4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54973
2,5 30 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

polska i filmy fantasy chyba nigdy nie będą w parze. może to i źle, może to i dobrze. jestem w końcu skromnym mnichem, nie mi oceniać.
...
ale jednak to zrobię.

nieporozumienie.dno.kicz.chała.beznadzieja.pozerstwo.niedociągnięcie.fantasy dla młodych metalek (żebrowski, długie blond włosy). chyra lekko podciąga sytuację, arazem z zamachowskim, ale reszta...łoboszszszsz...

ocenił(a) film na 4
ojciec_kaloryfer

z tymi mlodymi metalkami to lekko przeciagnales strune.
i po raz wtory wspomne rodzima wspaniala produkcje z seri 'Pana Kleksa...'
moglismy...? a owszem.

pozdrawiam

ojciec_kaloryfer

umowmy sie...ze po 1) Dlugie blond wlosy (gwoli scislosci to nie blond a biale) wymyslil sam Sapkowski...
po 2) racja - w Polsce nie ma warunkow zeby stworzyc dobry film fantasy, ale nie jest to wina plenerow ale przede wszystkim realizatorow. bo wg. mnie, zawalilo oswietlenie, ktore bylo przesadzone (nawet jak na plenery i zamek, w ktorym powinien panowac polmrok a nie jarzeniowki), sposob krecenia filmu (m.in. zdjecia) a takze tasma albo rodzaj kamery (nie znam sie na tym za specjalnie, ale efekt byl taki ze wygladalo to wszystko jakoby bylo krecone amatorska kamera :/).
Tyle sie mowi ze Ruscy sa tacy i owacy...ale gdyby Polacu zrobili choc jeden podobny pod wzgledem jakosci film, to polskie kino nie byloby wygwizdywane...
Kwestia scenariusza to juz odrebny temat, bo jak dla mnie do jego napisania zatrudnili partacza ktory skleil w calosc kilka przypadkowych watkow.