4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Kiedy tylko zapowiedziano ekranizację "Wiedźmina" postanowiłam, że zanim zobaczę film przeczytam książkę, mimo, że nie jestem fanką fantasty. Robię tak zawsze, lubię mieć porównanie, a wychodzę z założenia, że książka prawie zawsze bywa lepsza. Jednak tym razem nie dotrzymałam sobie danego słowa, bo zaraz po premierze "Wiedźmina" pojawiły się komentarze, że film podoba się laikom, którzy książki nie czytali, a fani Sapkowskiego są rozczarowani i na filmie nie zostawili "suchej nitki". Po takich opiniach stwierdziłam, że może lepiej tym razem zrobić wyjątek i zmienić kolejność, tj, najpierw obejrzeć film, a potem wziąść się za książkę, no i tak też zrobiłam i nie żałuję tego. Z kina wyszłam co prawda rozczarowana, ale nie do przesady, przeciętny film z godnymi pożałowania efektami specjalnymi (smoczek dla dzieci :>>), wiele polepionych wątków, taka "kadrowość" scen, mało porywająca muzyka ... no i Agata Buzek w jednej z ról, muszę przyznać, że były to moje główne zarzuty, jednak byłam pod olbrzymim wrażeniem roli Michała Żebrowskiego, który ratował film. Po przeczytaniu "Miecza przeznaczenia" i "Ostatniego życzenia" stwierdziłam, że zarzuty, które podają fani Sapkowskiego, są trafne w 100%. Reżyser i scenarzysta po prostu spaprali świetny materiał na film, książki z filmem nie mają za wiele wspólnego ... odważę się nawet powiedzieć, że są zupełnie inne ... Poczekam jeszcze na serial, może ten będzie choć troszkę lepszy... A co do prozy Sapkowskiego to jest świetna, dlatego cieszę się, że na film poszłam, bo m.in. dlatego przeczytałam Jego opowiadania :))