4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

SARKAZM

ocenił(a) film na 1

Film jest genialny ten gówniany smok czyli przerośnięty kurczak co tam jeszcze było

Yennefer która jak wiadomo ubiera się tylko w czarno-białe stroje a ubrana była w czerwony kaftan polaków nawet nie było stać na tą obsydianową gwiazdę i na soczewki koloru fiołkowego Ciri która w filmie jest niewinną dziewczynką a w książce ma charakterek za co ją uwielbiam Jaskier no tego to spaprali po bandzie. Muzyka do bani efekty do bani gumowe smoki plastikowe hełmy z jakimiś rogami. Muzyka do bani film bezsensu zmontowany no błagam was 2001 roku stworzono zajefajny film Władca pierścienia nie mogli choć trochę ściągnąć od Jacksona? no tak Peter 200000 tysięcy złotych wydał chyba na samą charakteryzację jednego Hobbita. BIDA, NĘDZA I ROZPACZ NIKT NIE PRZECZYTAŁ NAWET JEDNEJ CZĘŚCI NAWET STRESZCZENIA. WSTYD !!

Karol124555

Jak sie ma w dodatku budżet 00,5 % tego co miał taki Władca to tak wychodzi niestety i nic tego nie ratuje bo to fantasy
A w fantasy jak mamy gówniane smoki rodem z gier z amigi z lat 90-ych plus ta cała żenująca charakteryzacja jak w jakimś teatrzyku szkolnym Więc lipa !

ocenił(a) film na 1
Psyhe

Dokładnie

użytkownik usunięty
Psyhe

Nie zgadzam się. To nie jest sprawa wyłącznie budżetu. Serial `Robin z Sherwood` ewidentnie pokazał
, żeby zrobić dobry film fantasy , nie potrzeba wielkich pieniędzy. Potrzeba a) pomysłu, b) scenriusza, c) konsekwencji, d) wyczucia klimatu/zamiłowania. W tym filmie wszystkiego tego zabrakło. Ten film był straszny i nie trzymał się literackiego pierwowzoru. A nietrzymanie się literackiego pierwowzoru jest najmniejszym zarzutem. Kto wpadł na pomysł, by wiedzimnowi dać coś na kształt katany i zrobić z niego aikidokę (również w nieudolnym stroiu), ten powinien płąnąć ze wstydu w ogniu wiecznym. Ten film to zwyczajna żenada i brak szacunku dla widza.

Mi się wydaje że oni wiedzieli że nie dadzą rady !
Tak jak pisałem mieli mało kasy i wiedzieli że nie podołają z takim dziełem jak wiedzmin więc popierniczyli wszystko po całości
Po prostu olali zrobili byle jak na odwal się

użytkownik usunięty
Karol124555

Ze wszystkim się zgadzam. Masz całkowitą rację. Jedna tylko uwaga. To była ekranizacja (Boże, to była ekranizacja) opowiadań, więc Ciri nie była tą Ciri z pięcioksięgu. Tu była dzieckiem. Ale masz rację. Ten film to żal przez wielkie `ż`.

ocenił(a) film na 1

no tak racja jednak mogli zrobić Ciri bardziej z charakterkiem ale Yennefer i tak schrzanili po bandzie nie wiem chyba nikt nie czytał ani jednej części PISZE JAK BYĆ JAKA BYŁA YENNEFER

użytkownik usunięty
Karol124555

Masz rację, nikt nie czytał tego, co ekranizował. I chyba nikomu nie zależało, by zrobić dobry film. I tak powstał koszmarny gniot, który ani nie jest wierną ekranizacją prozy, ani nie jest autorską wersją książki. To raczej był zwykły miś, który im jest droższy, tym lepiej dla twórców. Bareja się kłania niestety : ).

ocenił(a) film na 1
Karol124555

Więc czemu dałeś 10 ?

ocenił(a) film na 1
Damian_73

hahaha dla draki z moim kolegą

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 2
Damian_73

Może tak jak ja, ubawił się, oglądając efekty specjalne... Machanie gumową jaszczurką przed kamerą itp. :D Już chyba niedźwiedź w "Krzyżakach" był bardziej przekonujący

Karol124555

A co powiesz o serialu?

ocenił(a) film na 1
Gotei13

Serial jest o tyle lepszy że bardziej sensowny chodzi mi głównie o montaż bo filmie nie wiadomo o co chodzi w serialu są pełne kwestie bohaterów a w filmie są one skrócone więc serial jest o wiele wiele lepszy jednak ciągle są te same błędy (fabularne)

Karol124555

Jakie błędy fabularne masz na myśli. Przecież ten serial nie jest ekranizacją opowiadań Wiedźmina tylko czymś co powstało na jego motywach i rzeczywiście sporo rzeczy nie zgodnych jest z treścią opowiadań, ale nie można tego nazwać błędami.

ocenił(a) film na 1
Gotei13

błędy fabularne hmm może źle to określiłam mam na myśli właśnie niezgodność z tekstem.

ocenił(a) film na 1
Gotei13

a przepraszam gdzie w książce Geralt spotyka Renfri jako dziecko?

Karol124555

O ile pamiętam to chyba czegoś takiego nie było. Nie mniej jednak ten zabieg nie wpłynąłby szczególnie na fabułę serialu, gdyby nawet była praktycznie całkowicie zgodna z treścią opowiadań.

ocenił(a) film na 1
Gotei13

nie mniej jednak film jest do bani ale serialowi daje piątkę

Karol124555

Ja względem serialu pokusiłem się nawet na 8. Wcale nie przeszkadzały mi słabe efekty specjalne i ogromne zmiany względem prozy Sapkowskiego, ponieważ cała reszta w moim mniemaniu przysłoniła te wady.

Gotei13

Cóż , ten film wcale się nie musiał opierać na efektach , ale reżyser wyszedł z założenia "nie ma pieniędzy -nie ma efektów". Widoków bajecznych mnóstwo ,ruin i zamków opór, aktorzy są, poszyć kostiumy i wykuć oręż(nie plastikowe hełmy)....dopracować scenariusz...i w sumie powinien powstać "film samograj". Naprawdę postarali się żeby to zepsuć.