4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Saga o Wiedźminie jest naprawdę świetna, moim zdaniem może mierzyć się nawet z Pieśnią Lodu i Ognia, jednak jeśli chodzi o ekranizację Wiedźmina... Mam ochotę strzelić sobie w łeb. To największy kicz jaki widziałam. Bardzo żałuję, że nie zabrali się za to tak samo dobrze jak za Grę o Tron.

Myersowa

A co to te lody i ognie, że trzeba z nimi mierzyć Wiedźmina?

stonedfish

Chodzi mi o popularność jednej i drugiej sagi. Gdyby "Wiedźminem" zajęli się tak samo jak "Grą o Tron", to byłby drugi światowy hit.

Myersowa

Biorąc pod uwagę, że "Grę.." realizowała firma specjalizująca się w tworzeniu światowych hitów, a Wieśka TVP, chyba nie ma się co dziwić

stonedfish

Chodziło mi właśnie o stację typu HBO.

Myersowa

Dziwię się że nie położyło na tym łapska jeszcze żadne zachodnie studio filmowe, potencjał jest niewyobrażalny, a nawet jeśli prawa do tytułu nadal trzyma TVP to te pazerne złodzieje przecież sprzedadzą je z uśmiechem bo będzie premia :) Ja bym z chęcią obejrzał prawdziwą ekranizację Wiedźmina

mmaakkss

Byłoby genialnie. Nie było czasem jakichś plotek na temat Wiedźmina i HBO?

Myersowa

Nic takiego niestety nie znalazłem :(

ocenił(a) film na 3
mmaakkss

Praw do tytułu nie trzyma TVP. Sapkowski sprzedaje prawa do wieśka na jednorazowe ekranizacje/egranizacje (kiedys wywiad taki był).To znaczy ze nawet cd projekt wykupuje na kazda gre osobne prawa (chyba ze sie jakos inaczej dogadali). Tak czy inaczej chodzila fama ze to niby ktos z ekipy gry o tron powiedzial ze po grze o tron wezma sie za wiedzmina. Poczekamy zobaczymy, a według mnie wiedzmin duzo lepszy niz gra...

emielregispl

Czy lepszy, to nie wiem. Nie będę wybierać, bo to akurat moje dwie ulubione książki i aż boli, kiedy myślę, że mam wybrać. Są przede wszystkim inne i oryginalne, co mi się podoba. Pożyjemy, zobaczymy :)

ocenił(a) film na 1
Myersowa

Tak mi się przypomniało .. była jakaś tam impreza w TVP w związku z premiera "Wieśka", a pan Wiesiek (patrz Żebrowski) wypowiedział się wtedy, iż on to Sapkowskiego nie lubi bo on wychował się na Tołstoju i tam paru jeszcze innych autorów przytoczył. Ot krew mi się w żyłach zagotowała, poszedłem na premierę do kina i było już tylko gorzej. Jak to chyba w Wyborczej opisali, że film składa się z trzech segmentów następujących po sobie przez 2 godziny: cycki, widoczek, akcja i tak w kółko tragedia godna Kac Wawy.

alonsoharris

Dobrze powiedziane.