4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

Nastawilam sie na to, ze zobacze chale, ale nie sadzilam, ze az taka! I nawet nie chodzi mi o efekty specjalne jak za czasow pierwszej Godzilli - potwory co prawda byly gumowe, ale na szczescie pozostaje jeszcze wyobraznia. Jednak nawet wyobraznia nie pomaga w przypadku calej reszty niedociagniec i pomylek, bo gumowe truchelka mozna sobie wytlumaczyc brakiem srodkow finansowych i doswiadczenia w kwestii filmow fantasy (w koncu to pierwszy taki film w kraju, nie liczac 'Przygod wesolego diabla':). Ale za nic nie moge zrozumiec, jak mozna bylo popsuc tak swietny material filmowy! Scenariusz jest tak niemozliwie pociety i nie trzyma sie kupy, ze nawet ja, choc znam Sapkowskiego, niewiele zrozumialam z fabuly. A przeciez moglo byc tak pieknie! Wystarczyloby, gdyby scenarzysta umiescil w filmie choc troche sarkastycznego dowcipu autora (od ktorego az roi sie w ksiazkach) i polaczyl pojedyncze opowiadania w logiczna calosc, a film juz bylby do przyjecia. Moze wtedy nie zwrocilabym uwagi na liczne potkniecia operatora (ktory sprawia wrazenie, jakby pierwszy raz w zyciu trzymal w reku kamere), na sztucznosc niektorych aktorow (dlaczego Calanthe mowi, jakby miala szczekoscisk?) i na niedbalosc o uczucia fanow Wiedzmina (nie jestem fanatyczka, ale czy naprawde Jaskra - wysokiego, szczuplego blondyna - musial zagrac Zamachowski? I to ma byc lamacz niewiescich serc??? To obraza plci pieknej!). To mogl byc naprawde dobry film - Zebrowski bardzo dobry, muzyka tez - choc niedopracowana (nie budowala napiecia w filmie, a to bardzo jest potrzebne), material najlepszy z najlepszych. Niestety dochodze do wniosku, ze Polacy wszystko potrafia zepsuc. Film stanowczo byl dla mnie za ciemny, przyroda za malo soczysta, aktorzy za letni (jedynie Dymna i Zebrowski wczuwali sie choc troche). A Ciri... o zgrozo! Jak taka mimoza mogla zagrac Dziecko-Niespodzianke? To prawie tak jakby cesarz Emhyr podlozyl filmowcom replike...Ktos tam kiedys napisal, ze polskie dzieci sa potwornie sztuczne - podpisuje sie obiema rekami i nogami. Ten film to KOSZMAR. Nie polecam nikomu. Stanowczo wole moj filmik krecony w glowie podczas czytania. Przynajmniej machaja mieczami jak trzeba.