniejsze aktorstwo nie uratuje filmu, w którym elementarne arkana warsztatu leżą.
Pozdrawiam
Zgadzam się z przedmówcą. Mimo, że jestem wielką fanką wiedźmina. Ten film mnie zabił. Wygląda jak zlepek zupełnie różniących się od siebie kadrów. Nie ma w tym zupełnie nic wartego zobaczenia (ostatecznie Żebrowski i Zamachowski - chociaż ten książkowego Jaskra nie przypomina w ogóle). To "coś" jest w stanie obrzydzić jedną z najwspanialszych książek. Szczerze odradzam.
Żebrowski jest chyba jedyną zaletą tego filmu (przynajmniej wyglądał dobrze:P). Przyznam się, że wyłączyłem po drugiej części smętnej ballady o samotnym wilku i ujrzeniu żulerskich i diabelnie nieatrakcyjnych elfów (chociaż gumowy macko-potwór też mnie do tego prawie nakłonił). Największą wadą jest jednak nagłośnienie - to już żenujące żeby Polak nie mógł zrozumieć mowy drugiego Polaka. Bełkot od początku do końca. Jednak nic dziwnego, że tak wyszło... Mogli zrobić film na podstawie jednego opowiadania, ale woleli wziąć cały (lub prawie:P) zbiór.
Właśnie dlatego że jestem fanem książek i gry to film oceniam jeszcze ostrzej. Żebrowski fajny ale reszta to jakiś koszmar, do jakiego miasta wiedźmin by nie wjechał to i tak zawsze kończył w Bolkowie, druty z prądem czy czym innym, strzyga wyglądała tak idiotycznie że aż zabawnie, Jaskier jak zapity menel, Yennefer jak stara ulicznica, no makabra!!!!
Ten film to jest jedno wielkie GÓWNO. To najgorszy chłam, jaki kiedykolwiek oglądałem. I bynajmniej nie piszę tego, jako miłośnik prozy Sapkowskiego...
Chlam i gowno jak najbardziej ale musze przyznac, ze jest kilka swietnych, komediowych momentow - niezamierzonych bo niezamierzonych ale jednak. Do dzisiaj placze ze smiechu widzac atakujaca w bramie strzyge i mistrzowsko animowanego smoka hehe(jako dodatkowy smaczek mozna uznac pogon za malym smokiem).
Oto scena ze strzygą...
http://www.youtube.com/watch?v=us0J6ZwFV_8&feature=related
...i scena ze smokiem
http://www.youtube.com/watch?v=vunmITl6F-4
To wygląda jak walka ze star treka :)
http://www.youtube.com/watch?v=Z1eFdUSnaQM&feature=fvst
pozdr.
ogólnie i film i serial to totalna porażka.
Ja się tylko dziwię, że to dziadostwo ma średnią ocen 3,7. Zdecydowanie za dużo...
Podejrzewam, że nawet to dziadostwo ma jakiegoś wiernego fana lub osobę, której się podobało.
Pozdr.
I to nie jednego fana, skoro mimo wielu "jedynek" wystawionych tej produkcji średnia tak wysoko. Ja pomimo najszczerszych chęci nie postawię wyższej oceny, niż 1/10.
Również pozdrawiam.
Wiedźmina widziałbym zrobionego tak jak to wyglądało w jedynce gry. Intro rewelacyjne. Z jednym zastrzeżeniem - dość naszych pustogłosowych gwiazd dubbingujących. nieznane nazwiska o wyrazistych głosach chcących zagrać a nie zgarnąć kasę za użyczenie głosu.
Pozdr.
Zgadzam się w 100%. Jedynie wygląd wiedźmina, gra A. Dymnej i piersi G. Wolszczak to plusy tej chały. Powiem wprost ta ekranizacja Sapkowskiego to profanacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odradzam oglądanie!!!
No.. chyba że dla śmiechu : )
Serial jak dla mnie dobry a film to po prostu zlepka scen z serialu . Muzyka Ciechowskiego i śpiew Zamachowskiego jest cudna dlatego daje 5 no i cycki też fajne ale Geralta;p