4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

No a pomysł był zacny. Pierwszy Polski serial fantazy na podstawie serii znanych komiksów. Dobrano do niego bardzo dobra muzykę z nawet wpadającą w ucho pioseneczką na koniec. Scenariusz oparto na bardzo solidnej podstawie fabularnej i świetnie wystylizowano świat tak by odpowiadał Wiedźmińskim realiom. Więc co zawiodło. Na pierwszy rzut oka zawiodła praca kamerzysty w niektórych scenach trzęsącego swym narzędziem pracy jakby właśnie przeżywał atak febry. To jednak byłoby jeszcze do przyjęcia gdyby nie wyjątkowo niefortunny dobór aktorów. Nie wiem kto prowadził kasting jednak oglądając tego bękarta polskiej kinomatografii zastanawiałem się czy aby nie specjalnie sabotowano serial. Ostatecznie narodowy kompleks niższości mógł nie pozwolić twórcom zrealizować wysokiej klasy serialu Fantazy. Ostatecznie "przecież Polacy to dobre robią tylko komedie albo filmy historyczne". Innym wytłumaczeniem dla takiego doboru aktorów może być jedynie wybór poprzez selekcję znajomych. No a jest tu co podziwiać gdyż obok słusznie uznanych starej daty gwiazd pojawiły się indywidua które od kamery powinny się trzymać z dala i to pod rygorem odpowiedzialności karnej. Doprawdy znacząca większość postaci została śpiewająco spartolona a ludzie odstawiający szopkę przed kamerą pokazali przy tym pełną plejadę podstawowych błędów przed jakimi przestrzega się aktorów amatorów ! Pojawiło się więc "granie od ściany do ściany" w pełnej swej krasie. Specjalnego smaczku całości dodała swą nieprzeciętną brzydota Agata Buzek. Chyba najgorsza aktorka Polski.

Podsumowując
Serial warto obeżreć ze względu na "patriotyczny obowiązek". Całość nie jest zła, jeśli wymienić by aktorów, kamerzystów i nieco zaktualizować efekty specjalne serial mógłby stawać w szranki z podobnymi produkcjami zagranicznymi. Niestety obecnie jest to pokaz błędów i wypaczeń selekcji osób dopuszczanych przed kamerę. Serce człowieka boli gdy uświadamia sobie przy tym ile talentów aktorskich marnuje się w Polsce podczas gdy na ekranie pokazuje się osoby które najmniej się na aktorów nadają.

Oceniam film na zawyżone ze względu na kraj pochodzenia 7/10.

użytkownik usunięty
SirDrX

Miałem ubaw. :D Ale prawda święta i cała.

ocenił(a) film na 2
SirDrX

Komiksów? Stary, zajrzyj do biblioteki.

ocenił(a) film na 3
SirDrX

chłopie rozbawiłeś mnie tym komentarzem. I radzę sprawdzić jeszcze raz bo ten potworek jest na podstawie książek.

ocenił(a) film na 7
Coffemachine

Czytałem komiksy. Książek nie miałem w ręku. Przyznaję się bez bicia. Ostatecznie gdy komiksy/książki robiły furrorę byłem dzieciakiem. Fabuła się zgadzała a i stylizacja była bliźniaczo podobna do komiksowych scen. Moim zdaniem mimo, że może twórcy nie chcą się przyznać komiksy wskazały im drogę.

ocenił(a) film na 3
SirDrX

No tu się zgodzę gdzieś na pewno inspirowali się komiksami przy stylizacji. Jednakże fabuła jest w ogóle niezgodna z zawartością komiksów, a tym bardziej że została kosmicznie wypaczona i zmieniona ( komiksy nie zmieniały fabuły, aczkolwiek te poza fabułą książek nie zostały wykorzystane przy tworzeniu fabuły ).